Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft bezoek gebracht aan Kyiv Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft bezoek gebracht aan Kyiv

Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft bezoek gebracht aan Kyiv

Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft bezoek gebracht aan Kyiv
Sharon Dijksma in gesprek met Vitali Klytsjko
De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma heeft op woensdag en donderdag een bezoek gebracht aan Kyiv in Oekraïne. Dijksma was daar op een internationale burgemeestersconferentie die werd georganiseerd door president Zelensky. Het doel was om afspraken te maken over wederopbouwprojecten.

De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma heeft op woensdag en donderdag een bezoek gebracht aan Kyiv in Oekraïne. Dijksma was daar op een internationale burgemeestersconferentie die werd georganiseerd door president Zelensky. Het doel was om afspraken te maken over wederopbouwprojecten.

Tijdens de conferentie ondertekende Dijksma namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar ze vicevoorzitter van is, en namens de gemeente Utrecht samenwerkingsovereenkomsten om Oekraïense steden te helpen met de wederopbouw na de oorlog. Zo heeft de gemeente Utrecht een samenwerking met de stad Marioepoel binnen het herstelproject Marioepol Reborn waarbij op dit moment vooral kennis, informatie en expertise worden uitgewisseld. De VNG gaat vier andere gemeenten ondersteunen.

Tijdens de bijeenkomst sprak president Zelensky over het belang van continue internationale aandacht voor de oorlog en over de rol die stedelijke samenwerkingen hierbij kunnen spelen. Secretaris-Generaal van de NAVO Jens Stoltenberg noemde Utrecht tijdens de conferentie als één van de internationale voorbeelden van steden die solidariteit tonen met Oekraïne.

Naast deelname aan de conferentie stond ook een bezoek aan de voorsteden ten noorden van Kyiv op het programma. Dit gebied is in de beginfase van de Russische invasie een maand lang bezet geweest.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Burgemeester Sharon Dijksma: “Het is hartverscheurend om de schrijnende gevolgen van de oorlog in Oekraïne met eigen ogen te zien. Hoewel de oorlog nog volop gaande is, is het juist nu van belang om naar de toekomst te kijken en plannen te maken voor de wederopbouw na de oorlog. Voor de Oekraïners die nu nog in het land zijn, maar óók om perspectief te bieden voor hen die hun huis ontvlucht zijn en op den duur terug willen keren naar hun regio. Met deelname aan de conferentie in Kyiv hebben we een signaal af kunnen geven van de onvoorwaardelijke solidariteit van Utrecht en alle Nederlandse gemeenten met onze Oekraïense partners.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Dijksma heeft verder uitgebreid gesproken met de burgemeester van Kyiv, Vitali Klytsjko. Tijdens dit bezoek is ook een doos met honderden postkaarten overhandigd, die tijdens de nationale bijeenkomst in Utrecht op 24 februari zijn geschreven door Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Bart

  Waarom was het belangrijk dat de burgemeester van Utrecht daar was?
  Stuur liever wat spullen en blijf zelf lekker thuis.

 2. Lachgas

  Is Hoekstra niet langer minister van buitenlandse zaken?

 3. Uuu

  Leuk! Dan heeft Sharon een meteoriet gezien! https://www.youtube.com/watch?v=dL7DgojfLD0

  En er is een drone aanval geweest vannacht in Kiev. Heeft ze dat ook eens meegemaakt.

  Vraagje? Moet een burgemeester aan risico’s bloot gesteld worden?

  Wat vindt de gemeenteraad hiervan?

 4. Herman

  Waarom is zij steeds op reis?
  Als burgermeester van Utrecht ben je er voor de stad. Buitenland is voor de landelijke politiek.

 5. W

  @bart: artikel wel gelezen? Of lekker meteen na lezen van de kop vanuit de onderbuik gereageerd?

 6. .

  @Bart, omdat ze daar niet was als burgemeester van Utrecht, maar als vice voorzitter van de VNG.

  @Lachgas, niet alles gaat op ministerieel niveau. Lokale samenwerkingen gaan logischerwijs op het niveau van de VNG ipv ministerieel. Grotere landelijke samenwerking zal inderdaad een ministerie bij aansluiten.

 7. Rob

  Burgemeester van buitenlandse zaken Sharon draait aan de geopolitieke knoppen. De oorlog zal door dit bezoek snel voorbij zijn.

 8. Lombokker

  Fijn dat er ook aandacht is voor wederopbouw, daar mag wat mij betreft best wel wat van ons belastinggeld aan besteed worden. Overigens zit burgemeester Dijksma daar uit hoofde van haar functie, niet om een leuk snoepreisje te maken, zoals sommigen hier suggereren.

 9. FH

  Het is toch echt logischer als zulke steun uit onze (gezamelijke)landelijke pot gedaan wordt en niet, onredelijk, ook nog eens uit gemeentelijke budgetten? Nb betalen we daaruit ook al genoeg aan huisvesting, uitkeringen ed. voor de Ukrainse gevluchten. toch?

 10. Jasper

  Een pluim voor Sharon!

 11. Scherpschutter

  @FH

  Dat zou beslist marginaal logischer zijn, maar zelfs dan nog altijd extreem onlogisch. Waarom zou enig mens ooit gedwongen moeten worden (belasting is roof) om te betalen voor de noden van een ander mens….?

  Daar bovenop: overheden zijn uiteraard aangesteld om belangen van burgers alhier te behartigen. Ze behoren zich helemaal niet te bemoeien met de wederopbouw van welk buitenland dan ook, laat staan een land dat niet eens een EU of NAVO lid is. Dát is logisch.

  Laat ieder Nederlands individu gewoon voor zichzelf bepalen of iemand hulp wil verstrekken en -zo ja- hoeveel dat dan zou moeten zijn.

 12. Koel Hoofd

  Europese politieke ambtsbekleders uit alle lagen buitelen letterlijk over elkaar heen om met een stedentripje Kiev oorlogstoeristje te spelen voor een fotomomentje voor in het poitieke carrièreplakboek. Als ik niet al zo cynisch was, dan zou ik dat nu wel worden.

  Helemaal omdat de gemeente Utrecht met het Marioepol Reborn project Marioepol weer wil gaan opbouwen, zich daarvoor met een zak geld en ideetjes meldt bij Zelensky in Kiev terwijl Putin nu feitelijk de baas in Marioepol is.
  Daar kan je vanalles van vinden, maar dat is nu wel de keiharde realiteit.
  Die kale rat daar nu nog wegkrijgen gaat nog eens totaal zinloos en nodeloos een paar honderdduizend mensenlevens kosten.

  Dus ik weet niet welk signaal ze hier nou precies mee willen afgeven, maar het moge duidelijk zijn dat ze het wel helemaal prima vinden dat mensen (burgers en dienstplichtig militairen van beide partijen) als beesten worden afgeslacht (die Oekrainse filmpjes zijn walgelijk en weerzinwekkend voor elke humanist) en zowel hun kinderen als kleinkinderen nog vele jaren met de gevolgen van deze shitoorlog zullen moeten leven. Onze westerse akela’s zouden hun uiterste best moeten doen om deze gruwelijke oorlog te stoppen in plaats van meer olie op het vuur te gooien voor een beeldvormingsmoment met een mannetje wat het uniform van bruingroen naar zwart heeft gewijzigd.
  Make peace, stop war now…

 13. Moniek

  @Scherpschutter
  Hebt ù al iets overgemaakt? En ook aan de Turkse aardbevingsslachtoffers?
  Belasting is geen roof maar solidariteit.

 14. Lachgas

  Afspraken maken voor wederopbouw? Waar moet die plaatsvinden. Er worden nog 100000 Oekraïners hier verwacht. Wordt zo een beetje dubbelop.
  En is wederopbouw niet iets voor Rusland? Die hebben land in puin geschoten.

 15. FB59

  Was de reis er naartoe wel klimaatneutraal? Sharon is geen burgermoeder, maar een wereldburger. Utrecht, de mooie stad, is niet groot genoeg voor haar.
  @Jasper: … en wie gaat dat betalen 😉

 16. Moniek

  @Lachgas
  Ik denk dat derdewereldland Rusland zich niet veel gelegen zal laten liggen aan herstelbetalingen.

 17. Scherpschutter

  @Moniek

  Aan de Turkse aardbevingsslachtoffers heb ik tamelijk royaal gireerd. Voor Oekraïne heb ik niets overgemaakt.

 18. FB59

  Was de reis naar Kyiv wel klimaatneutraal? Sharon is geen burgermoeder, maar een wereldburger. Utrecht, de mooie stad, is niet groot genoeg voor haar. Na Egypte, Madrid, Californië en nog meer. Malmö heeft ze dan wel met trein en boot gedaan (eerder bericht op DUIC).
  @Jasper: … en wie gaat dat betalen? Zoete lieve Gerritje … 😉 De Utrechtse blastingbetaler.

 19. Rob

  Wat prijzenswaardig dat onze burgemeester en onze stad solidair zijn met het Oekraïnse volk en daardoor de wederopbouw van vernielde Oekraïnse wijken willen steunen.
  Aanzienlijk minder fantastisch is de kleinzielige kortzichtigheid en zelfzuchtigheid die hierboven vertoond wordt door sommige Utrechters.
  Kennelijk zijn ze vergeten dat Nederland enkele decennia geleden ook vanwege het geweld en de vernielzucht van meedogenloze fascistische imperialisten afhankelijk was van externe steun en dat die ook ruimhartig werd gegeven door mensen in verre landen.

 20. Utrechtse Jantje

  Helemaal eens met @ W en @ Lombokker …lees allemaal eerst eens goed , voor je kritiek geeft !!!

 21. Nina

  Lobbyen voor wederopbouwprojecten?

  Zullen we anders eerst diplomatiek alles op alles zetten om z.s.m. een einde te maken aan deze vreselijke oorlog?

 22. Jaap

  Dank je wel Sharon.
  Mijn zegen heb je!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).