Utrechtse Bazaar moet uiterlijk 1 februari dicht en 500.000 euro betalen aan de gemeente Utrechtse Bazaar moet uiterlijk 1 februari dicht en 500.000 euro betalen aan de gemeente

Utrechtse Bazaar moet uiterlijk 1 februari dicht en 500.000 euro betalen aan de gemeente

Utrechtse Bazaar moet uiterlijk 1 februari dicht en 500.000 euro betalen aan de gemeente
De gemeente Utrecht mag de huurovereenkomst met de Utrechtse Bazaar beëindigen. Dat heeft de rechter besloten omdat de Utrechtse Bazaar al lange tijd niet de volledige huur betaalt. Het bedrijf moet uiterlijk 1 februari 2020 de deuren sluiten. De directeur van de Utrechtse Bazaar noemt het ‘vreselijk nieuws’ voor de standhouders.

De gemeente Utrecht mag de huurovereenkomst met de Utrechtse Bazaar beëindigen. Dat heeft de rechter besloten omdat de Utrechtse Bazaar al lange tijd niet de volledige huur betaalt. Het bedrijf moet uiterlijk 1 februari 2020 de deuren sluiten. De directeur van de Utrechtse Bazaar noemt het ‘vreselijk nieuws’ voor de standhouders.

De Utrechtse Bazaar is als Zwarte Beurs in 1981 opgericht en vestigde zich in de bloemenveiling in Vleuten. In 2012 verhuisde de bazaar naar de Groenewoudsedijk naast het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar wordt een ruimte gehuurd van de gemeente Utrecht.

Al geruime tijd betaalt de Utrechtse Bazaar de volledige huur niet. Dit was voor de gemeente de reden om de rechter te vragen de huurovereenkomst te beëindigen.

Over de huur is discussie ontstaan die onder meer komt door de zondagopenstelling van winkels in het centrum van Utrecht.

Winkels op zondag open

De Utrechtse Bazaar had – toen de gemeente niet bereid was aan huurprijsvermindering mee te werken – zelf de huurprijs verlaagd.

De Utrechtse Bazaar gaf aan veel last te hebben van concurrentie doordat winkels in de binnenstad van Utrecht ook open zondag open gaan. Daardoor zagen zij haar bezoekersaantallen en omzet teruglopen en werd de huur te hoog.

De gemeente zou bij het sluiten van de huurovereenkomst het vertrouwen hebben gewekt dat het niet tot een zondagopenstelling voor alle winkels in de binnenstad zou komen. Omdat dit toch is gebeurd meent de Utrechtse Bazaar dat de gemeente niet goed heeft gehandeld en daarom zou het bedrijf niet meer de volledige huur hoeven te betalen.

Maatschappelijke ontwikkeling

De kantonrechter wijst de standpunten van de Utrechtse Bazaar echter van de hand. Van enige gewekte verwachting is niet gebleken. Volgens de rechter is de zondagsopenstelling het gevolg van een maatschappelijke ontwikkeling waar de Utrechtse Bazaar rekening mee had moeten en kunnen houden. Dit behoort tot haar ondernemersrisico.

De gemeente hoefde niet met huurprijsvermindering in te stemmen. Vanwege de omvangrijke huurschuld wijst de kantonrechter de vordering tot beëindiging van de huurovereenkomst toe. Ook de bijna 500.000 euro aan huurachterstand moet de Utrechtse Bazaar aan de gemeente betalen.

Reactie de Utrechtse Bazaar

De directeur van de Utrechtse Bazaar, Laurens van der Heijden, laat weten dat de uitspraak vreselijk nieuws is voor de standhouders: “Op een laagdrempelige manier kunnen mensen hier ondernemen en daardoor zelfredzaam zijn. Voor ons als bedrijf is het vonnis een probleem, maar voor onze standhouders is het nog veel erger.”

Van der Heijden laat ook weten dat de hele sfeer tijdens de zitting, en de mening die hij dacht te horen van de rechter, niet ziet terugkomen in de uitspraak. “Het is een enorm moeilijk iets. We gaan ons nu beraden op de vervolgstappen en proberen in contact te komen met de gemeente. Want we hebben tijdens de zitting ook gehoord dat er nog geen enkele bestemming is het voor het pand.”

Opmerking: er worden verschillende bedragen genoemd die de Utrechtse Bazaar moet terugbetalen aan de gemeente Utrecht. De rechtbank schrijft in een persverklaring over 500.000 euro huurachterstand. Maar de Utrechtse Bazaar moet waarschijnlijk veel meer terugbetalen. Cees Bos van Stadsbelang Utrecht rept over een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro. Ook in het uitgebreide vonnis van de rechtbank wordt een hoger bedrag genoemd dan de eerder verklaarde 500.000 euro huurachterstand.

19 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Kijk dat is mooi. 500k. Das bijna genoeg om de Utrechtse vuilcontainers zonder pasjes te laten werken. Nog maar 200k. Die is vast wel ergens bij de cultuursubsidies weg te halen.

  2. Dennis

    Ben er een jaar geleden eens geweest. driekwart van alle kramen was leeg, vooral bij de voedseltentjes.
    Verder erg veel van hetzelfde maar wel erg goedkoop.
    Denk dat dit vooral voor de allerarmsten onder ons een gemis zal worden.

  3. Joske

    Iets opmerkelijks over de zondagopenstelling.

    In een raadgevend referendum met aanzienlijke opkomst is door de inwoners van Utrecht, net iets meer dan 10 jaar geleden het idee voor een wekelijkse koopzondag massaal ‘weggestemd’.

    De reden dat er nu een wekelijkse koopzondag is, is omdat Kleppierre, middels zijn eigen ondernemersvereniging misbruik heeft gemaakt van het burgerinitiatief (oneigenlijk gebruik democratische middelen) en zo de wekelijkse koopzondag op de politieke agenda heeft gekregen. Dit is nogal snel en geruisloos door het college de raad door geglibbert.

    Zo is er, zonder de inwoners van de eigen gemeente te raadplegen, op last van 1 multinationale onderneming, een nogal ingrijpende politieke keuze en gemaakt en beslissing genomen.

    Als ik de Bazaar zou zijn zou ik een hele goede advocaat in de arm nemen en dit via de Raad van State/ Hoge Raad spelen. Alleen bovenstaand punt. Iets zegt me echter wel dat de huurder niet eenzijdig de huur mag verlagen. Dus verkeerde strategie gekozen.

    Het misbruik maken van burgerinitiatieven door multinationals lijkt mij echter iets waar landelijk en juridisch gezien iets heel erg mis mee is en waar aanpak op zou moeten zijn. De burger zou invloed moeten hebben, niet alleen het bedrijfsleven ten koste van burgers.

  4. Wim

    Weer heeft Utrecht een mooi initiatief de nek omgedraaid eerst uit leidsche Rijn verbannen naar een duur huurpand en dan nu dit ook wegjagen .
    Ondernemers risico noemt de rechter dat.
    Ik noem het oplichterij van de gemeente.
    Stel de ruimte graten
    Is beschikbaar en geef ook de mogelijkheid dat diode week er geparkeerd kan worden.

  5. Lombokker

    Mooie plek voor een P&R. Of anders woningbouw.

    Maar waarschijnlijk wordt er – as we speak – door de culturele sector al volop gelobbyd om er een ‘broedplaats’ of iets dergelijks van te maken.

  6. Wim Vreeswijk

    Ik weet al een nieuwe bestemming voor dit pand. Sluit alle ‘koffie’shops in Utrecht en ga als gemeente zèlf telen en verkopen tegen een lagere prijs dan de huidige woekerprijzen in koffieshops.De winst komt dan ten goede aan de gemeentebegroting waardoor alle Utrechters hiervan profijt hebben. Alle kopers kun je dan registreren via hun ID-kaart en bij overvloedig drugsgebruik gaan begeleiden en ontraden. Dus gewoon de criminaliteit hiermee uitschakelen waardoor je de politie kunt ontlasten en inzetten voor andere taken zoals boeven pakken, meer wijkagenten, meer 24/7 politieburo’s, geen 50% seponeringen meer van aangiftes, maar gewoon ten uitvoer leggen waardoor er weer echte/niet geflatteerde jaarverslagen ontstaan bij de politie en de waarheid weer volledig zichtbaar wordt voor de burger.

  7. Peter.

    Prima plek voor woningbouw.

  8. Katja

    @Wim; wat betreft de coffeeshops: uitstekend idee ! Ben je gelijk van dat gerace in de stad af.

  9. GeeWee

    @Lombokker, het terrein wordt ma t/m vr al gebruikt als P+R (met name voor de kantoren op Papendorp). Mooi dubbelgebruik van het parkeerterrein dus!


    Ik ben maar een keer of 5, 6 op de Bazaar geweest, geen trouwe klant dus. Zou toch wel jammer zijn als het verdwijnt. Het is een originele aanvulling op het winkelaanbod en het biedt volgens mij voor veel mensen een leuk dagje uit. En voor ondernemers een kans om iets te verdienen. En dan zijn die ondernemers geen grote multinationals maar juist eenmanszaken.

  10. Jolanda

    Ik verwacht een hotspot of zoiets voor hipsters met subsidie. 😉

  11. Koel Hoofd

    In 1981 was de wereld totaal anders.
    Kapitalisme, globalisering, neo-liberalisme, meritocratie, en niet te vergeten de extreme automatisering, liggen hier ten grondslag aan.
    -Concurrentie met internet en China kunnen kleine ondernemingen niet aangaan, dat is geen ondernemersrisico maar een doodsteek voor kleine ondernemingen zoals wat er op de bazaar staat.
    -Kapitalisme en neo-liberalisme werken alle kleine ondernemers de markt uit, simpelweg omdat het kapitalisme het recht van de sterkste is en neo-libarlisme de zwakste aan zijn lot overlaat.
    -Meritocratie betekend dat je alleen met goede schoolprestaties toegang hebt tot HBO/WO en uiteindelijk een goed betaalde baan zodat je parttime kan werken.

    Dat opent deuren om iedereen die dat niet lukt, om wat voor reden dan ook, te verwijten dat ze helemaal zelf de schuld hebben aan de shit waar de maatschappij ze in dwingt. In dit geval het niet rekening houden met maatschappelijke veranderingen welke alleen de hoger opgeleide rijkere mensheid faciliteert. Hier door de rechter afgedaan als zijnde ‘ondernemersrisico’.

    Van mij mag die rechter eens goed bij zichzelf te rade gaan wat deze nu eigenlijk zelf begrijpt van economie en de politiek die economie bedrijft en de wet misbruikt vanwege macht.

  12. Kadoendra

    @Koel Hoofd

    Vergeet ook niet dat kleine ondernemers de volle mep belasting moeten betalen, terwijl veel grote bedrijven en grote ketens met behulp van dure advocaten hun belastingdruk extreem naar beneden kunnen bijstellen d.m.v belastingontwijking.

    Ik weet de achtergrond niet van die rechter, maar veel rechters hebben ook een advocaten achtergrond, dus meneer of mevrouw de rechter kan wel een achtergrond hebben bij een advocatenkantoor die de belastingontwijking regelt voor de grote bedrijven.
    Advocatenkantoren die de belastingontwijking regelen voor grote bedrijven regelen ook zo de oneerlijke concurrentie met de kleinere bedrijven die wel de volle mep belasting moeten betalen.

  13. Rethep

    Die wekelijkse koopzondag vind ik een verschrikking. Nooit meer rust in de (binnen)stad. Ik kom er ook bijna nooit meer.
    Al dat gekoop en gekoop en gekoop: eenheidsworst-consumentisme, gestimuleerd door liberaal beleid. Ik ben inmiddels alweer toe aan een volgende economische crisis 🙁

  14. Cico

    @Wim: dat met die ID-kaart en een overheid die meekijkt EN ingrijpt bij teveel wiet roken… dat komt neer op een totalitaire staat. Er staat toch ook niet in je paspoort dat je bier drinkt?

  15. Sander

    Was er van de zomer nog geweest (actie gratis entree maar wel parkeerkosten). Wat een aanfluiting zeg. (voor mij) Het was erg rommelig en niet interessant. Van de etenstentjes waren de meeste gesloten en de rest ook leeg. 5 minuten later en een illusie rijker stond ik weer buiten.
    Het lijkt wel een tendens te zijn dat het overal uitsterft. Ook de grootste Bazaar te Beverwijk loopt leeg maar toch zijn daar nog genoeg aanbieders van het e.e.a. (eten, kleding, parfum/cosmetica, groenten, meubels etc).. Ga daar liever naar toe ondanks dat het toch bijna uur rijden is.

  16. Jeroen

    @Rethep, ik wandel zondag graag door het uitgestorven museumkwartier en de straten rondom de Nieuwegracht, Heerlijk rustig en toch echt hartstikke binnenstad. Zolang je wegblijft bij het winkelgebied rond Vredenburg, Steenweg en Hoog Catharijne is de binnenstad op zondag heerlijk rustig rondkuieren. Moet je toch weer eens gaan doen.

  17. Bob

    Als ik over het problemen lees kan ik zien dat de dit opzettelijk heeft gedaan en ze houden geen rekening hoe veel mensen in deze land is blij dat ze spullen kunnen kopen bij deze markt voor een goedkope prijs. Stuur ze het markt naar een duurdere pand en terwijl hun weten welke dagen de markt open gaat en toch geld proberen binnen te sluizen. Kom op regering steel al van burgers en stuur geld naar het buitenland en de gemeente doet gwn hard mee. Ik begrijp het want de gemeente wil helemaal niet horen en luisteren wat een anderen heeft te zeggen want hun woord is de wet. Degene die de overeenkomst heeft gemaakt moet zij zichzelf vragen ga jij zelf voor iets betalen voor de dagen die je niet gebruikt nee toch.

  18. Frank

    UB staat nu zelfs op de veilingsite. Deze is failliet dus de gemeente kan fluiten naar zijn centen door hard vast te houden aan de eisen! well done en miljoenen in rook op!

  19. Gerco

    Weet iemand toevallig hoe het bedrijf heet wat daar goedkope parfum verkocht meestal op zondag,man en vrouw.had een kaartje van hun maar kwijt geraakt,als je binnen komt rechts bijna in begin.help me.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).