Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma reageert op aankondiging avondklok Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma reageert op aankondiging avondklok

Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma reageert op aankondiging avondklok

Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma reageert op aankondiging avondklok
Archieffoto Sharon Dijksma
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft zojuist gereageerd op de aangekondigde avondklok. Ze zegt dat deze nieuwe maatregel er erg in gaat hakken, maar dat het tegelijkertijd noodzakelijk is. “Hoe donker het ook is. Het wordt uiteindelijk altijd weer licht.”

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft zojuist gereageerd op de aangekondigde avondklok. Ze zegt dat deze nieuwe maatregel er erg in gaat hakken, maar dat het tegelijkertijd noodzakelijk is. “Hoe donker het ook is. Het wordt uiteindelijk altijd weer licht.”

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben woensdagmiddag tijdens een coronapersconferentie gezegd dat er hoogstwaarschijnlijk een avondklok gaat komen. Voordat de maatregel definitief ingaat, willen de bewindspersonen de avondklok voorleggen aan de Tweede Kamer. De avondklok gaat naar waarschijnlijkheid zaterdag of zondag in.

Burgemeester Dijksma 

“Hoe donker het ook is. Het wordt uiteindelijk altijd weer licht.

De voorgenomen maatregelen van het kabinet om de pandemie te bestrijden, zullen er erg inhakken. Opnieuw wordt veel van ons gevraagd. Toch is het nodig om dit te doen. Als we ons aan de maatregelen houden, dammen we uiteindelijk het virus in.

Hoe moeilijk het nu ook is. Voor horecaondernemers, gezinnen die werk en onderwijs op afstand moeten combineren, zorgmedewerkers die klokje rond werken of überhaupt het niet kunnen zien van vrienden of familie. We moeten er tegenaan.

Ik ben ervan overtuigd dat met de vaccinaties en maatregelen er op een gegeven moment licht aan het einde van de tunnel komt.”

 

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  En wat is precies de argumentatie die mevrouw Dijksma hiervoor zou willen aandragen? Van een burgemeester die op het punt staat een draconische maatregel in te voeren die sinds WOII niet meer is voorgekomen, verwacht ik wel iets meer dan “het is nodig omdat het nu eenmaal nodig is”…

  Een valide reden graag. Dat lijkt me niet teveel gevraagd. Een concreet doel trouwens ook niet.

 2. Koel Hoofd

  @Scherpschutter, de 2e kamer moet nog beslissen. Dan pas komen de argumenten van basisschoolleraar en demissionair minister de Jonge op tafel.

  Maarre, hoe willen ze eigenlijk die avondklok controleren?
  Er zijn meer inwoners en straten in Utrecht dan er boas en agenten in heel Nederland zijn!

 3. K

  @Scherpschutter
  Leer eens staatsrecht, zou je dit soort onzin niet uitkramen.

 4. Pee

  Onzin die avondklok.
  Wat is de toevoegende waarde daar van?
  Nu gaat het overdag dus een stuk drukker worden omdat mensen nu eenmaal boodschappen nodig hebben.
  Ik vind dat ze veel te ver gaan met die maatregelen.
  Er gaat meer kapot door de maatregelen dan door corona zelf.

 5. Anne E. Otto

  Argumenten, redenen en oorzaken tezamen: als iedereen zich aan de eerdere maatregelen had gehouden was de avondklok nooit ter sprake gekomen.

 6. Piet

  Ik snap niet waarom ze hierop reageert, doet ze nooit goed er zijn uitgesproken voor en tegenstanders. Maar het is een kabinetsbesluit/2e kamer en zal ze dus gewoon dienen uit te voeren. Door hierop te reageren zorgt ze voor verdeling en niet in de laatste plaats rond haar persoon/functie zonde.

 7. JdV

  @Anne E. Otto: Als NL niet als allerlaatste in de EU was begonnen met vaccineren (en nog steeds bijna niemand gevaccineerd heeft) was de avondklok nooit nodig geweest.

 8. HArry

  Ik las net dat zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse Corona varianten onafhankelijk van elkaar het huidige vaccin in de maling nemen. Vaccins lopen met dit virus dus altijd achter de feiten aan. Sterker nog ze zorgen actief voor een nieuwe resistente mutaties.

  En lock downs, avondklokken of angstige mensen gaan dit niet voorkomen of oplossen.

  Natuurlijke groepsimmuniteit met medicatie lijken dus de enige uitweg. En zo was het al honderden jaren.

  Hebben we dan voor niets de boel op slot gegooid en al onze spaarcentjes weggedonderd?

 9. Leon

  Niet geheel onverwacht zijn degenen die er op stadsontwikkeling, huisvesting, energieproblemen, automobiliteit er niets van begrijpen, ook degene voor wie corona een net iets te ingewikkeld dossier is, maar natuurlijk wel reageren want als je denkt te kunnen klagen dan moet je dat doen!

  Vaccins hebben geen donder met de avondklok te maken (hahaha, het idee alleen al), de uitleg is gisteren gegeven in een technische briefing aan de tweede kamer. Ook als vastgeroeste boomer met tunnelvisie zou je na het bijspijkeren van je wiskunde die uitleg gewoon mee kunnen pakken.

 10. Nina

  Fijn dat onze burgemeester de verbinding zoekt in deze.

  We moeten samen het virus eronder krijgen. Als we elkaar minder ontmoeten, zijn er minder besmettingen mogelijk.

  Het is echt heel naar dat de pandemie om deze offers vraagt. Niemand wil deze maatregelen; ook de regering niet.

 11. W

  Prima reactie burgemeester!
  Kijk eens naar de kijkcijfers van de avond tv-programma’s! Tel ze allemaal op, dan krijg je wel heel veel kijkers! Dus zo’n vaart loopt het niet, volgens mij, met de mededeling dat heel veel mensen s’avonds buiten op straat lopen!!!

 12. Lexus

  Zojuist weer elf (!) eindexamenscholieren zonder mondkapjes bij elkaar bij een snackbar zien staan. En mevrouw Dijksma ons maar moed inspreken…

 13. Henk

  Het is helemaal niet nodig de avondklok te doen! Wat een onzin. Ik kan me niet voorstellen dat de tweede kamer met dergelijk waanzin akkoord zou gaan.

 14. Jozias

  Ik word echt niet angstig of bang van een avondklok. Het heeft juist een kalmerend effect op mij.

  Namelijk dat de overheid deze besmettingen met de zeer besmettelijke variant wat in toom probeert te houden. Precies zoals de criticasters vorig jaar in februari/ maart hadden gewild. Toen heeft de overheid dat verzuimd.

  Ook het verbod op vluchten uit bepaalde landen en verplichte quarantaine zijn goede ideeën en voorstellen die al in maart vorig jaar ingevoerd hadden moeten worden.

 15. Joepie

  @ Koel Hoofd

  Is toch makkelijk. Ze zullen ook alleen meer controleren in dichtbevolkt gebied en natuurlijk alleen maar op voetgangers en fietsers.

  Het aantal mensen dat met toestemming op straat mag zijn zal niet zo groot zijn en 75% van de mensen zal uit zichzelf al meewerken, vrijwillig.

  Betekent dat je niet zo veel mensen hoeft aan te spreken. En mensen die zichtbaar aan het werk zijn of met de hond lopen hoef je al niet aan te spreken. Dan blijft er maar een klein groepje overtreders over.

  Boetes en aantekeningen op je strafblad, waardoor je gedonder krijgt bij het aanvragen van een VOG doen de rest.

 16. Cico

  In tegenstelling tot wat Harry ergens op Facebook leest; er zijn geen medicijnen tegen dit virus. Een medicijn en een vaccin zijn 2 totaal verschillende middelen.

  Er worden vaccins ontwikkeld, wat neerkomt op ‘artificiele groepsimmuniteit’, als je zo graag een verschil wilt aanduiden tussen natuurlijk en artificieel. Het verschil is dat de natuurlijke wijze neerkomt op ongecontroleerde verspreiding vh virus, wat zorgt voor miljoenen doden. Vaccinatie is letterlijk gecontroleerde en gedoseerde verspreiding.

  Het beperken van menselijke bewegingen (reisverbod, avondklok, afstand houden) beperkt de verspreiding van het virus.

  Het is niet zo heel erg ingewikkeld, maar dat wordt het wel met de constante stroom aan misinformatie op social media.

  Tot slot zijn er ook geen aanwijzingen dat de nieuwe mutaties vh virus de ‘vaccins om de tuin leidt’. Die werken nog steeds. Er mag hier wel ees wat beter worden gemodereerd.

 17. JdV

  @Cico: Dus gooien we, in het kader van het beperken van contacten en reisbewegingen, per 9 februari de scholen weer open. Zodat honderdduizenden leerlingen per OV elkaar en de docenten weer kunnen ontmoeten? Daarvan weten we nu al met zekerheid dat dit tot meer besmettingen gaal leiden. Het is niet erg ingewikkeld. Dat is gewoon crimineel gedrag waarbij de overheid bewust aanstuurt op meer besmettingen.

 18. RvD

  @ Joepie. Je krijgt een boete van Euro 95 en geen effect op strafblad… Net zoveel als de overtreding van de Corona regels die nu al kan worden opgelegd. Kortom de avondklok voegt niets toe.

  @ HArry. Geen idee waar jij je informatie vandaan haalt, maar Pfizer heeft aangegeven dat de Britse variant ook wordt ‘afgedekt’ door hun vaccin en dat is bevestigd door onafhankelijke wetenschappers.
  Het RIVM heeft gisteren aangegeven dat niet duidelijk is of het vaccin ook (volledig) werkt tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant. Dat wordt onderzocht en men weet het dus gewoon nog niet… En zelfs als de mutant het effect van het vaccin kan omzeilen en er dus (her)infectie plaats kan vinden hoeft dit niet te betekenen dat je daar vergelijkbaar ziek van wordt. Daarnaast kunnen vaccins worden aangepast. Beetje zoals het griepvaccin die steeds iets anders is.

 19. Bert

  @Leon je praat veel maar je zegt niets!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).