Utrechtse burgemeester en wethouder schrijven brief aan (horeca)ondernemers met dringende oproep | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse burgemeester en wethouder schrijven brief aan (horeca)ondernemers met dringende oproep | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse burgemeester en wethouder schrijven brief aan (horeca)ondernemers met dringende oproep

Utrechtse burgemeester en wethouder schrijven brief aan (horeca)ondernemers met dringende oproep
Ondernemers draaien proef op de Neude.
Burgemeester Peter den Oudsten en Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken, stuurden 5 augustus een brief naar Utrechtse ondernemers. Ze gaan in op de coronacrisis en de oplopende besmettingscijfers. De twee brieven zijn hieronder te lezen.

Burgemeester Peter den Oudsten en Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken, stuurden 5 augustus een brief naar Utrechtse ondernemers. Ze gaan in op de coronacrisis en de oplopende besmettingscijfers. De twee brieven zijn hieronder te lezen.

Brief aan horeca-ondernemers

Beste horeca-ondernemer,

De afgelopen maanden zijn we met elkaar volop bezig het hoofd te bieden aan de impact van het coronavirus. Iedereen draagt bij de verspreiding van het virus tegen te gaan, ook u als horeca-ondernemer. Dat waarderen wij zeer. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Bij het treffen van alle maatregelen staat de volksgezondheid voorop en trachten we verspreiding van het virus tegen te gaan. Inwoners kunnen zich laten testen bij klachten en er wordt intensief bron- en contactonderzoek gedaan door de GGD. Zo zijn we in staat de verspreiding van het virus, daar waar het oplaait, snel en gericht tegen te gaan.

Wij realiseren ons dat dit voor veel ondernemers een moeilijke tijd is en wij zien wat u en andere ondernemers de afgelopen periode allemaal hebben gedaan om hun zaak coronaproof in te richten. Dat kost heel veel inspanning en dat blijft hard nodig.

Volgende week start de UIT-week en verwelkomen we toekomstige studenten die uit het hele land naar onze stad komen. Die UIT-week gaat er dit jaar anders uitzien dan voorheen; de kennismaking verloopt voornamelijk digitaal. De activiteiten die wel buiten plaatsvinden kunnen onder strikte voorwaarden doorgaan. Zo wordt er geen vergunning afgegeven voor het schenken van alcohol en is er veel aandacht voor bijvoorbeeld afstand houden en hygiënemaatregelen. Wij hebben de studenten gevraagd in kleine groepjes de horeca te bezoeken, we staan in nauw contact met de organisatoren van de UIT-week.

Op straat, in de horeca en in winkels zien we steeds meer mensen die geen anderhalve meter afstand houden. Dat is verontrustend. Wij kunnen ons niet veroorloven om nu te verslappen. Er is een stijgende lijn in het aantal besmettingen te zien, ook in Utrecht. Daarom doen wij een dringend beroep op u en uw personeel om zich in te blijven zetten de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Al eerder hebben we extra capaciteit ingezet op handhaving van de coronaregels, onze handhavers blijven mensen aanspreken op het naleven daarvan. Bij het niet-naleven van de richtlijnen zullen we handhavend optreden, dat kan leiden tot bijvoorbeeld een boete, dwangsom of zelfs een tijdelijke sluiting.

Uiteraard gaan wij er van uit dat het allemaal niet zo ver hoeft te komen, want gelukkig hebben in deze tijden van corona de meeste Utrechtse horecaondernemers zich van hun beste kant laten zien.
Wij wensen u allen een mooie, gezonde en veilige zomer toe!

Met vriendelijke groet,

Peter den Oudsten,
Burgemeester

Klaas Verschuure,
Wethouder Economische Zaken


Brief aan ondernemers (anders dan horeca)

Geachte Utrechtse ondernemers,

De afgelopen maanden zijn we met elkaar volop bezig het hoofd te bieden aan de impact van het coronavirus. Iedereen draagt bij om de verspreiding van het virus tegen te gaan, ook u als ondernemer. Wij waarderen dit zeer. We zien echter dat de aandacht op sommige plekken verslapt. Daarom sturen wij u deze brief want alleen samen krijgen we corona onder controle!

Bij het treffen van alle maatregelen staat de volksgezondheid voorop en trachten we verspreiding van het virus tegen te gaan. Inwoners kunnen zich laten testen bij klachten en er wordt intensief bron- en contactonderzoek gedaan. Zo zijn we in staat de verspreiding van het virus, daar waar het oplaait, snel en gericht tegen te gaan.

Wij realiseren ons dat dit voor veel ondernemers een moeilijke tijd is. U hebt inventieve methodes moeten ontwikkelen zoals toegangsdosering, looproutes, plexiglas schermen, het extra reinigen van winkelmandjes en u spreekt bezoekers en klanten aan daar waar nodig. We zien echter dat bij verschillende bedrijven de aandacht voor de te nemen coronamaatregelen verslapt. Ook sommige inwoners en bezoekers van Utrecht trekken zich minder aan van de basisregels die nog altijd gelden. Op straat, in de horeca en in winkels zien we steeds meer mensen die geen anderhalve meter afstand houden. Wij maken ons daar zorgen over, net als de deskundigen van de GGD en het RIVM.

Volgende week start de UIT-week en verwelkomen we veel nieuwe studenten uit het hele land in onze stad. Juist dan is het belangrijk om de maatregelen op orde te houden en hen hierover te informeren.

We kunnen ons niet veroorloven nu te verslappen. Er is een stijgende lijn in het aantal besmettingen. Daarom doen wij een dringend beroep op u en uw personeel om zich in te blijven zetten de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Al eerder hebben wij extra capaciteit ingezet op handhaving van de coronaregels, ook handhaven we stringenter. Bij het niet-naleven van de regels volgt een waarschuwing en indien nodig een boete.

Uiteraard gaan wij er van uit dat het niet zo ver hoeft te komen, want ook in deze tijden van corona laten de meeste Utrechtse ondernemers zich van hun beste kant zien. Wij wensen jullie allen een mooie, gezonde en veilige zomer toe!

Met vriendelijke groet,

Peter den Oudsten,
Burgemeester

Klaas Verschuure,
Wethouder Economische Zaken

19 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Ik zie nog steeds terrassen in de stad waar de tafels geen anderhalve meter uit elkaar staan. De stoelen staan vaak nog dichterbij elkaar.
  Ik zag het vandaag nog. Hoe moeilijk is het om dat de handhaven?

 2. Gerard Brugmans

  Als we die tsunamie van nieuwe studenten uit de stad weghouden wordt het voor alle betrokkenen een stuk makkelijker om de maatregelen te handhaven. Waarom stellen we de opening van het nieuwe studiejaar niet uit, bijvoorbeeld om te beginnen met 3 maanden, zodat we ons schrap kunnen zetten voor de 2e golf?

 3. Binnenstadsbewoners

  Een wandeltocht door de binnenstad
  Het wemelt van de terrassen die zich niet aan de 1.5 meter houden
  Ik begrijp best dat horeca omzet wil maken
  Maar met stoeltjes schuiven tafeltje erbij etc
  Speel je als horecaondernemer met de gezondheid van je personeel en gasten
  Mede Dankzij dit Russion roulette spel,,komt er straks weer een tweede golf
  Horeca graaft zo haar eigen graf
  Het is pas augustus,,,straks herfst,,,dan wordt de coronaellende echt zichtbaar
  Ps,,,ik ben geen viroloog

 4. Karla

  Ik hoorde gisteren over een horecamedewerker die de tafels “op 1,5 m afstand” zette, dat wil zeggen: 1,5 meter tussen het midden van de ene tafel en het midden van de andere tafel…
  Misschien is iets duidelijker instructie nodig…zoals waar die anderhalve meter precies tussen moet zitten.
  Aan de ratjetoe aan opstellingen te zien, interpreteert iedereen die afstand weer anders.

 5. Koel Hoofd

  De meeste colleges worden online gegeven, er is geen noodzaak om hier te komen behalve voor sociale contacten.
  Maar is corona een virus wat zich bij uitstek verspreid via sociale contacten. En als de hormonen toeslaan is het gezond verstand tijdelijk even onbereikbaar…

  Op nos.nl “Sommige ministers vonden het erg belangrijk dat er voor de sociale contacten van nieuwe studenten toch activiteiten konden worden georganiseerd.” Kortom, het sociale belang van studenten boven het algemeen belang van volksgezondheid gesteld. Dat is tegen de grondwet, namelijk Artikel 22 lid 1:”De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.”

  Deze wet wordt wel misbruikt om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer (ongezonde tabak, alcohol, eten) zodat een handjevol hun leeftsijl als superieure kan beleven en de overheid extra miljarden kan binnenharken. En nu zwijgt men er angstvallig over…terwijl het miljarden zou besparen

 6. Scherpschutter

  @Inez 6/8/2020 – 12:52

  Wat maakt het uit? Helemaal niemand loopt buiten een besmetting op.

 7. Helder

  Laats nog in een supermarkt geweest? In de boekhandel? Waar ze denken dat 1.5 mtr gelijk is aan 0.15 mtr. Pas nog even met uw buren fijn gekletst? Wellicht nog bij een verjaardag geweest? Of familie begroet die van vakantie terug kwam? Allemaal situaties waar het virus feller toeslaat dan buiten op een terrasje. Maar goed in februari kon je nog 3 keer niezen en werd het morgen mooi weer nu moet je er voor in quarantaine. Alles is anders dat komt niet door ons, niet door de ondernemers maar door het virus. Dat eeuwige vingerwijzen moet eens ophouden iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid neem die en niemand hoeft gehandhaafd of beboet. Samen weet u nog?

 8. MtU

  Het gaat alleen maar werken als men de bezoekers, die zich niet aan de regeltjes houden, ook een bekeuring geeft. Het lijkt er op dat een barman naast zijn horeca-diploma’s ook de politie-academie moet hebben doorlopen…

 9. MtU

  Oh ja, en graag ook de winkels/supermarkten beboeten, waar te veel mensen binnen zijn. En waar de vakkenvullers tijdens openingstijden de gangpaden blokkeren.

 10. BdV

  Dus de UIT-week gaat door? Lijkt me niet heel verstandig als je verspreiding tegen wilt gaan. Het biedt misschien wel een kans dat Scherpschutter hierna tot enig inzicht komt.

 11. Inez

  @Scherpschutter. Ik ben chronisch ziek, dus op een terras zit ik toch liever niet naast een kuchend en niesend iemand. De kans is heel klein dat ik besmet wordt, maar het is wel mogelijk en ik ga dat niet risico nemen.

 12. Toine Goossens

  Nergens ziw je de gele plakstroken met de tekst 1,5 meter afstand houden. De horeca roept de strafmaatregelen zelf over zich af. Volksgezondheid?, uw probleem, niet het onze.
  En waar is Maarten Koning nu? DUT66 heeft vakantie, duttend het nieuwe politieke jaar in.

 13. JJ

  @scherpschutter

  Het is helemaal niet bewezen dat je buiten niet besmet raakt. Je praat dus weer eens kolder. Er zijn voorvallen bekend van mensen die elkaar kletsend besmet hebben buiten. Kuchen en niezen van dichtbij ook. Buiten vervliegt alles sneller, maar het is wel degelijk mogelijk. Zeker op korte afstand en bij langdurig intensief contact.

 14. Erwin

  Gelukkig worden de besmettingen allemaal in de horeca opgelopen en niet in vliegtuigen. Maar niet heus.

 15. Scherpschutter

  @Inez 12:43

  Er zitten geen kuchende en niezende mensen op een terras Inez, maar ik begrijp uw keuze wel. Bescherm uzelf zou ik zeggen en als persoonlijke tip zou ik u willen meegeven om vooral indoor situaties te vermijden met slechte ventilatie. U loopt meer risico in een benauwd winkeltje dan op een terras waar mensen helemaal geen afstand houden….

  @JJ 13:09

  Werkelijk? U heeft een unicorn gevonden?! Een enkel geval van iemand die outdoor besmet is op de 18.500.000 geconstateerde wereldwijde besmettingen? Dat is bijna knap van u! Laat u dat bewijs maar eens zien. Ik hou wel van wetenschappelijke unicorns! In afwachting van uw bewijs, alvast chapeau met deze unieke ontdekking.

 16. JJ

  @ Scherpschutter

  Is gewoon info bij het WHO op te zoeken.

  En er zitten geen kuchende en niezen mensen op het terras?
  Grappig. Ik heb er zelf al meerdere mogen ontmoeten.

  En scherpschutter en wetenschap, dat is vooral een hoop blabla vanuit scherpschutter.

  Aangezien men bij 60% van de besmettingen niet zeker is waar ze opgelopen zijn en het zomer is en de meeste mensen heel erg veel buiten zijn zou ik er niet zo prat op gaan door te stellen dat er buiten “geen” besmettingen plaats vinden. Lange tijd hard intensief tegen elkaar praten op close range moet genoeg zijn om genoeg concentraties virus uit te wisselen. Dat is buiten weliswaar moeilijker dan binnen, maar gewoon mogelijk.

 17. Stephanie

  @ Scherpschutter

  Vers binnen van de pers:

  “Feestje in Dokkum: één persoon besmet veertien anderen
  Bij een huisfeestje vorige maand in Dokkum heeft één gast veertien andere personen besmet. Vrijdag had GGD Fryslân al negen besmette personen in beeld, daar zijn er de afgelopen dagen vijf bijgekomen.

  Volgens de GGD was het een feestje met jongeren dat zich op een terras in de buitenlucht afspeelde”

  Is gewoon op meerdere nieuwssites, waaronder NOS.nl terug te vinden. Geen hard bewijs, maar harder bewijs dan u hier doorgans ventileert (zonder bronvermeldingen).

 18. Scherpschutter

  @Stephanie

  Geen hard bewijs? LOL! Ik zie geen enkel bewijs. Nul. Nop. Nada. Zero. Nichts. Zelfde op de GGD website. Geen enkele gram bewijs. Sterker, een simpel Google opdrachtje onthult al een genuanceerdere waarheid waaruit blijkt dat de persoon op het feestje erna de kroegen in is geweest en daar mensen besmet heeft…

  Dat kunt u toch niet vergelijken met de tonnen aan wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat 99.5% van de besmettingen aantoonbaar indoor plaatsvindt?

 19. JJ

  @ Scherpschutter

  Ja, dat je google en vage linkjes verward met feiten, betrouwbaarheid, experts en wetenschap had ik al (langer) door.

  Je hebt nog steeds niet verteld op basis waarvan jezelf enig recht van spreken zou mogen hebben, “expert” in alles.

  Slimme mensen weten dat hun kennis relatief beperkt is. Alleen wat dommere mensen lopen nogal snel naast hun schoenen.

  Ik neem liever het zekere voor het onzekere, door er van uit te gaan dat besmettingen overal mogelijk zijn. Dat is namelijk slimmer om te doen dan foutmarges over het hoofd te zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).