Utrechtse gemeenten gaan samenwerken voor opvang asielzoekers en statushouders Utrechtse gemeenten gaan samenwerken voor opvang asielzoekers en statushouders

Utrechtse gemeenten gaan samenwerken voor opvang asielzoekers en statushouders

Utrechtse gemeenten gaan samenwerken voor opvang asielzoekers en statushouders
De opvang in De Meern. Foto: Bas van Setten
Utrechtse gemeenten gaan de komende maand gezamenlijk onderzoek doen naar manieren van opvang en huisvesting van statushouders en asielzoekers. Uit het onderzoek moet duidelijk worden welke woonvormen leiden tot snelle integratie in de samenleving. De gemeenten noemen de zoektocht naar huisvesting ‘extra urgent’ nu, vanwege de situatie in Afghanistan, extra asielzoekers in Nederland worden opgevangen.

Utrechtse gemeenten gaan de komende maand gezamenlijk onderzoek doen naar manieren van opvang en huisvesting van statushouders en asielzoekers. Uit het onderzoek moet duidelijk worden welke woonvormen leiden tot snelle integratie in de samenleving. De gemeenten noemen de zoektocht naar huisvesting ‘extra urgent’ nu, vanwege de situatie in Afghanistan, extra asielzoekers in Nederland worden opgevangen.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor een voorstel dat naar het Rijk wordt gestuurd. In dat voorstel staat onder meer wat de regio’s in Utrecht nodig hebben om asielzoekers en statushouders op te kunnen vangen. 

Het Rijk heeft alle provincies in Nederland de opdracht gegeven om extra statushouders en asielzoekers op te vangen. De regio’s in Utrecht hebben ervoor gekozen daarvoor samen te werken. Ze zoeken naar oplossingen voor de middellange termijn, omdat dat zou zorgen voor een ‘robuuster en flexibelere’ manier van opvangen. Zo kan de opvang meebewegen met het groeiende en afnemende aantal asielzoekers.

De gemeenten kijken naar verschillende mogelijkheden en locaties in de provincie. Ook wordt gekeken naar nieuwe manieren van opvangen en huisvesten. Dat kan bijvoorbeeld door, naast de gangbare grootschalige opvanglocaties, kleinschalige locaties voor asielzoekers in te richten.

Regionale opvanglocaties

In Nederland wordt gewerkt aan een flexibeler asielstelsel, waarvan regionale opvanglocaties onderdeel zijn. Asielzoekers die een grote kans maken op een verblijfsvergunning worden opgevangen in een regionale opvanglocatie en dus dichtbij de plek waar ze uiteindelijk komen te wonen.

De regio Utrecht gaat nu samen met het COA naar manieren zoeken om dat soort opvanglocaties in de toekomst kleinschaliger te maken. In plaats van grootschalige locaties, wordt gekeken naar manieren waarop kleine locaties, verspreid over de regio, onderling kunnen samenwerken. In de regio Utrecht gaat het om ongeveer 120 tot 150 asielzoekers. Ook wordt gekeken naar een mix met andere doelgroepen.

Snel bouwen

Vanwege de overspannen huizenmarkt is het volgens de gemeenten een extra grote uitdaging om statushouders te huisvesten. De regio wil daarom versneld woningen bouwen. Het gaat om een type woningen dat snel te bouwen, maar ook makkelijk te verplaatsen is naar een andere plek. 

Ook wordt gekeken of bestaande gebouwen en locaties beter kunnen worden benut. “De regio’s zien kansen voor tijdelijke woonvormen en combinaties van statushouders met reguliere inwoners (al dan niet met een urgente woonvraag).”

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Mart

    “De regio wil daarom versneld woningen bouwen. Het gaat om een type woningen dat snel te bouwen, maar ook makkelijk te verplaatsen is naar een andere plek.”

    Het verbaast me dat daar nu opeens vaart achter gezet wordt terwijl de woningnood al zolang bekend is.

  2. AA

    Asielzoekers moeten in de regio worden opgevangen, niet duizenden kilometers verder in Nederland waar men de taal, cultuur en levenshouding niet begrijpt en waar asielzoekers vaak generaties lang afhankelijk zijn van de staat.

    De asielzoeker die Ik ondersteun woont overigens alleen in een huis waarin Nederlanders van zijn leeftijd vaak met zijn vieren mogen wonen dus daar is ook winst te behalen.

  3. Inwoner van Utrecht.

    Tja alles voor de nieuwkomer he,dat is typisch Nederlands ….. beleid.
    En wij maar wachten, wachten,wachten,wachten.

  4. buurtbewoner

    degene die al 15+ jaar op sociale huurwoning wachten, die zijn pas extra urgent!!!!!

  5. Koel Hoofd

    Woningnood.
    Dat zegt de gemeente Utrecht werkelijk helemaal niets…

  6. Bromsnor

    Van Bromsnor mag dat complex aan de Einsteindreef wel weer open? Is een kantoorgebouw en er passen heel veel tijdelijke woningen in.

  7. Peter

    Waarom toch niet juist status houders meer opvangen buiten de randstad.? Denk aan leeg loop gebieden als Limburg,Groningen, oost Nederland…
    Het woning te kort in Utrecht is het grootste van Nederland…

  8. Aa

    Duic plaatst mijn reactie niet..asielzoekers moeten in de regio worden opgevangen, niet duizenden kilometers verder in Nederland. Het is tijd dat eerst Nederlanders hier een woning krijgen.

  9. Wim Vreeswijk

    De bewuste Utrechtse gemeenten zouden er m.i. verstandiger aan doen om ook eens te onderzoeken in hoeverre opvangen in de regio aldaar ook mogelijk is want in de provincie is het inmiddels onmogelijk geworden qua huur of koop door de eigen regiobewoners en er circuleren al wachtlijsten voor een sociale huurwoning van minstens 10,7 jaar voor de eigen inwoners.

  10. Twojays

    Voorstel, bouw ook even voor onze eigen jongeren versneld!! Die wachten al vele jaren op woonruimte. Maar eerst maar weer het braafste jongetje/meisje van de klas spelen.

  11. Realist

    Nu het statushouders betreft is het ineens urgent terwijl de eigen bevolking mag wachten. Ik denk dat er in de regio een veelvoud aan Nederlanders is die ook een woning nodig hebben. Dit hele immigratiebeleid klopt voor geen kant.

  12. Paul

    Status houders hebben recht op een woning, maar niet perse in de regio’s waar het woning te kort het groots is zoals hier in de Randstad.
    Beter kunnen ze naar grens regio’s zoals Arnhem, Sittard, Meppel of zo lijkt me.

  13. Fred

    Overbevolking in cijfers:
    Jaar Inwoners (miljoen)
    1950 10,03
    1960 11,42
    1970 12,96
    1980 14,09
    1990 14,89
    2000 15,86
    2010 16,58
    2019 17,28
    Na het volbouwen van het IJsselmeer kunnen nog de Waddenzee en de Noordzee aan bod komen, daarna is het over en uit.
    (Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingsteller).

  14. Paul

    @Fred: op Mahathan, ongeveer even groot als Texel wonen bijna 2,5 miljoen inwoners. Als we inderdaad doorgaan met laagbouw in polders…dan blijft er van Nederland niets over.
    Sowieso heeft Nederland maar 1% oorspronkelijk natuur gebied.

  15. Pp

    Al acht jaar staat het oude kantoor van RABO in Hoog Catherijne te wachten op een goede bestemming.
    Waarom laat de gemeente die kans liggen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).