Utrechtse bomenbeleid moet anders: meer en beter (her)planten, minder kappen Utrechtse bomenbeleid moet anders: meer en beter (her)planten, minder kappen

Utrechtse bomenbeleid moet anders: meer en beter (her)planten, minder kappen

Utrechtse bomenbeleid moet anders: meer en beter (her)planten, minder kappen
Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente heeft het Utrechtse bomenbeleid geëvalueerd en een aantal verbeterpunten opgesteld. Bomen moeten vaker behouden worden, meer ruimte krijgen en ook moet de kwaliteit van de bomen meer gaan meewegen.

De gemeente heeft het Utrechtse bomenbeleid geëvalueerd en een aantal verbeterpunten opgesteld. Bomen moeten vaker behouden worden, meer ruimte krijgen en ook moet de kwaliteit van de bomen meer gaan meewegen.

In 2009 is het gemeentelijk bomenbeleid vastgesteld. Er zijn in de tussentijd weliswaar enkele aanpassingen gedaan, maar het beleid past volgens de gemeente niet meer helemaal binnen de huidige ambities. Daarom gaat er het een en ander veranderen.

Behoud

De gemeente wil bomen vaker behouden. Dat betekent dat het moeilijker moet worden om een kapvergunning te krijgen. Ook is het idee om een standaard werkwijze op te stellen voor het kappen van bomen, om verwarring te voorkomen. 

Ook moeten vraag en aanbod van verplantbomen beter op elkaar aan gaan sluiten. Dat wil de gemeente doen door een bomendepot op te starten. “In het bomendepot worden te verplanten bomen tussen locaties uitgewisseld. Dit maakt verplanten makkelijker”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Ruimte

“Momenteel is er weinig plek in de ondergrond voor nieuwe bomen, wat het planten van nieuwe bomen duur en tijdrovend maakt”, laat de gemeente weten. Het is niet altijd mogelijk om bomen in de beschikbare ruimte te planten. 

Het moet daarom mogelijk worden om bomen dichter op leidingen en rioleringen te planten. “We accepteren het risico dat sommige bomen eventueel verplaatst of gekapt moeten worden bij onderhoud aan de kabels of leidingen.”

Kwaliteit

De gemeente zegt beter te gaan nadenken over het bomenbestand in Utrecht. Daar moet meer diversiteit van boomsoorten komen, maar ook meer inheemse en klimaatadaptieve soorten.

Er moet volgens de gemeente meer worden gekeken naar de waarde van de bomen, niet alleen naar het aantal. Eén op één herplanten zou dus niet de norm moeten zijn. Wanneer herplanten niet mogelijk is, moet daar financiële compensatie tegenover komen te staan.

Kapregels

“Met een goede strategie kunnen we zorgen dat elke boom in onze stad zijn taak optimaal kan vervullen en dat we meer bomen gaan planten”, schrijft de gemeente. De besluitvorming over de nieuwe, strengere kapregels loopt al.

De volledig uitgewerkte strategie wordt volgens de planning in het eerste kwartaal van 2022 bekend.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. RABE

    De gemeente wil bomen behouden, maar dan moeten ze ook onderhouden. Dus mee begroten als het bomenplan tot stand komt. En graag bomen die weinig overlast geven. Misschien hier of daar een fruitboom??
    Kan best in openbare perken in de straat.
    Gratis fruit voor de bewoners en passanten.

  2. cas

    Verplanten is duur en er zijn geen garanties dat de bomen het overleven, misschien moeten ze eens minder in hun contracten beknibbelen en bomen inkopen van een groter formaat ipv altijd die zielige twijgjes.

  3. Adriaan

    Goede zaak om vooral de emotie eens uit bomenland te halen.
    – bezint eer ge begint, cq plantertje groot, boompje groot cq kies nou eens in de stad niet de standaard eik/beuk/es/esdoorn, want die wordt met 30-35m hoog en onhandelbaar groot. Met veranderende klimaatomstandigheden, verandert ook de biodiversiteit en is exotisch plantgoed helemaal niet zo slecht als men beweert. vele biodiversiteitsonderzoekjen gaan uit van wat er eens was, constateren dat het minder was, maar weigeren naar nieuwe soorten/varianten te kijken, die groeien. Laten we wel wezen, menig als Hollands bekende boom, is ooit ook een exoot geweest…….
    – Stelregel: de diameter van de takken die je boven de grond ziet, zit er aan wortelmassa onder de grond ook. Wortels zoeken net buiten de bladomtrek naar voeding en water. In de stad is die ruimte er vaak niet.
    – een boom heeft een technische levensduur en dan is kappen prima
    – verplanten ja, maar niet overdrijven. De boom moet wel normaal op een dieplader passen en dan nauwelijks ingesnoeid. Kandelaberen is op termijn van 25 jaar vragen om problemen: het aangegroeide valt er geregeld af….. Ziet er bovendien niet uit….
    – Leidingen zitten vaak 60cm diep, indien met een plantgat tot zeg 1 m diep uitgraaft en rondom van 2mm dik HDPE/LDPE scherm voorziet, ruimte tot en rond kluit met goede bomengrond opvult, hou je de leidingen heel. Uiteindelijk gaan de wortels onder het scherm door, tenzij daar al grondwater zit. Wortels groeien het liefst boven grondwater langs en niet er diep in.
    Er als die boom toch eens weg moet en je neemt een hele lange zaag, dan zaag je de kluit rondom uit. En als een sort of kurk uit een fles til je hem met een kraan zo op.
    – Ik verplantte diverse bomen van 15-20 cm dik. Officieel eerst rondom uitzagen, kluit mesten, twee jaar wachten, opdat hij in de uitgezaagde cirkel jonge wortels gaat maken. Allemaal waar (zelf nooit gedaan), maar ondergeschikt aan de boom met natte kluit snel verplanten naar een goed groeimedium, goed verankeren en bij warm weer wekelijks water geven, veel water. Daar zit hem de kneep. Met veel water spoel je de bomengrond goed om de kluit. Door hem goed te verankeren voorkom je dat bij wind die nieuwe wortels afbreken. En water geven doe je anders dan ik op publieke grond altijd fout zie gaan. 10-20% op de kluit, 80-90% net buiten de kluit cq plastic gietring. En die gietring zet men vaak ook verkeerd. Die zet je 15cm buiten de kluit in plaats van er op. De 10-20% houdt de kluit nat, die 80-90% creëert een waterscherm waardoor de kluit heel snel uitloopt, zo van daar is het water….. Ik zie meestal de gietring worden gevuld en klaar…. Wil je het goed doen, dan adviseer ik 2 gietringen met zeg 20-30 cm tussenruimte. Van die zeker 20 bomen die ik zo verplantte, ben ik er niet 1 kwijt geraakt……
    Maar goed, gestructureerd water laten geven blijkt toch heel erg lastig te organiseren….. Raar, maar waar.

  4. Adriaan

    @RABE en Cas:
    Fruitbomen moet je geregeld snoeien, dat kost geld. TCO is zeker een aandachtspunt (Total Cost of Ownership gedurende de boom zijn levensduur).
    De plant, snoei, water geefkosten van een nieuwe boom zijn al gauw meer dan een boom die €250 kost en dan een cm of 8 diameter op 1m hoogte heeft.

  5. Baliekluiver

    Klinkt in eerste instantie best positief, maar toch heb ik het ongemakkelijke gevoel dat hier vooral de één op één herplant norm losgelaten wordt terwijl de rest blijft steken in boterzachte, vage en slecht te controleren plannetjes en voornemens. Want wat is bijvoorbeeld in Utrecht de ‘waarde’ van een boom als festivaldirecteuren hem als een hinderlijk object op ‘hun’ evenemententerrein zien?

  6. G.H.

    “Met een goede strategie kunnen we zorgen dat elke boom in onze stad zijn taak optimaal kan vervullen”

    Bomen! Dispereert niet!

  7. Barend

    Hèhè, eindelijk eens wat meer aandacht voor het bomenbeleid. Met name binnen de singels is er de laatste jaren een potje van gemaakt. Kaalslag zonder adequate vervanging. Zie grachten, zie Zocherpark, zie besloten tuinen.

  8. Rob H.

    Hoort daar ook het kritisch kijken naar bomen die er nu staan en er beter niet hadden kunnen staan (vanwege de grote bijv., of geen plek om te wortelen). Zoals op de werven?

  9. Hans

    @ Adriaan

    Ik wil u bedanken voor uw deskundige, interessante uiteenzetting.
    Zo’n verhaal met een gedegen inhoud van iemand met kennis van zaken kom je niet vaak tegen op dit reactieforum.
    In onze stad zie ik veel plekken, straten en pleinen die er woestijnachtig uitzien. Ik mis daar een stel bomen. Weet u meer van de mogelijkheden / onmogelijkheden om daar aan te planten? Dat is lang niet altijd zomaar te beoordelen, er ligt vaak een hele infrastructuur onder de grond die het wellicht onmogelijk maakt dat men daar bomen kan planten. Het zou echter fijn zijn als er (veel) meer bomen bij komen in onze stad, dit met het oog op het steeds warmer wordende klimaat in met name de versteende omgeving. Ook bermen langs snelwegen bieden kansen. Of zie ik dat verkeerd als leek? Al die duizenden kilometers kale en lelijke berm die onbenut blijven liggen zouden ons wellicht kunnen helpen om via aanplant buffers te creëren tussen snelweg en landbouwgrond. De bomen kunnen voor ons CO2 uit de atmosfeer halen. Ik ben benieuwd naar uw mening.

  10. Johan

    @ Rob H.
    Daar is bomenbeleid voor. Op de Nieuwegracht is de afspraak dat de uitstraling van een laan in stand moet blijven. De goedgekeurde bomenvisie grachten schrijft daarom voor dat daarbij een plantafstand van 7 meter aangehouden wordt. Bij de herplant is daar geen klap van terechtgekomen. Zie bijvoorbeeld het stuk gracht tussen Quintijnsbrug en Magdalenabrug. Tijd dat het gemeentebestuur hier eens op aangesproken wordt.

  11. Napolitanov

    Veel bomen worden vaak aanzienlijk hoger gesnoeid dan wettelijk vereist is. Dat is jammer, want hierdoor vermindert het koelend effect, het positieve effect van bomen in de bodem, het opvangen van luchtvervuiling en pollen. Bovendien vinden zeer velen bomen met prachtig loof mooier dan hoge stammen met een kleine kruin. Ook zijn volle bomen positief voor mensen die aan bijvoorbeeld hooikoorts lijden, of veel last hebben van fijn stof. Dus gemeente, voer alsjeblieft een beleid dat ertoe leidt om zo laag mogelijk te snoeien, zodat niet meer wordt weggehaald dan wettelijk is vereist. Het is duidelijk dat er hier en daar uitzonderingen moeten zijn, bijvoorbeeld als de bomen te dicht bij woningen staan, maar dat moeten dan ook uitzonderingen blijven.

  12. RABE

    Adriaan, elke boom moet onderhouden worden, fruit of niet. In park de koppel staan een aantal walnootbomen en geven veel noten zonder onderhoud. Daar zouden dus ook andere fruitbomen kunnen staan. Daar is ook ruimte voor verwildering en dus gratis noten en fruit.

  13. Zonnewende

    Interessante aflevering van Zembla over het onderwerp herplantplicht.
    Op papier klopt het, de praktijk is heel wat minder florisant helaas.
    – grote organisaties zijn vrijgesteld van de plicht (Staatsbosbeheer bijvoorbeeld)
    – de herplant gebeurt met twijgjes die minder co2 opnemen dan de gevelde boom, regelmatig sterft de helft ervan af en vaak wordt het mini-bosje binnen een paar jaar alweer gekapt vanwege nieuwe plannen. Grote bomen worden het dus meestal niet.

    Terug te zien op NPO gemist.

  14. Binnenstadbewoner

    @ Adriaan: mooie en interessante bijdrage!

  15. Scherpschutter

    @Zonnewende

    Wees blij. De biomassacentrale van GroenLinks en D66 in Utrecht vreet 150.000 bomen per jaar. Net zoveel bomen als in heel Utrecht staan… Door bomen niet te herplanten maar aan het natuurverwoestingsmonster te voeden, hoeven er wellicht 1000 minder versnipperde bomen vanuit Estland per diesel rochelende vrachtboot naar Nederland vervoerd te worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).