Utrechtse gebedshuizen die slachtoffer werden van bekladding krijgen mogelijk cameratoezicht | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse gebedshuizen die slachtoffer werden van bekladding krijgen mogelijk cameratoezicht | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse gebedshuizen die slachtoffer werden van bekladding krijgen mogelijk cameratoezicht

Utrechtse gebedshuizen die slachtoffer werden van bekladding krijgen mogelijk cameratoezicht
De Ulu-moskee en minstens één synagoge krijgen mogelijk cameratoezicht naar aanleiding van de bekladdingen die in de nacht van 12 op 13 december werden aangebracht op de panden.

De Ulu-moskee en minstens één synagoge krijgen mogelijk cameratoezicht naar aanleiding van de bekladdingen die in de nacht van 12 op 13 december werden aangebracht op de panden.

Een van de bekladde synagogen en de Ulu-moskee bespreken met de gemeente de mogelijkheden voor (zichtbaar) cameratoezicht in de omgeving. Joodse gemeenten hebben daarnaast al langer contact met de politie, die regelmatig surveilleert.

Naast het cameratoezicht, gaat de gemeente bij de Ulu-moskee een zogenoemde veiligheidsscan uitvoeren. Daarin wordt de algemene veiligheid op het gebied van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen in en rondom de moskee bekeken. De moskee ontvangt een rapport over de uitkomsten van de scan.

Antidiscriminatie-agenda

De gemeente is verder bezig met het opstellen van een nieuwe antidiscriminatie-agenda. Die moet in het tweede kwartaal van 2021 worden vastgesteld. Een van de speerpunten wordt volgens de gemeente vrijheid van religie en levensbeschouwing.

De gemeente zegt alle vormen van extremisme aan te pakken, dus ook rechts-extremisme. Een dreiging van gevaar uit deze hoek is voor te stellen, volgens de gemeente, maar niet ‘in de lijn der verwachtingen’.

‘Afschuwelijke daad’

Verschillende Utrechtse raadspartijen uitten hun zorgen over de bekladding van de Ulu-moskee en twee synagogen in de stad. DENK, GroenLinks, de PvdA, D66 en de VVD zeiden op 14 december dat de partijen ‘deze afschuwelijke daad veroordelen en staan voor de veiligheid van onze burgers’. Ze riepen het college op om actie te ondernemen.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Manou De R.

  Gaaf! Supersnel geregeld ook dit. Ik zou dat hier bij mij in de straat ook wel willen met al die fietsendiefstallen. Waar kan ik dit aanvragen en wat kost dit?

 2. isabelle

  Sta ook gewoon meer cameratoezicht toe in Utrecht. Zeker op stille, uit het zicht-plekken waar al jaren gedeald wordt.

 3. Lombokker

  Normaal gesproken wordt cameratoezicht alleen ingesteld bij zware overlast; en zelfs dan slechts op tijdelijke basis. Het zou opmerkelijk zijn als dat nu naar aanleiding van een eenmalig incident opeens wel mogelijk zou worden.
  De bekladder heeft psychische problemen, en is inmiddels voor behandeling opgenomen in een instelling:
  https://www.ad.nl/utrecht/utrechtse-moskeebekladder-heeft-stoornis-en-zit-nu-in-een-kliniek~a79c3dd2/

 4. Manou De R.

  Dit is precies wat ik zeg Lombokker. Dus: wat is hier aan de hand?

 5. Hugo Aylva

  @Lombokker: tja, het betreft hier een geloofsgroep dus dan gelden de normale regels opeens niet meer. Die kunnen ook ongestoord in grote groepen bij elkaar komen in kerken en gebedsruimtes terwijl de gemiddelde Utrechter niet meer naar Louis Hartlooper of TivoliVredenburg mag.

 6. Pee

  Ze moeten zo vlot zijn als mensen om camera bewaking vragen om de buurt veilig te houden.
  Maar dan komen ze met het verhaal dat ze niet genoeg cameras hebben ,nu dus blijkbaar wel.

 7. Len

  Als het kalf verdronken is..

 8. Scherpschutter

  @Lombokker 21/12/2020 – 12:07

  Wat u moet leren is dat als een overheid een maatregel neemt en zegt dit te doen met reden ‘A’, dat het in de praktijk eerder regel dan uitzondering is dat er in werkelijkheid een reden ‘B’ of ‘Y’ is.

  Wanneer een overheid besluit om te gaan filmen bij een moskee nadat een enkele gek wat verfgeklieder op een deur zet (en de enkele gek zit intussen achter slot en tralies), dan kunt u er gevoeglijk vanuit gaan dat het niet primair de vandalen zijn die ze in beeld willen brengen (die zijn er immers niet)….maar de moskeegangers.

  Daarnaast is iedere overheid natuurlijk niet gebaat bij tevreden en gelukkige burgers die zich veilig voelen (want die hebben geen overheid nodig), maar bij mensen die zich bang voelen en laveren in een wereld vol bedreigingen. Dus is de overheid er altijd als de kippen bij om ergens angst aan te wakkeren. En ook in dit licht is het natuurlijk wel behulpzaam om overal camera’s neer te zetten om bij de goede gelovigen het idee te scheppen dat er dreiging is….

  Niet bestaande problemen creëren (of zelfs geheel verzinnen) om vervolgens oplossingen aan te dragen die niet (kunnen) werken om negatieve emoties aan te wakkeren en daarmee vraag naar nog meer overheid te realiseren; het is de modus operandi van iedere overheid.

  Deze moskee trapt er helaas met open ogen in.

 9. Uuutje

  Dankjewel reaguurders om er weer een bepaald soort discussie van te maken.

  Het zijn overigens de christelijke gebedshuizen waar men lak heeft aan coronoarichtlijnen.

  De synaoge en een aantal moskeëen gaan al langer gebukt onder zeer ernstige geweldsdreigementen. Dat is de reden waarom ze nu dan ook camerabewaking krijgen. Dat is ook voor de straat en omgeving veiliger.

 10. Zuilen 030

  Stel dan cameratoezicht in bij de moskee met een reikwijdte van een kilometer, heb je de Kanaalstraat en Damstraat ook meteen, levert vast wel wat op.

 11. Koel Hoofd

  Huh?
  Het ging toch om een verwarde man die intussen is opgesloten?
  Dus probleem is opgelost, maar nu vind men ineens dat het er verschrikkelijk onveilig is?
  Ons stadsbestuur maakt de stad onveilig voor haar inwoners!
  Nog 15 maanden, en dan zijn er weer verkiezingen….

 12. Manou De R.

  Precies Koel Hoofd. Hier is dus wat anders aan de hand en iedereen loopt daar met een grote boog omheen zoals gewoonlijk. De verkiezingen gaan niks anders brengen. Elk volk krijgt het bestuur dat het verdient en dus zullen er dezelfde poppetjes blijven circuleren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).