Utrechtse gebouwen kleuren blauw vanwege 75-jarig bestaan VN Utrechtse gebouwen kleuren blauw vanwege 75-jarig bestaan VN

Utrechtse gebouwen kleuren blauw vanwege 75-jarig bestaan VN

Utrechtse gebouwen kleuren blauw vanwege 75-jarig bestaan VN
Foto's: Bas van Setten
Het Utrechtse stadhuis en het Rietveld-Schröderhuis kleuren deze week in de avonduren blauw. Dit wordt gedaan om het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN) te vieren.

Het Utrechtse stadhuis en het Rietveld-Schröderhuis kleuren deze week in de avonduren blauw. Dit wordt gedaan om het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN) te vieren.

De Verenigde Naties werden op 24 oktober 1945 opgericht. De Tweede Wereldoorlog was toen net afgelopen. Het idee achter de VN was onder andere dat landen zich gezamenlijk zouden inzetten voor vrede, veiligheid en mensenrechten.

De huiskleur van de Verenigde Naties is blauw. Dat is onder meer te zien aan de helmen van de militairen die in de VN-vredesmacht dienen.

Vanwege het jubileum kleuren verschillende gebouwen in Nederland deze week ook blauw. Naast de twee Utrechtse gebouwen zijn dat onder andere de Van Nellefabriek in Rotterdam, Slot Loevestein in Gelderland, de molens in Kinderdijk en Eye Filmmuseum in Amsterdam.

8 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Hoog tijd dat de VN, en met name de Veiligheidsraad, eens flink op de schop gaan. De geallieerden uit de Tweede Wereldoorlog hebben nog steeds veel invloed, terwijl veel grotere landen als India, Brazilië, Nigeria en Indonesië weinig te vertellen hebben.

  Hele kleine landen hebben dan juist weer een relatief zware stem, hetgeen omkoping in de hand werkt. Ook qua financiering is het nogal een eenzijdig verhaal; de VS zijn de grootste financier.

 2. Erik

  En wordt het 24 oktoberplein ook blauw verlicht ?
  Dat zou wel fijn zijn op 24 oktober.

 3. Scherpschutter

  Een dergelijk kardinale verkwisting van het geld van belastingbetalers van over de hele wereld lijkt mij nou niet bepaald iets om te vieren eigenlijk…

 4. Koel Hoofd

  VN mag, als geldverslindend fossiel uit een verleden tijdperk, ook wel eens grondig op de schop.

 5. Uuutje

  Dus de VN is geldverkwisting? Chapeau weer voor een lekkere trol-/ reaguurders- reactie, waar gewoon weer een dik politiek motief achter zit. Niet een politiek motief dat de wereld verbeterd of vooruit helpt overigens. Macht aan autoritaire regimes geven, waar een scherpschutter gezien zijn reacties overduidelijk van gecharmeerd is, gaat deze planeet echt niet vooruit helpen. Het tegenovergestelde helaas wel.

 6. UTRECHTSE JANTJE

  Ik ben het weer eens helemaal eens met @Scherpschutter , gezien de tijd waarin we momenteel verkeren , zou er verstandiger met ons geld omgegaan moeten worden …

 7. Scherpschutter

  @Uuutje

  Verklaar u nader. Hoe heeft de VN de planeet volgens u vooruit geholpen? Noemt u eens 3 voorbeelden…

 8. HArry

  Wellicht is dit om te vieren dat onze geliefde gemeente al achter onze rug om begonnen is met het toepassen en implementeren van de UN SDG-doelen.

  Zie hier: https://www.utrecht4globalgoals.nl/wat-doet-utrecht/global-goals-monitor-utrecht/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).