Utrechtse dierenambulance waarschuwt voor het gevaar van kantelramen voor katten Utrechtse dierenambulance waarschuwt voor het gevaar van kantelramen voor katten

Utrechtse dierenambulance waarschuwt voor het gevaar van kantelramen voor katten

Utrechtse dierenambulance waarschuwt voor het gevaar van kantelramen voor katten
Foto: Dierenambulance Utrecht
De Dierenambulance Utrecht waarschuwt voor het gevaar van kantelramen. Meerdere katten zijn door deze constructie namelijk al om het leven gekomen.

De Dierenambulance Utrecht waarschuwt voor het gevaar van kantelramen. Meerdere katten zijn door deze constructie namelijk al om het leven gekomen.

Ook dinsdag kreeg de dierenambulance een melding over een kat die vastzat in een kantelraam en ook dit dier overleefde dat niet. “Dit was niet de eerste deze maand. Daarom willen wij dit bij iedereen onder de aandacht brengen”, schrijft de Dierenambulance Utrecht op sociale media.

Het gaat niet alleen om de kantelramen van katteneigenaren. Bij alle meldingen van afgelopen periode kwamen de katten namelijk vast te zitten in de ramen van andere mensen.

Zodra het dier tussen het raam en het kozijn vast zit zakt het steeds verder naar beneden, waardoor de kat stikt of de organen worden verdrukt. “Wij beseffen ons tegelijktijdig dat men hier niet over nadenkt, vandaar dit bericht”, aldus de dierenambulance.

Pas op: hieronder staat een foto die voor sommige mensen schokkend kan zijn.

Foto: Dierenambulance Utrecht

18 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Goed dat de dierenambulance er nog even voor wasrschuwt, maar tegen deze mate van menselijke zwakzinnigheid zal het vermoedelijk weinig uithalen.

 2. Fabio

  Als katten nou eens in huis bleven, zoals het eerste deel van het woord huisdier ook aangeeft dan zou dit probleem makkelijk op te lossen zijn. Dan hoeven namelijk alleen de eigenaren hun ramen aan te passen. Het lost ook gelijk het probleem op van katten die mijn tuin als kattenbak gebruiken.

 3. Ouderwetse KnijpKat

  Is het een idee dat eigenaren ook hun eigen kat gewoon thuis binnen houden en hun raampjes lekker dicht houden? Dan kan ik mijn kantel-raamjes gewoon openhouden (ventileren schijnt nodig te zijn en zeker in corona tijden).

 4. Utrechter

  Met Fabio eens. Mensen kopen een huisdier en vervolgens laten ze ze de hele dag buiten lopen. Ze poepen in de tuin van andere mensen, doden vogeltjes en komen vast te zitten als ze bij andere mensen naar binnen glippen. Sowieso zou het stikstofprobleem ook kleiner zijn met minder huisdieren.

 5. Katja

  @Utrechter; het stikstofprobleem zou ook kleiner zijn met minder mensen, de hoofdoorzaak.

 6. Cas

  Als een kat bij mij vast komt te zitten en dood gaat heeft deze gewoon pech, hij heef toch al niks bij mij te zoeken

 7. Moniek

  Waarom zou ik bij het openen van mijn kantelraam rekening moeten houden met de kat van een ander?

 8. Rien

  Kan scherpschutter nou nooit ‘es normaal reageren? Wat bedoelt hij eigenlijk?

 9. Ihsan

  Dit soort kantelramen moeten verboden worden bij nieuwbouw en verbouwingen. Als mensen hebben wij de verantwoordelijkheid om ook de andere diersoorten in onze woonomgeving te beschermen.

 10. Moniek

  Het gaat me te ver kantelramen te verbieden, Ihsan. Ik voel me niet verplicht “andere diersoorten in onze woonomgeving” – huisdieren van de buren bedoelt u naar ik aanneem – te beschermen. Ik woon op enige hoogte. Balconhekjes dan ook maar verbieden?

 11. Utrechtvoorutrecht

  Ai, het wordt weer zomer. Dan stijgt de warmte voor het ik-wil-niks-met-de-rest-van-de-wereld-te-maken-hebben-maar-iedereen-moet-wel-even-goed-naar-míj-luisteren-volk weer naar de hersenpan. Ik maak me alvast op voor een stormvloed aan ongenuanceerde reacties op willekeurige onderwerpen.

  Dank Dierenambulance, voor het bewust maken over mogelijke gevaren waar niet iedereen (zoals ik) aan had gedacht.

 12. Scherpschutter

  @Rien 30/6/2022 – 11:50

  “Kan scherpschutter nou nooit ‘es normaal reageren? Wat bedoelt hij eigenlijk?”

  Hoe kunt u nu suggereren dat ik nooit normaal reageer als u niet eens begrepen heeft wat ik bedoel? LOL

  Enfin. Wat ik bedoel is dat je wel een onvoorstelbaar eersteklas idioot van een kattenbezitter moet zijn om in de eerste plaats een kantelraam open te laten als je zo’n beestje bezit.

 13. Ooginaller

  Kijk kattenbezitters, hier hebben jullie nog een reden om Felix of Minoes binnen te houden. Kan jullie beessie niks overkomen en krijg ik weer meer vogels in m’n tuin en kan ik tuinieren zonder in de drollen van jullie schatje te grijpen. Dank Dierenambulance, voor het onder de aandacht brengen van deze win-winsituatie.

  Oja, dus echt niet dat ik in de zomer mijn ramen om die reden ga dichthouden. Mij te warm.

 14. BdV

  @Scherpschutter: “Bij alle meldingen”… etc. Dus dat Rien niet begrijpt wat je bedoelt is niet verwonderlijk.

 15. Ton

  Wat een afgrijselijke foto.

 16. Kattenliefhebber

  Ik geef mensen gelijk als deze zeggen dat jou katten geen overlast moeten bezorgen bij anderen, jij kiest voor een kat, niet je buren. Ik heb 6 katten, allen gesteriliseerd, een tuin die volkomen cat proof met netten is gemaakt, zodat zij alleen in mijn tuin komen, en daarbij mijn kantelramen afgeschermd met een speciaal rek. Ook mijn balkon is volledig afgeschermd.Ik vind het gek dat je een kat wil hebben en deze dan maar buiten laat lopen, met risico van aan gereden, meegenomen of vergiftigd worden. Met voldoende krabpalen en ander speelgoed hoeft een kat niet naar buiten.

 17. Vlinder

  Wat een vreselijk einde voor die lieve dieren! Ik hoop dat veel mensen dit bericht lezen en zich bewust worden van dit grote risico.

 18. Christel

  Als een kat nooit buiten is geweest , mist hij/zij niets. Mijn HUISkatten zijn gelukkig. Belangrijker is dat mensen 2 of 3 katten nemen zodat ze niet eenzaam zijn.
  En ja…als katten binnen blijven kun je er voor zorgen dat jouw ramen dicht zijn.
  Als een kat buiten is geweest , is het dierenmishandeling om het beestje weer op te sluiten. Begin bij de basis…hou kittens binnen !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).