Utrechtse burgemeester wil ouders van relschoppers Overvecht aansprakelijk stellen voor de schade Utrechtse burgemeester wil ouders van relschoppers Overvecht aansprakelijk stellen voor de schade

Utrechtse burgemeester wil ouders van relschoppers Overvecht aansprakelijk stellen voor de schade

Utrechtse burgemeester wil ouders van relschoppers Overvecht aansprakelijk stellen voor de schade
Burgemeester Sharon Dijksma
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft de ouders van minderjarigen die zich afgelopen week misdroegen in Overvecht aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Ook wil zij hen aansprakelijk stellen voor de schade die hun zoons hebben veroorzaakt. Daarnaast neemt de gemeente de komende tijd allerlei maatregelen om de onrust van afgelopen tijd de kop in te drukken.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft de ouders van minderjarigen die zich afgelopen week misdroegen in Overvecht aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Ook wil zij hen aansprakelijk stellen voor de schade die hun zoons hebben veroorzaakt. Daarnaast neemt de gemeente de komende tijd allerlei maatregelen om de onrust van afgelopen tijd de kop in te drukken.

De Utrechtse politie liet vrijdagavond via X weten dat het al meerdere dagen onrustig is rond winkelcentrum Overvecht. “Er zijn al enkele dagen ongeregeldheden rond de Zamenhofdreef in Utrecht. De politie wordt nu ingezet om de rust terug te laten keren en het gebied weer veilig te krijgen”, was te lezen op sociale media.

De gemeente laat zaterdag aan het eind van de middag weten dat het op dinsdag-, woensdag- en vrijdagavond onrustig was. “Verschillende groepen jongeren verzamelden zich bij het Shoppingcenter, deels om te kijken, deels om de confrontatie met de politie te zoeken. Er werd daarbij onder andere een stadsbus bekogeld, met vuurwerk gegooid, brand gesticht en er werden bushokjes vernield. Politie en wijkboa’s werden met eieren bekogeld, en op de parkeerplaats werd zeer hard gereden.”

In tegenstelling tot wat een woordvoerder van de politie zaterdagochtend zei, schrijft de gemeente dat er tot nu toe vier personen zijn aangehouden, waaronder twee minderjarigen.

Maatregelen

Er worden de komende tijd allerlei maatregelen genomen rond het winkelcentrum. Zo worden er extra jongerenwerkers ingezet om personen in het gebied aan te spreken. Ook zijn er deze zaterdag al extra drempels op de parkeerplaats aangelegd en worden er zo snel mogelijk flexibele camera’s geplaatst. Een aantal overlastplegers krijgt een gebiedsverbod, wat inhoudt dat zij dit weekend niet meer tussen 18.00 en 03.00 uur rond het winkelcentrum mogen verblijven.

Daarnaast is door de politie een lijst opgesteld met daarop de overlastplegers. “Sinds vrijdag worden gesprekken gevoerd met ouders van deze -met name- minderjarigen”, schrijft de gemeente. Ook ontvangen de ouders van minderjarige overlastplegers een brief van de burgemeester, waarin zij hen aanspreekt op het gedrag van hun kinderen en waarin te lezen is dat Dijksma de ouders aansprakelijk wil stellen voor de schade die hun zoons veroorzaken.

“Onze inzet, en die van politie en partners, is er met dit maatregelenpakket op gericht de rust in deze wijk terug te laten keren”, aldus de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Joop

  Ach nobel streven van deze mevrouw dit gaat in de praktijk niet werken
  Schade??? En de inzet van de helikopter al 3 dagen in de lucht en politie macht
  Wie gaat dat dan betalen ???

 2. Ivo

  In die buurt gewerkt een jaar of 10 geleden. Enorm veel overlast van die jongeren daar, die toen tussen de 8 en de 12 jaar waren. Sommigen hadden een verbod om bij ons binnen te komen. Zelfs opgewacht en bedreigd nadat we er een paar hadden uitgezet, ook door volwassenen die het opnamen voor deze jongens. Prima idee om de ouders aansprakelijk te stellen.

 3. Massegast

  @Joop — Beste Joop, Dat ga jij betalen! En om je te helpen zal ik ook een duit in het zakje doen.

 4. Fvw

  En winkelcentrum overvecht, moet een plek worden om elkaar te ontmoeten volgens de gemeente Utrecht. Ze weten niet half wat er in overvecht afspeelt.

 5. Geenstijl@Utrecht

  Allamamachies dat is nog eens stoere taal, nu nog echt handelen, tijd van praten is voorbij lijkt mij.

 6. Nico

  Het idee is Prima. Nu de uitvoering nog burgemeester.
  Ik hoop echt dat het lukt alle schade te verhalen.
  Succes

 7. FB59

  @Joop: Helemaal met je eens en van een kale kip …

 8. Vicky

  Goeie actie. Maar nu ook uitvoeren. Lees dat dit al lang aan de gang is en de ouders dus duidelijk hun kroost maar de gang laten gaan. Nu aanpakken die raddraaiers.

 9. Henny Noordzij

  Ik schrok van de mededeling dat na de rellen van vrijdag NIEMAND aangehouden was. Terwijl er vernielingen aan werden verricht en agenten bekogeld werden met vuurwerk. Waarom is in deze wijk niet eerder ingegrepen door de burgermeester? Dit speelt toch al veel langer?

 10. Pee

  Steek nog een paar miljoen in die wijk, leefbaarder word het toch niet omdat de zelfde bevolking er nog woont.
  De aangekondigde maatregelen is symptoom bestrijding.
  praten en waarschuwen hebben ze toch maling aan.
  en hoelang willen ze die minderjarigen vasthouden?
  morgenochtend lopen ze alweer op straat, misschien nu al.
  Als ze al moeite hebben om een groep minderjarigen in toom te houden dan weet je wel hoe dat gaat als de rest ook even mee gaan doen.

 11. onkl

  @Joop: Gerede kans dat die ouders dat niet kunnen opbrengen. Het doel van de actie is dan ook niet om de kosten terug te krijgen, maar om die ouders via hun portemonnee te leren dat het gedrag van hun lieve prinsjes consequenties kan hebben.
  Misschien, heel misschien, worden de teugels dan iets aangehaald. Als niet bij deze pubers, dan tenminste bij jongere broertje.
  Onder ieder artikel over hangjongeren, overlast, adolescente crimineeltjes etc. op deze site lees ik in de reacties consequent een groot aantal epistels over ouders die hun kinderen niet opvoeden. Mocht er iets kloppen van al die commentaren, dan lijkt dit me een logische maatregel.

 12. TJA…

  Ouders zijn toch verantwoordelijk voor wat hun jeugd aan schade aanricht?

 13. Frans Maasman

  Je kan miljoenen in zo’n wijk stoppen, maat dat gaat niets oplossen. De wijk is niet shit, het is de mensen die er wonen die we wijk shit maken. Verhuis al deze mensen naar oudwijk en alle oudwijkers naar overvecht en binnen 2 jaar floreert overvecht en is oudwijk een shithole geworden. ipv hard aanpakken, oppakken en straffen, zetten we jongerenwerkers in de de jeugd gaan aanspreken en we gaan met de ouders spreken. Dat gaat totaal geen effect hebben, ze hebben volkomen schijt aan overheid, regels en waarden en normen hier

 14. Alain

  @vicky: *nog* niemand aangehouden.

  Op zo’n moment kan de politie ervoor kiezen om niet nog verder te escaleren, maar vooral de boel op te breken en rust te creëren.

  Als je iemand gaat aanhouden betekent dat ook dat je de agenten die daar mee bezig zijn niets anders kunt laten doen. En vaak moet je dan dus de confrontatie met een hele massa aan.

  Wat ik begrepen heb wat ze dan doorgaans doen is gewoon iedereen op beeld zetten en dan komt de identificatie later wel en wordt een relschopper alsnog opgepakt.

 15. Marcel

  @frans, er zijn een paar landen waar je echt niet met de overheid te maken wilt hebben. In Spanje heb ik gezien dat iedereen zich aan de snelheid houd die er genoteerd staat. Het ontzag wat politie daar heeft is geweldig. Nergens last gezien en gehad en was in vele steden. Dat is wat er hier ontbreekt. Dat gaan we niet veranderen. Dat duurt een generatie als we er nu op inzetten. Begindata is mee zou ik zeggen. Voor de rest heeft u helemaal gelijk. Daarom wint Wilders omdat velen denken dat hij de verlosser is. Dat gaat nog tegenvallen.

 16. Bert Bruislijm

  Precies wat Frans Maasman zegt.
  De tijd van kopjes thee drinken is geweest.
  Als je er haat in stopt komt er haat uit, volkomen logisch.
  En maar blijven wegkijken.

 17. w

  @Frans Maasman
  wat een intelligente visie!

 18. Joes

  @ Frans Maasman

  Wat je zegt klopt precies. Daarom is het met name ook zo raar dat bepaalde Utregters hier op DUIC zo tekeer gaan tegen vermening en veryupping, terwijl een andere bevolkingssamenstelling wijiken en buurten bewezen doet opklimmen in de vaart der volkeren en veiliger doet maken.

  Oudwijk, zeker het deel tussen de AH Reigerstraat en Sterrenwijk, was 20 jaar geleden nog een aandachtswijk, en is nu 1 van de plekken in Utrecht waar mensen willen wonen.

 19. Lisa

  En de gemeente en burgemeester (als voorzitter veiligheidsregio) slaapt gewoon weer verder.

  Dat het in bepaalde wijken, buurten en stadsedelen escaleert, wordt nu al weer meer dan 10 jaar aangegeven, dat het een glijdeende schaal naar beneden is. In de tussentijd wordt het ene na het andere prestigeproject met vele miljoenen gesteund, maar worden de echte problemen in de stad, die dus steeds groter en groter worden, niet aangepakt.

  In de tijd dat de hipsters en yuppen naar de stad gelokt werden, is de leefbaarheid in de stad ernstig geslonken. Alleen dat hebben die hipsters en yuppen (en expats) tot de op dag van vandaag zelden door gehad, in hun veilige bubbelttjees.

  Dat er nu al honderden Utrechts jongens als verdacht (en bewezen) plofkraker in Duitse rechtbanken mogen voorkomen moet je toch te denken geven. HONDERDEN!!! , Betrokken bij honderden/ duizenden plofkraken in Duitsland. Dat Taghi als eenvoudige hanggroepjongere (bij de bieb in Tolsteeg), in minder dan 10 jaar tot de grote internationale cokebaron heeft kunnen uitgroeien vanuit zijn Utrechtse bende, moet je toch ook te denken geven.

  Zie het volgende aanhoudende en groeiende probleem: https://nos.nl/artikel/2519298-meerdere-aanhoudingen-na-vechtpartij-op-utrecht-cs-slachtoffer-naar-ziekenhuis

  Had maar wat miljoenen minder aan het stationsgebied uitgegeven en gewoon een gedegen ontwerp gebouwd. Dit soort problemen hebben wel degelijk te maken met het onoverzichtelijke ontwerp van het station en omgeven en er is door velen voor gewaarschuwd, VOORDAT het station verbouwd werd. Deze omgeving heeft een aantrekkingskracht op gespuis, net als het oorspronkeelijke HC, Het nieuw eontwerp zit vol met dezelfde ontwerpfouten als het plan van o.a. Hertzberger uit de jaren zestig/ zeventig (iemand met nul gevoel voor sociale veiligheid/ onveiligheid).

 20. Paul Sip

  Beste Frans,

  Zo op het eerste oog lijkt jouw verhaal erg plausibel te klinken, maar naar mijn mening sla je de plank toch flink mis en wel om de volgende reden: Het is de economie die alles verklaart waarom er alom zo veel onvrede heerst en de populisten van heden ten dage zo goed weten te scoren. De Wildersstemmers zijn niet allemaal wappies, ze voelen het letterlijk in hun onderbuik. De wijken Overvecht en Kanaleneiland zijn landelijk gezien niet de enige wijken waar het speelt. Naar mijn idee zal het alleen maar gaan groeien en zullen ook andere wijken er in de toekomst aan ten prooi gaan vallen. Wat opvalt aan deze probleemwijken is dat daar de armere bevolking daar woont; niet enkel afkomstig uit andere culturen. De meeste sociale huurwoningen bevinden zich daar nu eenmaal. Ook in andere wijken begint er onrust te ontstaan, de middenklasse die daar voornamelijk nog woont begint inmiddels ook door te krijgen dat hun inkomsten, die zo op het oog voortkabbelen, want de inflatie wordt inmiddels weer door loonstijging gecompenseerd, toch in de portemonnee anders begint te voelen. Je geld wordt steeds minder waard. Iedereen begint dat zo langzamerhand gewaar te worden. De prijzen bij de grootgrutters veranderen of ze stoppen minder inhoud in een potje. Blijkbaar is de huidige onder en middenklasse enkel aan het werken voor hun dagelijkse behoeftes en worden ze er niet langer rijker van. De babyboomers waren dzo’n beetje de laatsten die konden profiteren van de gestegen welvaart omdat hun woningen overwaarde kregen. Woningen worden almaar duurder en zijn voor jonge mensen inmiddels niet meer op te brengen. Het heeft niets met immigratie of asielzoekers te doen uitstaan. De gewone bevolking betaalt allemaal netjes hun belastingen. Het zijn de rijken als enigen die alsmaar rijker worden, zij betalen geen of nauwelijks belasting. Dit proces dat vooral na de bankencrisis van 2008 is ontstaan zal enkel nog maar gaan toenemen. Dat zal gaan betekenen dat de kinderen van jouw kinderen wanneer ze aan de verkeerde kant van de streep staan nauwelijks nog een andere toekomst zullen gaan krijgen dan bittere armoede. De huidige politici met hun dikke salarissen en neveninkomsten staan allemaal aan de goede kant van de streep en zullen op een enkeling na niks aan hun positie willen gaan veranderen. Slechts een handje vol economen hebben hierover gepubliceerd, De allerbeste economen werken allemaal in de bankenwereld waar ze met hun bonussen miljoenen per jaar verdienen. Wilders en consorten gaan dat dus niet oplossen. Mijn kinderen staan aan de goede kant van de streep en daarom ben ik optimistisch gestemd over het lot van mijn kleinkinderen, maar ik maak me grote zorgen over de anderen, die aan de verkeerde kant van de streep staan.

 21. Reiger

  Dank gemeente Utrecht voor het plaatsen van de tijdelijke drempels. Deze zijn inmiddels al weer half kapot, incl. meerdere auto’s die schade hebben opgelopen in het er overheen rijden. Niet vanwege hoge snelheid, maar uitstekende spijkers en sommige drempels die veel te hoog zijn voor (normale) auto’s.

  Top oplossing weer!

 22. Don

  Mooie woorden nu nog de daden maar daar ontbreekt het meestal aan in utrecht.

 23. ACTK

  Veel wilde commentaren hier. Waarschijnlijk vooral van mensen die niet op Overvecht wonen. Ik woon er wel en hoop niet dat politie en gemeente grijpen naar de maatregelen die bijna vele stuurlui aan de wal hier opperen.

  Natuurlijk ben ik niet blij met alles wat ik voor mijn deur zie gebeuren. Plotseling twaalf politieauto’s voor je deur, het straatmeubilair zien sneuvelen, en het hele gebied afgezet is geen lolletje. Tegelijkertijd lijkt het hier vooral om slecht gemotiveerd puberaal gedrag te gaan. Eén fikse regenbui en ze zitten allemaal thuis bij moeders op schoot te gamen.

  De kunst is de raddraaiers en aanstichters te isoleren van de meelopers. Op dit moment bestaat dit vooral uit meelopende pubertjes. De rotte appels moeten uit de mand. Met die lui moet je wat. Deze aanpak van de gemeente gaat op de lange termijn meer opleveren dan de repressie die velen willen op grond van hun onderbuikgevoel.

  Meelopers demotiveren en hun focus en perspectieven verleggen. In dat kader is het niet slim om op zo’n groep te gaan zitten drukken. Daardoor zoeken ze elkaar meer en meer op en zullen er nieuwe aanstichters en raddraaiers opstaan.

  Verstandig en afgewogen (soms misschien soft ogend) beleid is belangrijk nu. Dat neemt heel even tijd. De groep moet geanalyseerd worden. En de juiste figuren moeten op de korrel genomen worden. In het wilde weg gaan zitten meppen helpt niet.

  Overigens: Dit soort problemen geven nog eens duidelijk aan dat Overvecht over een smalle lijn van balans wandelt. De vlam kan eenvoudig in de pan slaan. Door raddraaiers die de boel op stelten willen zetten, of door een gemeentelijke overheid die verkeerd beleid voorstelt of uitvoert. In dat kader wil ik hier nog maar eens zeggen dat het extreem onverstandig is Overvecht uit te breiden met 10.000 woningen en zo de bevolking van Overvecht met 25% te vergroten. Tenzij dat allemaal penthouses worden voor de rich and famous gaat de bevolkingsmix niet verbeteren.

  Als we de huidige situatie even als een incident zien (laten we dat hopen) dan kunnen we stellen dat investeringen in de wijk wel vrucht dragen, maar dat de resultaten zeer kwetsbaar zijn. Dat is hiermee nog eens aangetoond.

  De megalomane plannen rond woningbouw en bevolkingsgroei van Overvecht die op dit moment voorliggen leiden regelrecht naar banlieues-achtige toestanden. Als dat gebeurd is ons probleem van vandaag kinderspel.

  Wie bereid is op Overvecht huizen te slopen kan dat in elke wijk doen. Doe toevoegingen aan wijken die minder kwetsbaar zijn. Ja, het is bekend dat sommige wijken al ontploffen als ze aan de rand een fietstunneltje krijgen met een verbinding naar Overvecht. Daar ligt de uitdaging. Ook die mensen hun kinderen willen straks een woning. Ook die wijken moeten een veer laten. Als zij dat doen, proberen wij in Overvecht de situatie te verbeteren zodat hun angsten niet bewaarheid worden en de ellende zich als een olievlek verspreidt.

 24. Y

  Doet me denken aan de toeslagen affaire, de ouders straffen voor hun kinderen. Lang leve de democratie.

 25. Pablo

  Graag nieuw kabinet alstublieft. Pvv gaarne nu is het dweilen met de steunkraan open. Jeugdwerkers hiermee beloon je het gedrag alleen maar meer, zijn namelijk vaak ervarings “deskundige”.

 26. stefan

  ‘jongerenwerkers ingezet’. nou, dat helpt gewoon niet. hier in leidsche rijn overlast en pesterijen, nagescholden als homo, etc.

  ‘jongerenwerkers’ gaan praten, even rustig, tijdje later weer dezelfde ellende.

  geef toch gewoon toe dat je machteloos staat als overheid. of pak het goed aan en zet ze in de cel. o nee, kan niet, te weinig bewakers.

 27. 40jaartelaat

  Goh, wordt ze wakker?

 28. cas

  @ACTK een heel mooi politiek correct betoog maar alleen je een na laatste alinea geeft een waarheid weer. Ik heb er lang genoeg gewoond, maar je komt er als politiek of instantie niet tussen, je krijgt oppervlakkige medewerking die net gewenst is, maar achter je rug om steken ze gewoon de dikke vinger weer op. Is Overvecht weggedreven van de politiek of is de politiek weggedreven van Overvecht, wat mij betreft het laatste.

 29. Drap

  Als het gebeurt in Overvecht is het een cultuur en sociaal probleem. Als dit gebeurt in Urk wat regelmatig gebeurt is het de normaalste zaak van de wereld. Hier wordt met twee maten gemeten, mensen overdrijven en baseren alles op haat en superieurs gevoel. Dit slaat nergens op het zijn kwa jongens waarschijnlijk is er 1 iemand met zo een idee gekomen. Het is een schande om hele bevolkingsgroep hierop aan te spreken.

 30. Bill

  Ik heb hier een brief voor “je moeder”.

  Hoop dat de daad bij het woord wordt gevoegd. Een koppeling aan de kinderbijslag of andere uitkeringen om de schade te verhalen een optie?

  Al met al slecht goed om de hoofddaders te scheiden van de meelopers en een goed voorbeeld te stellen.

 31. Blaag

  @ Y

  De ouders zijn ook verantwoordelijk voor de kinderen tot hun 18e. Wordt tijd dat ouders dat eens merken en voelen. Tenzij ouders uit de ouderlijke macht ontheven worden, dan is het de voogd. Als ouders er niet uitkomen MOETEN ze hulp zoeken.

  Bij kinderen op de wereld zetten hoort een enorme verantwoordelijkheid. Veel ouders maken zich er makkelijk van af en snappen niet dat het om de gemeenschap/ samenleving gaat en niet om het ik/ ego.

 32. Lisa

  @ Drap

  Als het in Urk gebeurd lees je exact dezelfde commentaren, ook over hun culuurtje daar en hun problemen met hun snuivende jongeren aldaar (en hun gristelijke hypocrysie) dus hoe kom je erbij dat dit niet zo is?

 33. Kloek

  @ Drap

  Ja, het zijn kwajongens die iets doen wat alle perken te buiten gaat. Die pak je dus aan.

  Jij wil weer lekker alles wegrealitveren en niks doen? Iedereen is helemaal klaar met deze “kwajongens” (of noem ze kleine criminelen), op een enkeling (verbonden aan deze kwajongens) na.

  Overigens gingen deze kwajongens los toen de politie met een reden twee scooterboys wilde aanhouden. Die hadden dus vast iets op hun kerfstok. In plaats van de samenleving te helpen verdedigt dit uitschot de daders.

  Dit kwajongensgedrag heeft geleid tot recrutering van letterlijke honderden “Utrechtse” kwajongens voor plofkraken in Duitsland. Inmiddels zware criminelen. Hadden we maar ingegrepen rond 2009 als samenleving. Dan was de PVV ook niet zo groot geworden.

 34. Don

  @ACTK en wie gaat dat betalen na alle investeringen die al gedaan zijn. De gemeente utrecht met een tekort van 10 tallen miljoenen kan dat alleen maar door de gemeentelijke belastingen nog verder te verhogen. Lijkt mij een uitstekend plan om de ouders aansprakelijk te stellen in plaats van ouders die hun kinderen wel kunnen opvoeden te laten betalen door de belasting weer te verhogen.

 35. Pee

  @ACTK
  “De rotte appels moeten uit de mand. Met die lui moet je wat. Deze aanpak van de gemeente gaat op de lange termijn meer opleveren dan de repressie die velen willen op grond van hun onderbuikgevoel.”
  Dat werd 15 jaar geleden ook gezegd , het is er alleen maar erger op geworden.
  De lange lat doet wonderen wat dat is de taal die ze verstaan.
  Dus jouw hele betoog valt in duigen.

 36. Toine Goossens

  Verstandige woorden van @ACTK en @Drap,

  Op vakantie schopten de tieners van enkele welgestelde lui een landgenoot dood. Dat is al weer ver geleden en vergeten. Of neem de mariniers die indertijd de provo’s van de Amsterdamse straten verjaagde.

  Wat blijft is de collectieve verontwaardiging als iemand iets doet maar niet tot het ‘eigen’ volk behoort. Schandelijke reactie daarom van de burgemeester . Ook haar waarneming is verduisterd door de balk in haar oog. Ook zij heeft geen weet meer van de oorsprong van de christelijke waarden.

  De anonieme reacties hier zijn zeer storend. Wel transparantie van anderen eisen, maar zelf vanuit het duister opereren. Redactie en uitgevers van DUIC maak een einde aan het anoniem reageren.

 37. Joas

  Hou toch eens op Toine Goosens met je anonieme reacties. Ik zie de meesten gewoon met voornaam (en sommige zelfs met achternaam) reageren.

  En of jij Toine bent is voor mij ook maar een gok/ raadsel. Je zou net zo goed een reaguurderscollectief kunnen zijn.

  In ieder geval sla je tegenwoordig de plan eerder mis dan raak.

  En nederland hoort geen gristelijk land, maar een humanistisch land te zijn. Dat is pas recht doen aan iets.

 38. de Kreek

  Overvecht is een soort rioolputje geworden, waar alle ellende naar toestroomt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).