Utrechtse dichter verzint plan om werkloze straatnieuwsverkopers te helpen | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse dichter verzint plan om werkloze straatnieuwsverkopers te helpen | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse dichter verzint plan om werkloze straatnieuwsverkopers te helpen

Utrechtse dichter verzint plan om werkloze straatnieuwsverkopers te helpen
Beeld: Straatnieuws Utrecht
De Utrechtse dichter Fred Penninga heeft een alternatief verzonnen voor de straatnieuwsverkopers die geen werk meer hebben. Hij wil ervoor zorgen dat ze iedere week een stapel enveloppen krijgen met daarin een gedicht die ze vervolgens voor één euro kunnen verkopen.

De Utrechtse dichter Fred Penninga heeft een alternatief verzonnen voor de straatnieuwsverkopers die geen werk meer hebben. Hij wil ervoor zorgen dat ze iedere week een stapel enveloppen krijgen met daarin een gedicht die ze vervolgens voor één euro kunnen verkopen.

Eerder deze week werd bekend dat Straatnieuws Utrecht niet meer in gedrukt vorm verschijnt. Door de coronacrisis is het laatste gedrukte nummer al in maart uitgekomen. Het initiatief bood dak- en thuislozen, en andere kwetsbare mensen in de samenleving, de mogelijkheid zichzelf te helpen aan een bescheiden inkomen, een dagbesteding en een sociaal netwerk.

Penninga, lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde, wil ervoor zorgen dat dit niet komt te vervallen. Bij het horen van het nieuws moest hij denken aan Eelco, zijn straatnieuwsverkoper. “Als ik nou elke week een nieuw gedicht schrijf. En dat vijftig keer afdruk en in vijftig enveloppen stop. En die stapel enveloppen aan Eelco geef. En Eelco die gedichten voor één euro verkoopt, dan is iedereen toch op slag weer een stukje gelukkiger?”

Enthousiast

Eelco was volgens Penninga direct enthousiast over het plan. Daarna heeft hij gesproken met de filiaalmanager van de Albert Heijn aan het Willem van Noortplein en met Straatnieuws Utrecht. Ook deze partijen gingen direct akkoord.

Vanaf dinsdag 26 mei gaat Eelco de eerste gedichten te koop aanbieden bij de ingang van de supermarkt. Ook zijn de andere leden van het Utrechts Stadsdichtersgilde benaderd. “Misschien willen er dichters een vergelijkbare activiteit opzetten? Maar ook dichters van buiten het gilde kunnen de straatnieuwsverkoper om de hoek adopteren om gezamenlijk zo’n poëzie-verbond te sluiten. […] Ik ben benieuwd”, aldus Penninga.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. MJPD

  Leuk initiatief, hulde. Denk/hoop dat ie die 50 in no-time heeft verkocht, raadzaam om flink wat extra achter de hand te hebben. En anders enveloppen kopen en kopiëren bij de Appie. Succes!

 2. jos stelling

  wat een leuk idee

 3. Marianne030

  Dit vind ik echt een supergoed idee! Ik hoop dat de andere dichters van het Stadsdichtersgilde gaan meewerken.

 4. Hetty

  Geweldig, wat een origineel, mooi, nuttig en uitvoerbaar idee. Chapeau, Mijnheer Penninga. Ik hoop, dat de Straatnieuwsers hier snel mee kunnen beginnen, en dat de verkoop boven verwachting zal zijn.

 5. Hetty

  Wellicht is het ook een leuk idee, als de straatnieuwsverkopers ook zelfgemaakte ansichtkaarten gaan verkopen. Daar kan het gedicht op staan, maar natuurlijk ook een tekening, of uitgeknipte koppen uit kranten, stukjes uit kranten, of een collage van uitgeknipte stukjes van een tijdschrift in kleuren. het leuke is, dat dan winkels en bijvoorbeeld het Centraal Museum deze ansichtkaarten kunnen gaan verkopen, waarbij degene, die de kaart gemaakt heeft, een aandeel krijgt. Je kunt ook de opbrengst in een pot doen, waarna deze word verdeeld wordt over de deelnemenden. Ik heb zoveel creativiteit gezien in Straatnieuws, dat moet gaan lukken met de gedichten, en zeker ook met de andere ansichtkaarten.

 6. Roy Stekelenburg

  Wat jammer dat de Straatkrant niet meer verschijnt. Dit is zo belangrijk voor de daklozen, maar ook voor de niet-daklozen die door de koop van de krant in contact komen met de verkoper en zijn wereld.

  Dit is een heel mooi initiatief van Fred Penninga.
  Ik zou kijken om dit uit te breiden, b.v. een inlegvel met artikelen en gedichten van de Straatkrant in de Duic en dat daklozen deze krant dan kunnen verkopen.

  Er moet toch wat te organiseren zijn ter behoud van het basisidee Straatkrant.

 7. Johan Fransen.

  Schitterend plan Fred. Petje op de grond!

 8. Anja Roemer

  Heel goed idee Fred, zo zie je maar, de creatievelingen staan midden in de maatschappij💐

 9. Fred

  Hartstikke leuk én ondersteunend, die lovende reacties van jullie! Ik ga gewoon door. Het tweede gedicht in de reeks heeft als titel: ‘Jan mijne man’ en gaat over het nogal plotselinge vertrek van ‘onze Jan’. . . Verschijningsdatum: dinsdag 2 juno (toch al zo’n beladen datum).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).