Utrechtse gemeenteraad op werkbezoek bij soa-kliniek | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse gemeenteraad op werkbezoek bij soa-kliniek | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse gemeenteraad op werkbezoek bij soa-kliniek

Utrechtse gemeenteraad op werkbezoek bij soa-kliniek
Het UMC Utrecht op de Uithof. Archiefbeeld DUIC.
De wachttijden voor gratis soa-testen, in Utrecht in het UMC aangeboden in samenwerking met de GGD, zijn te lang. De gemeenteraad gaat daarom deze maand op werkbezoek om zich te informeren en mogelijke oplossingen te vinden.

De wachttijden voor gratis soa-testen, in Utrecht in het UMC aangeboden in samenwerking met de GGD, zijn te lang. De gemeenteraad gaat daarom deze maand op werkbezoek om zich te informeren en mogelijke oplossingen te vinden.

In Utrecht zijn er drie mogelijkheden om op soa’s te testen. Bij de huisarts kun je op korte termijn terecht, maar dit wordt verrekend met het eigen risico en kan niet anoniem. Ook zijn er commerciële partijen die testen aanbieden. Ten slotte biedt de GGD anonieme en gratis soa-testen aan in het UMC. Deze zijn bedoeld voor risicogroepen, zoals mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers.

De wachtlijsten voor testen bij de GGD in het UMC zijn echter erg opgelopen. Er zou vijf maanden van tevoren een afspraak gemaakt moeten worden, en bij klachten is de wachttijd drie weken. De raadsleden van verschillende Utrechtse partijen gaan daarom op 17 mei naar de kliniek om zich te ‘informeren over de achtergronden van de problematiek en ideeën ophalen en uitwisselen voor mogelijke oplossingen’.

Wachttijden

Het UMC liet eerder al aan DUIC weten dat de wachttijd voor soa-testen inderdaad, ook landelijk, een bekend probleem is. Landelijk gezien zijn er de afgelopen jaren wijzigingen geweest bij subsidieregelingen, waardoor de capaciteit is afgenomen. Dit terwijl volgens het ziekenhuis de vraag naar de testen groot blijft.

Een woordvoerder zei destijds: “Wij zijn bezig om alternatieve testmogelijkheden, zoals telefonische screening en zelftesten aan jongeren onder de 25 jaar, aan te bieden om de wachtlijsten terug te brengen naar verantwoorde lengte. Streven is om de wachttijden voor de soa-spreekuren in de regio Utrecht voor het einde van dit jaar teruggebracht te hebben tot maximaal twee weken. Dit heeft wel tot gevolg dat onze toelatingscriteria fors aangescherpt zullen worden.”

Uitzonderingen

“Spoedpatiënten zouden binnen enkele dagen tot een week gezien moeten worden”, aldus het UMC. “Momenteel is de toegangstijd 8 werkdagen.” Overigens benadrukt het ziekenhuis dat er altijd uitzondering wordt gemaakt voor mensen die slachtoffer zijn van seksueel geweld, die kunnen direct terecht.

Toch laat het ziekenhuis weten dat de wachttijdenproblematiek niet door één partij aan te pakken is. “We kunnen in het UMC Utrecht op dit moment niet zoveel veranderen aan de wachttijden.” Bij de kwestie zijn namelijk verschillende partijen betrokken: GGD, RIVM, VWS en de huisartsen. Ook zorgt het veranderende seksueel gedrag onder jongeren en homoseksuelen voor een grotere vraag naar testen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).