Utrechtse gebouwen kleuren oranje tegen vrouwenmishandeling Utrechtse gebouwen kleuren oranje tegen vrouwenmishandeling

Utrechtse gebouwen kleuren oranje tegen vrouwenmishandeling

Utrechtse gebouwen kleuren oranje tegen vrouwenmishandeling
Foto's: Robert Oosterbroek
De komende weken kleuren het Stadhuis, de Winkel van Sinkel en een gedeelte van de Oudegracht oranje. Burgemeester Jan van Zanen en minister Ingrid van Engelshoven drukten maandagavond samen op de lichtknop waarmee het startsignaal werd gegeven voor de campagne tegen vrouwengeweld.

De komende weken kleuren het Stadhuis, de Winkel van Sinkel en een gedeelte van de Oudegracht oranje. Burgemeester Jan van Zanen en minister Ingrid van Engelshoven drukten maandagavond samen op de lichtknop waarmee het startsignaal werd gegeven voor de campagne tegen vrouwengeweld.

Tientallen aanwezigen zagen maandagavond hoe de lichtknop werd ingedrukt en de gebouwen oranje opgloeiden. Ook de lantaarnpalen langs de Oudegracht hebben oranje filters gekregen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Burgemeester Jan van Zanen en minister Ingrid van Engelshoven

Het was maandag de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Tot 10 december wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd. De gebouwen zullen al die tijd oranje verlicht blijven.

Bijna de helft van alle vrouwen in de wereld heeft te maken gehad met fysiek of seksueel geweld. Jaarlijks wordt hier op allerlei plekken in de wereld bij stilgestaan tijdens de campagne ‘Orange the World’ door kenmerkende gebouwen oranje uit te lichten. De campagne is een wereldwijde actie van de Verenigde Naties, waaraan meer dan 100 landen meedoen.

Burgemeester Jan van Zanen noemde het een goede zaak dat er op deze manier wordt stilgestaan bij het probleem, maar triest dat het nog nodig is.

7 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Mooi. Dat zal alle vrouwenbeulen leren!

 2. Theo

  Symboolpolitiek, zonder enig positief effect voor de bedreigde groepen.

  Aanbevolen door de Verenigde Naties. de organisatie die toestaat dat in Iran vrouwen die hun hoofddoek afdoen tot enorme gevangenisstraffen worden veroordeeld.

  Als je in Nederland iets wil bereiken voor bedreigde vrouwen, richt dan de aandacht op gedwongen huwelijken of vrouwenbesnijdenis, en de cultuur die dit faciliteert.

  Dat heeft meer zin dan de kleur van de verlichting in de binnenstad.

 3. Paul

  Het draait uiteraard niet alleen oranje verlichting… maar er is een mentaliteits omslag nodig bij Mannen. Dat zeg ik als man zelf. De feiten bewijzen dat , niet alleen in niet westerse cultuur maar zeker ook in de Westerse cultuur. Vrouwen mishandeling komt in alle sociale lagen voor door mannen die vrouwen niet respecteren..zelf zeggen nota bene dat zij zelf daartoe aanleiding gaven !
  Utrecht is waarschijnlijk de enige grote Stad met de hoogste % vrouwen en daarom mogen we trots zijn…en dus kan het wat mij betreft hier niet oranje genoeg zijn ! pluim voor Utrecht die haar internationale rol ook vervult !

 4. Koel Hoofd

  Symbool politiek onder druk van een hopeloos falende organisatie die hiermee het eigen bestaansrecht verkoopt, de VN.

 5. Frank

  Wanneer is het “Internationale Dag tegen Geweld tegen Mannen”? Er worden dagelijks meer mannen mishandeld dan vrouwen? Er worden meer mannen dan vrouwen vermoord. Het zelfmoordcijfer onder mannen is veel hoger dan onder vrouwen. Mannen hebben een lagere levensverwachting dan vrouwen.

  @Paul: Wat zeggen de feiten over de verhouding vrouwen mishandeling in de westerse versus de niet-westerse cultuur? Niet-westerse mannen zijn namelijk oververtegenwoordigd bij het plegen van geweldsmisdrijven waarbij vaak ook westerse mannen het slachtoffer zijn.

 6. wollie

  @frank, is dat nog steeds zo ná correctie voor sociaal-economische klasse?

 7. Frank

  @wollie, ik heb de cijfers niet paraat, maar vermoed dat er na correctie nog steeds significante verschillen zijn. De vraag is ook waarom niet-westerse mensen oververtegenwoordigd zijn in de lagere sociaal-economische klasse. Ligt dat aan natuur, opvoeding/cultuur of worden ze gediscrimineerd? Ik denk dat het voornamelijk komt door de opvoeding/cultuur. Dat gaat ook niet veranderen doordat deze groep in omvang toeneemt door meer geboorten en immigratie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).