Utrechtse basketbalvereniging krijgt 75.000 euro subsidie na huurverhoging sporthal Utrechtse basketbalvereniging krijgt 75.000 euro subsidie na huurverhoging sporthal

Utrechtse basketbalvereniging krijgt 75.000 euro subsidie na huurverhoging sporthal

Utrechtse basketbalvereniging krijgt 75.000 euro subsidie na huurverhoging sporthal
Stockfoto
Basketbalvereniging BC Utrecht Cangeroes krijgt vanaf 2022 een subsidie van 75.000 euro per jaar om de huur van de sporthal te betalen. Eigenaar David Lloyd heeft namelijk besloten de huur van de hal in Overvecht te verhogen van 25.000 euro naar 100.000 euro per jaar.

Basketbalvereniging BC Utrecht Cangeroes krijgt vanaf 2022 een subsidie van 75.000 euro per jaar om de huur van de sporthal te betalen. Eigenaar David Lloyd heeft namelijk besloten de huur van de hal in Overvecht te verhogen van 25.000 euro naar 100.000 euro per jaar.

BC Utrecht Cangeroes maakt volgens de gemeente al twaalf jaar gebruik van een van de drie sporthallen van David Lloyd in Overvecht. Omdat de afspraken zijn gewijzigd, waarin de basketbalvereniging nu is aangemerkt als hoofdgebruiker, moet Cangeroes nu ook de volledige huur van de hal betalen.

De gemeente zegt naar meerdere oplossingen te hebben gezocht. Zo is onder meer gekeken of Cangeroes gebruik kon maken van een gemeentelijke sporthal. “Vanwege de hoge bezettingsgraad in onze gemeentelijke accommodaties blijkt dit geen optie”, is te lezen in een brief aan de raad.

Vier jaar

Om te voorkomen dat de vereniging vanaf 1 januari geen accommodatie zou hebben, en daarmee de 28 teams en ongeveer 330 leden op straat zouden komen te staan, heeft de gemeente besloten Cangeroes te ondersteunen met een subsidie van 75.000 euro per jaar, voor maximaal vier jaar.

De gemeente spreekt van een ‘unieke situatie’. “Dit is de enige situatie waarin één vereniging een volledige hal het gehele jaar bij een commerciële verhuurder moet huren.” Van andere sporthallen in de stad die in particuliere handen zijn, maken meerdere verenigingen gebruik. Zij betalen hun huur op basis van het aantal uren dat ze de sporthal gebruiken.

Zorgen

Daarnaast maakt de gemeente zich – wanneer er geen subsidie zou worden betaald – zorgen over het voortbestaan van Cangeroes. Dit zou niet alleen gevolgen hebben voor de basketbalvereniging, maar ook voor het sportaanbod in Overvecht, terwijl er juist in deze wijk wordt gewerkt om meer inwoners aan het sporten te krijgen.

Met deze subsidie zijn in ieder geval de aankomende vier jaar veiliggesteld. In de tussentijd komen er in Utrecht meerdere nieuwe sporthallen bij, waardoor de mogelijkheid bestaat dat Cangeroes op den duur gebruik kan maken van een hal van de gemeente.

Voorwaarden

Tot slot zijn er voorwaarden gesteld aan de subsidie. Zo moet Cangeroes zich extra inspannen om basketbal onder de aandacht te brengen bij kinderen en jongeren in Overvecht. Ook moeten de overige lasten van de vereniging worden betaald door het verhogen van de contributie en het verhuren van de sporthal aan derden.

“Daarmee zorgen we er ook voor, dat met deze subsidie, ook ruimte voor andere binnensportverenigingen ontstaat op de locatie David Lloyd.”

11 Reacties

Reageren
 1. Aa

  Het probleem hiermee is dat David Lloyd indirect wordt gesubsidieerd. Het is immers maar de vraag of een marktpartij een ton over heeft voor de huur van deze hal.

 2. Dennis

  Goede actie van de gemeente!
  En waardeloos van de verhuurder om met zo’n absurde verhoging te komen! Ze zouden zich moeten schamen.

 3. Mark

  Belachelijk, 227 euro subsidie per lid. Kan dit balletje gooien niet ergens anders ipv op een plek waar het halve sportbudget van de gemeente wordt opgesnoept

 4. Rutger

  300% huurverhoging wordt met een subsidieverhoging betaald?

 5. Scherpschutter

  @Mark

  Veel meer natuurlijk. Het is 75.000 Euro subsidie per jaar voor een periode van 4 jaar. Dat is 300.000 Euro taxpoet. Dat is 906 Euro subsidie per lid…Zoveel contributie betalen ze vermoedelijk niet eens. LOL

  Welkom in openluchtgesticht Utrecht.

 6. Lombokker

  @Mark
  Sportverenigingen die gebruik maken van gemeentelijke faciliteiten worden ook gesubsidieerd, maar op een indirecte manier. De kosten van gemeentelijke sporthallen en -velden worden vrijwel nooit volledig doorberekend in de huur die de verenigingen betalen voor het gebruik daarvan. Het tekort wordt door de gemeente aangevuld, en dat mag je wat mij betreft ook subsidie noemen.

 7. woutvr

  Laat de gemeente toe, dat je huren met 300% kunt verhogen? Bizar.

 8. Realist

  Beter was het geweest om deze absurde huurverhoging niet de accepteren en met dat geld (of een deel daarvan) met man en macht op zoek te gaan naar alternatieven. Liever geld uitgeven aan een structureel goed alternatief dan aan de Lloyd.

 9. JdV

  @woutvr: de gemmente heeft niks te maken met contracten tussen 2 partijen. Er zit geen huurbescherming oid op commercieel vadtgoed. En dat is maar goed ook.

 10. Moniek

  Ik betaal mijn hobby zelf.
  Overigens een “merkwaardige” huurverhoging! Gewoon niet accepteren en zonodig vertrekken. Dan maar geen basketbal.

 11. Speak Up

  @Realist

  Wat een links denken en links gedachtengoed ineens uit je mond! Ben je toch linkser dan je denkt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).