Utrechtse Eik eindigt op negende plek bij European Tree of the Year 2023 Utrechtse Eik eindigt op negende plek bij European Tree of the Year 2023

Utrechtse Eik eindigt op negende plek bij European Tree of the Year 2023

Utrechtse Eik eindigt op negende plek bij European Tree of the Year 2023
Foto: Robert Oosterbroek
De Markiezeneik in Amelisweerd is met 8.616 stemmen negende geworden bij de internationale verkiezing voor Tree of the Year. De eik won vorig jaar de Boom van het Jaar-verkiezing met ruim 36.000 stemmen en werd daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year. 

De Markiezeneik in Amelisweerd is met 8.616 stemmen negende geworden bij de internationale verkiezing voor Tree of the Year. De eik won vorig jaar de Boom van het Jaar-verkiezing met ruim 36.000 stemmen en werd daarmee de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing Tree of the Year. 

In totaal streden zestien bomen mee voor de titel. Een eik uit Polen werd eerste met ruim 45.000 stemmen. Een boom uit Slowakije werd tweede met ruim 18.000 stemmen en op de laatste plek staat een eik uit Kroatië met 4.814 stemmen.

Kap van de bomen

De verkiezing van De Boom van het Jaar en haar Europese equivalent Tree of the Year draaien niet om de dikste, oudste of mooiste boom, maar om bomen met een opvallende geschiedenis, legende of functie binnen hun gemeenschap. Kortom, om het verhaal dat deze bomen bijzonder maakt. Het doel van de verkiezing is het verhogen van het bewustzijn voor bomen in het algemeen en hun relevantie in de omgeving waarin zij staan.

De Markiezeneik is ruim 200 jaar oud en staat symbool voor de ongeveer 800 bomen op landgoed Amelisweerd die met kap worden bedreigd. Rijkswaterstaat, eigenaar van het bos, wil de bomen kappen om een verbreding van de A27 mogelijk te maken. Tegen de kap bestaat al jaren veel verzet, onder meer van omwonenden, verschillende gemeenten en de provincie Utrecht.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
  1. Realist

    In Nederland waren het louter proteststemmen tegen de verbreding van een stukkie snelweg. In Europees verband wordt de heisa weer wat gerelativeerd en blijkt het verbreden van een stukkie snelweg maar klein bier.

  2. Hans

    Hij blijft in de Top Tien!
    En BBB is onze medestander in de strijd tegen de verbreding van de A27.
    Het komt goed.

  3. Don

    Slechts een teleurstellende negende plaats dat wordt waarschijnlijk ontslag of moet ik zeggen omslag en een treurig einde in de biomassa centrale.

  4. Klaasjan

    @Realist
    Dat stukkie snelweg verbreden kost een godsvermogen (aan ons en niet aan Europa) maar het ergste is dat het niets oplost.

  5. Lombokker

    Poe hee, maar liefst 36.000 stemmen.
    Dat is minder dan het aantal mensen dat daar dagelijks in de file staat.

  6. Binnenstadbewoner

    @lombokker: triest om steeds weer op dezelfde plek in de file te gaan staan zonder na te gaan denken over alternatieven. Blijkbaar is het een keuze.
    Overigens zal die verbreding dankzij BBB niet doorgaan. Nog een geluk bij een ongeluk!

  7. Koel Hoofd

    Pas al die de biomassacentrale in gaat weten we of die eik echt 200 jaar oud is, of dat het een verhaaltje was.

    @Klaasjan
    Het vervelende van die A27 verbreding is dit het moet om die miljoenen inwoners te faciliteren. Want de EU staat het ons nu eenmaal niet toe om het aantal inwoners in Nederland te beperken. Ook niet tijdelijk zodat we intern orde op zaken kunnen stellen. Dit is complex he, geen groen gelul in de ruimte maar geopolitiek!
    De afgelopen decennia groeide de Nederlandse bevolking gemiddeld (NB) met 100.000 per jaar. Over 20 jaar (2043) zijn er dus minstens 20 miljoen mensen bijgekomen, en dan heeft het nog meegezeten.
    Want volgens de VN gaan er ook ettelijke tientallen miljoenen mensen op de vlucht voor de gevolgen klimaatverandering (honger, oorlog, ziektes, etc). De EU wil dat de lidstaten er zoveel mogelijk van gaan huisvesten. Maar stel dat Putin wordt gewipt of spontaan dood neervalt, dan vervalt de russische federatie en grensregio’s in totale anarchie en krijgen we ook te maken met miljoenen vluchtelingen.

    Dus veel succes verder met de Amelisweerd bomen redden, de EU wil namelijk dat ze kapot gaan dus ze ook gaan kapot. Want wij moeten doen wat de EU dicteert en dat is mensen huisvesten die hier ook allemaal moeten wonen, werken, leven en vooral ook consumeren want dat is goed voor de economische groei van de EU als geheel….en de sociale gelijke verdeling van welvaart over de wereld met een groeiende wereldbevolking in het bijzonder.

    Kan er ook niets aan doen en alleen maar hopen dat ik 2053 niet meer ga meemaken.

  8. Nina

    @ Hans

    Inderdaad staat dit in de speerpunten van BBB provincie Utrecht: “Het natuurgebied Amelisweerd behouden, dus geen verbreding A27 ten koste van Amelisweerd.” Met een verbreding komt een overkapping. Of dit ten koste gaat van het landgoed, is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval daalt de uitstoot, als er betere doorstroming is op de A27 en dat komt ten gunste van het landgoed.

    Er staat ook te lezen bij de speerpunten van de BBB:
    “De provincie onderzoekt verder de alternatieven voor A27, verbreden is VOORLOPIG geen optie. De druk op provinciale wegen door sluipverkeer (die files op snelwegen proberen te ontwijken) is te hoog. Dit beperkt de bereikbaarheid van dorpen en steden in de regio. De provincie onderzoekt hoe de druk op “N wegen” tussen kernen meer verschoond kan worden van interregionaal forensenverkeer (sluipverkeer) en zet in op de versterking van de bereikbaarheid van bijvoorbeeld dorpen in Utrecht west.”

    Het probleem van files door groei van het Nederlandse wagenpark en daardoor onbereikbare dorpen los je vooral op met doorstroming. BBB kan niet-inwoners van de dorpen willen weren op de provinciale wegen en terugsturen de file in, maar dan loopt het verkeer nog verder vast. Uiteindelijk is uitbreiding van (snel)wegen onvermijdelijk.

    Bron: https://boerburgerbeweging.nl/utrecht/provinciale-staten/verkiezingsprogramma/

    TNO adviseert doorstroming te bewerkstelligen om ongezonde uitstoot laag te houden, omdat filerijdende auto’s meer vervuilen dan rijdende auto’s: “Het TNO heeft in opdracht van het ministerie onderzocht wat het aandeel is van files op de hoeveelheid extra uitlaatgassen die sowieso door het verkeer op de snelweg wordt veroorzaakt. Uit dit onderzoek komt naar voren dat files wel degelijk voor meer uitlaatgassen zorgen. Tijdens het ‘stop-and-go’ rijden wordt er aanzienlijk meer van het fijnstof en NOx geproduceerd dan als het verkeer rustig door kan stromen. Het TNO adviseert dan ook om maatregelen te nemen die er tenminste voor zorgen dat het verkeer door blijft stromen. Uit berekeningen die gedaan zijn op drukke snelwegen blijkt dat als er minder files zouden zijn de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen maar liefst met 15 procent daalt. Dit gaat dan op voor de drukke snelwegen.”

    Bron: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/filerijden-ongezond/

  9. Henk

    🙌🏻 Heel blij mee!
    Wanneer wordt ie nou gekapt voor een bredere A27? Met dak, misschien kan ie er dan bovenop geplaatst worden?

  10. J

    Hee Henk, pssst, die verbreding gaat niet door… 🤫

  11. Klaasjan

    @Koel Hoofd
    Er moet helemaal niks van Europa. We bepalen echt zelf in eigen land of dat stukje weg verbreed gaat worden of niet. U kunt de discussie wel uitbreiden naar tientallen miljoenen vluchtelingen en het lot van Putin, maar vooralsnog lijkt me dat afleidingsmanoeuvre. Die verbreding leidt tot niets want slechts tot verplaatsing van de plaats waar een file gaat ontstaan. Bovendien kost het bespottelijk veel geld dat we veel beter kunnen besteden.

  12. W

    @klaasjan: kh heeft een europafobie, doet ie bij elk item. Negeren is vaak het beste.

  13. Malle Aggie

    Staat er 5 dagen per richting per week een file? En zo ja, dan staan ze er toch voor in de rij?

  14. Realist

    @KlaasJan. Als je miljoenen mensen wilt herbergen wordt het drukker op de weg. Oorzaak en gevolg, je kan niet alles willen.

    @W. Misschien negeer je het ook dat onze overheid EU beleid graag uitdraagt? Van stikstof, asielstroom, klimaatdoelen tot standplaatsen in Utrecht.

  15. Gerard vd vecht standbouw@vdvecht.nl

    Het is de schuld van het gemeente bestuur als de weg verbreed wordt. De stad moet groeien en dus komen er meer mensen met de auto naar Utrecht. De burgemeester zei bij de eerdere opening van de vakantie beurs in de jaarbeurs, We mogen weer, ik hoop dat er een miljoen bezoekers naar de Jaarbeurs komen. Gezien de enorme parkeer terreinen vooral met de auto. De betreffende eik is niet bijzonder, er staan er nog veel meer.

  16. Gedagtekassie

    @KH “De afgelopen decennia groeide de Nederlandse bevolking gemiddeld (NB) met 100.000 per jaar. Over 20 jaar (2043) zijn er dus minstens 20 miljoen mensen bijgekomen,”

    Blijf koel! niet overdrijven:) 2 miljoen ipv 20 miljoen.

  17. Scherpschutter

    Een mooie afscheidsrede. Nu deze begrafenisceremonie der menselijke wanen is afgrond, graag de onverwijlde overgang naar het laatste afscheid, onder begeleiding van ronkende kettingzaagmuziek.

  18. Rose

    @Scherpschutter
    In de file staan in uw visie alleen maar horige kiezers. En u zit lekker de hele dag thuis achter de computer, zonder wanen maar met fantasieën over lege treinen. Dus wat is het probleem.

  19. Koel Hoofd

    @Gedachtekassie
    Bedoelde 20 miljoen inwoners, 2 miljoen extra bij die kleine 18 miljoen die we nu al hebben. Wilde het niet erger maken, het CBS maakt al voor de langere termijn prognoses voor 23 miljoen inwoners…
    Dan zitten we echt lekker eurofiel op elkaars boven- en onderlip te pielen.

  20. Statler

    @Koel hoofd:
    Nederland is geen land, Nederland is een stad met belachelijk grote parken. Dit besef is hier en daar nog niet volledig ingedaald.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  21. Marcel

    Hoe meer inwoners +100.000 per jaar erbij, hoe meer uitstoot.
    Het onteigenen van 3000 boeren is dan een druppel op de gloeiende plaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).