Utrechtse burgemeester sluit poolcentrum Le Pacha vanwege illegaal gokken | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse burgemeester sluit poolcentrum Le Pacha vanwege illegaal gokken | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse burgemeester sluit poolcentrum Le Pacha vanwege illegaal gokken

Utrechtse burgemeester sluit poolcentrum Le Pacha vanwege illegaal gokken
Poolcentrum Le Pacha aan de Bemuurde Weerd Oostzijde
Het poolcentrum Le Pacha aan de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht is op last van burgemeester Jan van Zanen gesloten. Via een speciale computer, een zogenoemde cash center, konden bezoekers met grote bedragen illegaal gokken.

Het poolcentrum Le Pacha aan de Bemuurde Weerd Oostzijde in Utrecht is op last van burgemeester Jan van Zanen gesloten. Via een speciale computer, een zogenoemde cash center, konden bezoekers met grote bedragen illegaal gokken.

De cash center werd vorig jaar al tijdens een grote landelijke actie gevonden in de horecazaak. Door gerechtelijke procedures moest het poolcentrum pas vorige week echt de deuren sluiten.

De sluiting van dit pand staat niet op zichzelf. Op 28 maart 2019 zijn tijdens een landelijke actie op tientallen locaties in Nederland deze cash centers in beslag genomen door de Kansspelautoriteit (Ksa). In Utrecht stonden deze machines op elf locaties. Het ging daarbij om horecabedrijven, smartshops en een stichting.

Tekst gaat door onder afbeelding

De burgemeester heeft toen besloten de panden, waar zo’n cash center stond, te sluiten of de verleende vergunningen in te trekken. Twee van deze locaties zijn destijds direct gesloten vanwege aanvullende geconstateerde misstanden, zoals drugshandel.

De overige negen locaties zijn in de daarop volgende periode allemaal door de burgemeester gesloten vanwege de aanwezigheid van het cash center. Volgens de burgemeester brengen deze machines een risico met zich mee voor de veiligheid en openbare orde.

De sluitingen zijn getoetst door de rechter, alle elf sluitingen zijn door de rechter in stand gelaten.

Hoe werkt een cash center?
Een cash center is een soort gokzuil. Een deelnemer maakt een account aan op een cashcenter. Vervolgens stort de deelnemer contant geld in de machine waarmee via de eigen mobiele telefoon en het aangemaakte account kan worden gegokt, bijvoorbeeld op sportwedstrijden. Deelnemers kunnen anoniem en zonder enige vorm van controle gokken. Uitbetaling van eventuele winsten kon alleen via het cash center waar het account was aangemaakt.

Tekst gaat door onder afbeelding


De plaatselijke ondernemer was verantwoordelijk voor het gevuld houden van de machine om die uitbetaling van winsten mogelijk te maken. Er was daarmee een onlosmakelijke verbondenheid tussen het cashcenter en de bedrijfsvoering van de ondernemer. Daardoor bestaat ook het risico op ongeregeldheden als bijvoorbeeld de ondernemer onvoldoende geld had om een uitbetaling te verzorgen. Gokkers willen immers hun winsten wel uitbetaald krijgen.

Uit het onderzoek door gemeentelijke inspecteurs en de Ksa naar deze cash centers komt verder naar voren dat bij de machines enorme bedragen werden ingezet. Ook het inzetten van grote sommen ‘zwart geld’ was hierdoor mogelijk. De opbrengst voor de betrokken exploitant waar de machine stond varieerden van 40 tot 50 procent van de inzet. Het was over het algemeen dan ook zeer lucratief om zo’n machine te hebben staan.

13 Reacties

Reageren
 1. trol

  Goh wat verrassend dat daar iets illegaals plaats vond.

 2. Bernhard

  Leek me al geen zuivere koffie, gezien de onfrisse types die daar altijd rondhangen. Had veel eerder/vaker gecontroleerd moeten zijn. Blijkbaar kunnen malafide zaakjes nog volop en ongestoord hun gang gaan in Utrecht.

 3. Marc

  Ik fietste er gisteravond langs en mij viel op dat er helemaal geen ongure types rondliepen wat normaal altijd wel het geval is. Opvallend om hier op DUIC de oorzaak te lezen. Ik denk dat er helemaal niemand verrast is dat er hier iets illegaals speelde.

 4. Weerdsluis

  Ze hadden in 2011 al een flinke schietpartij voor de deur en iets van een jaar daarvoor is de toko ook al met opzet in de brand gestoken (verzekeringsfraude) Het was een van de eerste shishalounges in Utrecht waar iedere avond vele onderwereld elitefiguren (Ik noem maar geen namen rt.) van Marokkaanse komaf samenkwamen, met een hoop dure Porsches Mercedes en Bmw’s, sommige met chaffeur(!) Voor de deur. Na deze schietpartij is het nooit meer echt zo druk geweest als in die tijd.
  Daarnaast zou men kunnen veronderstellen dat de gokmachines onderdeel zijn van de zgn. hawala bankier systemen van de onderwereld, hoewel dit bijna niet te bewijzen is, wat natuurlijk de hele bedoeling is.

 5. Count

  Lekker rustig de komende tijd. Geen gescheur meer over de gracht en kaatstraat/adelaarstraat. Verrassend dat er geen drugs zijn gevonden

 6. bee

  kijk die “bel winkeltjes” ook maar eens na.
  daar is nooit een klant te zien maar blijven wel bestaan .
  hoe dat kan mogen ze ook wel eens onderzoeken.

 7. Bernhard

  Eens met bee. En die rare dichtgeplakte ‘horecagelegenheden’ aan de Straatweg. Dat ene koffiehuis staan ook altijd mannetjes buiten te posten, waarschijnlijk om ‘t gespuis binnen te kunnen waarschuwen wanneer er gezagsdragers aan komen. Als we van de ASW ooit een gezellige straat willen maken, moet je daar toch veel meer bovenop zitten als gemeente/politie… Tevens trekken dit soort tenten veel verkeershufters aan, die het bijv. normaal vinden om hun auto op de rijbaan stil te zetten om een gesprek te gaan voeren , wanneer ze een bekende tegen komen. De media zijn druk met verslaggeving over georganiseerde misdaad en drugshandel die voor ‘ondermijning’ zorgen, maar als samenleving ondervinden we de meeste hinder van dit soort gajes. Daar zou ook de prioriteit moeten liggen.

 8. [email protected]

  Voor het stadhuis hangen ook vaak duistere figuren rond, maar ook vaak duure duitse autos die duistere figuren vervoeren die duistere zaken regelen in het stadhuis.
  Misschien toch eens een onderzoek opstarten naar deze duistere figuren.

 9. Koel Hoofd

  Beetje hypocriet van de overheid. Ze willen namelijk online gokken legaliseren terwijl dat een volkomen oncontroleerbare wereld is.
  Dus thuis mag het wel en wie weet dat allemaal veroorzaakt en/of in stant houdt, maar met controleerbare cash zuil is het illegaal?

 10. De medicijnman

  KLASSE JAN !

 11. Volkswagen

  @koelhoofd de maffiadienst van de overheid ziet in dat er een aardig centje te verdienen valt aan mensen met een onlinegokverslaving. Dat centje willen en zullen ze van de verslaafde pakken. Alle concurentie word uitgeschakeld om zodoende een overheidsmonopolie zeker te stellen. Kijk maar naar hoe slim ze dat hebben gedaan met holland casino, toto en de staatsloterij. In Nederland zul je betalen of boeten!

 12. W.H. de Groen

  Witwassen lijkt wel de nationale volkssport geworden waarbij de verslaafde gokkers slechts als goedkope achtergronddecoratie worden gebruikt.Dan hebben ze het op de Zuidas Amsterdam een stuk beter voor elkaar. …..!!!!!

 13. Cico

  Koel Hoofd: dat is niet de bekenis van het woord hypocriet. En het is juist prijzenswaardig dat de overheid zich inspant voor de eigen burgers tegen gokverslavingen. Ondanks dat het dweilen met de kraan open is en gratis cynische commentaren op internet

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).