Utrechtse bomen in de stress vanwege droogte: honderden meters kade Catharijnesingel afgesloten | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse bomen in de stress vanwege droogte: honderden meters kade Catharijnesingel afgesloten | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse bomen in de stress vanwege droogte: honderden meters kade Catharijnesingel afgesloten

Utrechtse bomen in de stress vanwege droogte: honderden meters kade Catharijnesingel afgesloten
Bomenexpert Frank van den Brink
Veel bomen in Utrecht hebben het zwaar door de aanhoudende droogte en hitte. Volgens boomtechnisch adviseur van de gemeente Utrecht, Frank van den Brink, weten we pas volgend voorjaar hoeveel bomen deze recordzomer gaan overleven.

Veel bomen in Utrecht hebben het zwaar door de aanhoudende droogte en hitte. Volgens boomtechnisch adviseur van de gemeente Utrecht, Frank van den Brink, weten we pas volgend voorjaar hoeveel bomen deze recordzomer gaan overleven.

Door de aanhoudende hoge temperaturen en het uitblijven van regen worden de vele tienduizenden bomen in Utrecht hard getroffen, ze ervaren ‘stress’. Op de Burgemeester Norbruislaan lijkt het wel herfst. Frank van den Brink is boomtechnisch adviseur bij de gemeente Utrecht: “Hier zie je heel goed wat er gebeurt in de natuur. Door de droogte zakt het grondwater en krijgen de bomen weinig water. Voor de veiligheid werpt de boom zijn blaadjes al af. Het lijkt hier net herfst.”

‘Herfstbladeren’ op de grond in Utrecht

Aan de laan staan verschillende bomen, sommigen hebben al hun blaadjes al verloren, andere hangen er slap bij. Er is echter weinig tegen te doen: “Het is onbegonnen werk om alle bomen met de hand water te gaan geven. Bij jonge bomen, die nog maar korte wortels hebben doen we het wel. De grond is echter ook zo droog dat het water heel snel wegspoelt.”

Overal in de stad zijn de gevolgen te zien. Bij de Catharijnesingel zijn zelfs honderden meters aan kade afgesloten voor het publiek en boten vanwege het risico op vallende takken. “Ook dit is een gevolg van de droogte”, vertelt Van den Brink. “Platanen laten juist hun bast los om te overleven.”

Kades Catharijnesingel afgesloten vanwege vallende takken

De bomenexpert kan nu nog niet zeggen hoeveel bomen de zomer niet gaan overleven. “De natuur is sterk, pas volgend voorjaar kunnen we het resultaat echt zien. Als het in augustus veel gaat regenen dan kunnen de bomen best weer opknappen.”

7 Reacties

Reageren
  1. Sjaak

    Bomen horen ook niet in een stad maar in een bos.

  2. Harry

    De natuur lacht en doet toch wat het wil.

  3. Lauk

    Is het niet mogelijk om langs ‘cruciale’ bomen een soort eenvoudig bevloeiingssysteem aan te brengen (veredelde waterslang met gaatjes die alleen s’nachts bewatert?). Ik noem maar wat. De prachtige verzameling bomen aan Catharijnesingel en verder rond de oude binnenstad laten we toch niet zomaar verpieteren? En dat geldt mogelijk ook voor andere gezichtsbepalende bomen! De stad investeert veel in beton en asfalt, misschien wat meer in groen? Essentieel voor vochtopname bij grote nattigheid en bij droogte (verkoeling). Gemeente: denk!

  4. Andere Sjaak

    @ Sjaak

    Wat een bull shit. Bomen zijn hard nodig in een stad. mensen hebben groen nodig. Ook vanwege de temperatuur en de zuurtstof.

  5. Cico

    Utrecht moet inderdaad maar eens nadenken over een duurzame manier om het groen te beschermen bij toekomstige droogtes

  6. Jantine Zwinkels (raadslid Utrecht)

    Inderdaad wel een beetje vreemd, dat het onbegonnen werk zou zijn.. Wat nu als zoveel mogelijk mensen in Utrecht een handje helpen met het water geven? Ik ga zelf alvast even beginnen bij mij in de straat, We moeten natuurlijk wel zuinig omgaan met het schaarse water, maar ben van mening dat we ook moeten investeren in het groen dat we in de stad hebben. En natuurlijk voortaan (beter) voorbereid zijn op deze omstandigheden!

  7. Kadoendra

    @ Jantine Zwinkels

    Water geven helpt alleen bij heel veel water geven.
    Want planten wortelen diep om grondwater op te nemen.
    Daarom moeten planten vroeg in het voorjaar geplant worden.
    Een echte maatregel is CO2 en andere broeikasgassen reductie!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).