De Utrechtse euro is nieuw betaalmiddel voor binnen de stadsgrenzen | De Utrechtse Internet Courant De Utrechtse euro is nieuw betaalmiddel voor binnen de stadsgrenzen | De Utrechtse Internet Courant

De Utrechtse euro is nieuw betaalmiddel voor binnen de stadsgrenzen

De Utrechtse euro is nieuw betaalmiddel voor binnen de stadsgrenzen
Het nieuwe wapen van lokale bedrijven uit de stad, de Utrechtse euro, wordt vanavond gepresenteerd tijdens een bijeenkomst aan de Oudegracht. Er zijn al meer dan 25 bedrijven die de Utrechtse euro aannemen als betaalmiddel.

Het nieuwe wapen van lokale bedrijven uit de stad, de Utrechtse euro, wordt vanavond gepresenteerd tijdens een bijeenkomst aan de Oudegracht. Er zijn al meer dan 25 bedrijven die de Utrechtse euro aannemen als betaalmiddel.

De Utrechtse euro is gekocht geld dat alleen in omloop zal zijn binnen de stad, tussen de aangesloten ondernemers, maar ook consumenten. Het is een digitale munt die je via een app en via internet over kunt maken als betaalmiddel. De software is ontwikkeld om het geld langer in Utrecht te laten circuleren.

Geld stroomt snel weg naar grote bedrijven, en als dit dan wegstroomt hebben kleine lokale bedrijven automatisch minder te besteden, legt Twan Luttikhold uit, een van de betrokkene bij het project. “Met de Utrechtse euro kunnen we het geld langer vasthouden en laten circuleren binnen de stad. Daar hebben zij veel profijt van”, aldus Luttikhold

Krediet zonder rente

Ze richten zich met het nieuwe betaalmiddel op lokale en duurzame ondernemers omdat het voor hen lastig is om krediet te krijgen bij de bank. Door middel van de munt kunnen zij dit bij het bedrijf achter de munt, de Social Trade Organisation (STRO) wel doen. Zelfs zonder rente. Het hoofdkantoor van STRO zit al sinds de jaren ‘70 in Utrecht, wat verklaart dat het speciale betaalmiddel in Utrecht wordt gelanceerd en gebruikt.

Focus op bedrijven onderling

De focus voor het nieuwe betaalmiddel ligt vooral op de bedrijven onderling, maar particuliere consumenten kunnen ook gebruik maken van de Utrechtse euro. Zo kun je er bijvoorbeeld een kop koffie mee betalen in een aangesloten zaak.

De STRO is al 25 jaar bezig met het ontwikkelen van de nodige software, en vier maanden geleden zijn ze begonnen met het werven van de bedrijven. “Het doel is om zo veel mogelijk bedrijven mee te krijgen. We willen er in ieder geval zo’n tweeduizend hebben die meedoen”, aldus Luttikhold. In Sardinië loopt al zeven jaar een soortgelijk project met vierduizend aangesloten bedrijven.

4 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Zouden de drugsdealers dit ook accepteren als ze bij kantoren moeten leveren, wel handig dan zon app.

  2. WvR

    Veel succes, maar zouden ze ook onderzoek naar hebben gedaan naar “Het Dommetje”, dat ergens begin jaren 90 in het leven geroepen is, en volgens mij door middenstanders en consumenten (of omgekeerd, kip & ei) volkomen genegeerd is, en massaal geweigerd werd?

  3. Sjaak

    Belachelijk om een locale munt een euro (weliswaar Utrechtse euro, maar toch…) te noemen. Dat lijkt mij nou typisch een naam voor een Europese munt.
    Had er nou niemand een beter idee..?!

  4. Vulture

    Ik ben volledig voor local currency! Is echt heel goed voor de lokale economie en kleine ondernemers. Maar het lijkt me sterk dat STRO al 25 jaar bezig is met de software hahahaha! Het idee van een lokale valuta is niet nieuw en kan ook zonder software. Bovendien kan de huidige gebruikte software nooit zo ingewikkeld zijn dat het 25 jaar duurt om te ontwikkelen. Het klinkt dus allemaal heel moeilijk en innovatief, maar dat valt wel mee. Ben wel blij dat Utrecht dit eindelijk heeft!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).