Utrechtse burgemeester zegt in aanloop naar Koningsdag te blijven optreden tegen bijeenkomsten | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse burgemeester zegt in aanloop naar Koningsdag te blijven optreden tegen bijeenkomsten | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse burgemeester zegt in aanloop naar Koningsdag te blijven optreden tegen bijeenkomsten

Utrechtse burgemeester zegt in aanloop naar Koningsdag te blijven optreden tegen bijeenkomsten
Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zegt in aanloop naar Koningsdag te blijven optreden tegen bijeenkomsten. Dit zei hij in het tv-programma EenVandaag.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zegt in aanloop naar Koningsdag te blijven optreden tegen bijeenkomsten. Dit zei hij in het tv-programma EenVandaag.

Van Zanen sprak als voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten, een nevenfunctie van de burgemeester. Hij deed een oproep om voorlopig nog niet in groepen samen te komen. “Ik hoop dat ze het niet doen, want het is niet verstandig. De maatregelen zijn er niet voor niets. We zijn nu zover gekomen, houd alsjeblieft nog even vol.”

Juist de grote openbare samenkomsten zijn volgens de burgemeester een groot risico. “Festivals, voetbalwedstrijden, Koningsdag – dat soort evenementen zorgen voor een versnelde verspreiding van het virus. Dus niet doen. Ook niet stiekem. Ik treed op en weet zeker dat iedere andere burgemeester dat ook zal doen.”

Financiën

Extra handhaving inschakelen kost geld. Volgens de Utrechtse burgemeester stond de gemeente het water ook voor de coronacrisis al aan de lippen. “Ik ga er vanuit dat gemeenten worden gecompenseerd voor de kosten die zij nu maken.”

Verschillende Nederlandse gemeenten zijn volgens Van Zanen met het kabinet in gesprek over de financiën. “Ik heb daarin goede hoop. Ik vind dat gemeenten dat verdienen, want ze hebben het al moeilijk genoeg.”

Vorige week schreef de burgemeester een brief aan alle Utrechters. In die brief riep Van Zanen op extra op elkaar te letten. Daarbij legde hij de nadruk op een mogelijke toename van huiselijk geweld. “Ik vond het nodig om te laten weten. Gaan er dingen mis, zie je iets opvallends. Meld dat dan.”

4 Reacties

Reageren
 1. Ricard

  “Vorige week schreef de burgemeester een brief aan alle Utrechters”. Uh, klopt het dat we dit niet in de brievenbus hebben gekregen? Moesten we dit online ergens lezen?

 2. Gerard Brugmans

  Goed dat de burgemeester dit nog even onder de aandacht brengt. Maar ik durf er wel een goede fles oranjebitter op te zetten dat dit toch mis gaat. Hoor vooral veel jongeren roepen dat ze er nu wel mee klaar zijn. Die kunnen dus de verantwoordlijkheid die hoort bij de versoepelde maatregelen echt niet aan, hou mij hart vast…

 3. Katja

  @Ricard, ik kreeg het ook niet. Las alleen in de media hierover.

 4. wollie

  beter: vorige week schreef de burgemeester een brief, gericht aan alle Utrechters

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).