Utrechtse feesten met darkroom hebben ook in de toekomst een speciale vergunning nodig Utrechtse feesten met darkroom hebben ook in de toekomst een speciale vergunning nodig

Utrechtse feesten met darkroom hebben ook in de toekomst een speciale vergunning nodig

Utrechtse feesten met darkroom hebben ook in de toekomst een speciale vergunning nodig
De gemeente Utrecht is niet van plan de APV (Algemene plaatselijke verordening) aan te passen zodat er voor darkrooms geen speciale vergunning meer nodig is. Wel zegt het college, mits aan alle eisen wordt voldaan, darkrooms als gewenste uitbreiding van het aanbod in de stad te zien en daarom mee te werken aan het verlenen van een vergunning.

De gemeente Utrecht is niet van plan de APV (Algemene plaatselijke verordening) aan te passen zodat er voor darkrooms geen speciale vergunning meer nodig is. Wel zegt het college, mits aan alle eisen wordt voldaan, darkrooms als gewenste uitbreiding van het aanbod in de stad te zien en daarom mee te werken aan het verlenen van een vergunning.

Begin september stelde de Utrechtse fractie van GroenLinks schriftelijke vragen over de kwestie. Een ondernemer is namelijk van plan feesten te organiseren in Utrecht, waar bezoekers ook gebruik kunnen maken van een darkroom, een ruimte zonder verlichting waar vrijwillig anonieme seksuele contacten kunnen plaatsvinden.

Volgens de gemeente vormen de entreetickets voor het feest en het faciliteren van een darkroom de noodzaak een vergunning aan te vragen; een vergunning voor het hebben van een seksinrichting. Maar, zei GroenLinks, de seksuele handelingen zijn niet de hoofdactiviteit van de feesten.

De feesten zijn betaald, maar van de darkroom kan men gratis en vrijwillig gebruikmaken, schreef de partij. “Slechts een kleine minderheid van de gasten zal gebruik maken van de darkroom. Het merendeel van de gasten komt vooral voor een leuke avond dansen met vrienden.”

Bioscoop

GroenLinks vroeg of de gemeente bereid was de APV aan te passen, zodat darkrooms waar vrijwillige seks kan plaatsvinden niet vergunningsplichtig zijn. Het college zegt nu in een reactie op de vragen dat een darkroom in een horecagelegenheid onder de definitie ‘seksinrichting’ valt. “Er wordt gelegenheid geboden tot het verrichten van seksuele handelingen in het bedrijf waarvoor entree betaald moet worden. Dit is in die zin niet anders dan bij een seksbioscoop.”

Tot slot geeft de gemeente aan welwillend te zijn ten opzichte van darkrooms. “Overigens ziet het college dergelijke darkrooms als een gewenste uitbreiding van het aanbod in Utrecht en zal alle medewerking verlenen aan het verlenen van een vergunning, als aan de eisen wordt voldaan.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Realist

    “Overigens ziet het college dergelijke darkrooms als een gewenste uitbreiding van het aanbod in Utrecht“….. Serieus? En waar is dat op gebaseerd?

  2. Koel Hoofd

    Een darkroom in een feestlocatie…
    Blijf het een bizarre combinatie vinden.
    Want een darkroom komt uit de seksindustrie terwijl een feest (in theorie) voor iedereen die een kaartje koopt toegankelijk is.
    Het maakt feestende mensen wel heel kwetsbaar voor ongewenst seksueel misbruik. Zeker ook in de context van het eerdere Duic artikel over de actie van studentenverenigingen tegen seksuele intimidatie.
    https://www.duic.nl/algemeen/geen-ja-is-nee-utrechtse-studentenverenigingen-starten-campagne-tegen-seksuele-intimidatiee/
    Dus ik kan het totaal niet rijmen met de inclusiviteit ideologie want kwetsbare mensen blootstellen aan verhoogd risico op seksueel misbruik staat er feitelijk haaks op.

  3. Bernhard

    @Realist: Omdat het blijkbaar voorziet in een vraag. Wat is er mis mee als volwassen mensen vrijwillig seksueel contact hebben met elkaar? Laat mensen lekker een darkroom bezoeken als ze daar zin in hebben.

  4. JvS

    @koelhoofd, misschien is het bizar voor je en dat je daarom deze bizarre constructies kan bedenken die kant nog wal raken.

    Niemand verplicht je erin te gaan en de sociale controle is daar hoog.

    Praat eerst eens met mensen die er zijn geweest of het hebben ervaren voor je dit soort verdachtmakingen typt. De oorsprong is de seksindustrie. Een gay bar is seksindustrie?? Dat is niet te rijmen. Komt op mij over als een homofobe reactie.

  5. Bernhard

    @Koel Hoofd: Uw hoofd is weer eens alles behalve koel. U maakt zich druk over allerlei mogelijke gevaren die in de praktijk niet bestaan. Evenementen met darkrooms worden in de regel door een kleine en heel specifieke doelgroep bezocht. Je komt niet per ongeluk op zo’n feest terecht, laat staan in die ruimte. Dat is een hele bewuste keuze. Daarnaast is er zoals gezegd veel sociale controle op die (gesloten) evenementen. Grensoverschrijdend gedrag wordt snel mee afgerekend.

  6. Realist

    @Bernhard. ‘Blijkbaar’ is nog steeds geen antwoord waar het op gebaseerd is. Het is een uiterst curieuze uitspraak.

  7. geert

    @ Koel Hoofd,
    Lieve help… je weet dus écht niet waar je over praat!
    Sex-industrie???
    Eerder het tegenovergestelde. Er gebeurd niets wat je niet wilt en als je wel iets wilt (waar de dan ander ook in mee wil gaan) kost het ook nog eens niets!
    Geheel vrijwillig.
    Wat denk je nu eigenlijk? Dat men die ruimte in-gesleurd wordt op een moment van onoplettendheid?
    Kom op zeg!

  8. Koel Hoofd

    @JvS
    Ik wist niet dat de darkroom een vinding uit de gay scene is.
    Maar misschien doe je er goed aan om het Duic artikel in mijn reactie te lezen voordat je woke termen als homofoob gaat gebruiken.

  9. Omdenker!

    Nee hoor, groen links.
    Het trekt publiek aan die gaan voor de vrije sex. Binnen 2 maanden zal deze tent een swingers paradijs zijn. En dan moet de zooi maar geacepteerd worden. Wand iemand die echt wil dansen zal niet lastig gevallen willen worden door viespeuken.
    En dus deze tent gaan mijden.

  10. Pee

    Anderhalve meter afstand en je qr code klaar houden .
    Of een lichtgevende armband om anders mag je niet naar binnen.

  11. Cas

    @ realist, iets toestaan hoeft niet per se met een duidelijke vraag of behoefte te komen, hoe meetbaar is het?
    Als iemand zo’n bedrijf wil starten moet de gemeente die ruimte bieden.

  12. Realist

    @Cas. Het gaat niet over de toestemming maar over de onderbouwing. Als er geroepen wordt dat er behoefte is zal dat toch ergens vandaan komen. Het lijkt nu op een beslissing op basis van een onderbuikgevoel.

  13. buurtbewoner

    komt er dan tzt ook een soacheckapp?

  14. JvS

    @KH, de term homofoob komt uit de twintigste eeuw. Het woke woordenboek is pas vanaf 2008 geformuleerd. Waar ik overigens niks uit kan dicteren.

  15. Ondernemer

    Er zijn in Nederland heel veel feesten met darkrooms, gay of niet. In Amsterdam bijvoorbeeld wordt poppodium Paradiso een paar keer per jaar omgebouwd voor een feest genaamd Rapido, waarbij de bovenste verdieping ingericht is als darkroom, voorzien van gratis voorbehoedsmiddelen. Dat maakt Paradiso nog geen ‘seksinrichting’. Of kijk naar Wasteland, over 2 weken in RADION. Een feest vooral gericht op hetero’s, met ook daar een grote darkroom. In Amsterdam mag je als horecaondernemer al sinds 2006 zonder speciale vergunning een darkroom faciliteren. Of je nou een club, feest, sauna of bar hebt. Een darkroom is een plek waar vrijwillig seksuele contacten kunnen plaatsvinden tussen gasten onderling. De ondernemer heeft geen sekswerkers in dienst, en verdient ook geen geld aan de darkroom. Alle gasten betalen hetzelfde entreegeld, of ze nou wel of niet gebruik maken van de darkroom.

    Dit soort feesten zijn vaak bedoeld voor een specifieke doelgroep, en hebben meestal een streng deurbeleid. Hier kom je niet “toevallig” binnen. Nog 1 voorbeeld, om te reageren op de discussie over de vraag: in Brussel vindt over 3 weken La Demence plaats, een gay-minded feest. Circa 10.000 (!) bezoekers, in een gigantische hal met meerdere zalen. Dit feest trekt bezoekers aan van over de hele wereld. Onderdeel van het feest is een darkroom van 600 m2: https://www.lademence.com/?post_type=events&p=85173. Er wordt gratis voorzien in voorbehoedsmiddelen. Gaat iedereen daarheen? Nee, waarschijnlijk nog geen 5% van de bezoekers. Het feest draait om de muziek en het uitgaan. De darkroom zorgt ervoor dat mensen die wat met elkaar willen doen, niet onnodig het toilet bezet houden.

    De APV is onduidelijk op dit vlak en op meerdere manieren uit te leggen. De vragen aan de gemeente zijn gesteld om die duidelijkheid te verkrijgen.

  16. Koel Hoofd

    @Ondernemer
    Bedankt voor deze verhelderende achtergrond informatie.

  17. Mark

    @Koel Hoofd, ik kom op dat soort plekken en consent wordt daar serieuzer genomen dan in de gemiddelde kroeg.

    Verder is het jammer dat de gemeente hier zo preuts en moeilijk over blijft doen. Er is geen sprake van prostitutie dus zou er ook geen sprake moeten zijn van een seksinrichting. Bepaalde christelijke partijen blijven helaas erg dwars liggen. net als dat het in de meeste gemeentes bijna onmogelijk is om een vergunning voor een seksinrichting aan te vragen. Erg jammer aangezien er toch vraag naar is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).