De gemeenteraad in Utrecht heeft donderdag ingestemd met het bestemmingsplan voor windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Daarmee kan de bouw van de vier windmolens beginnen.
Het lijkt het sluitstuk te worden van een lange discussie over wel of geen windmolens in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Al sinds de eerste plannen op tafel kwamen, is er behoorlijk wat over te doen. De gemeente en energiecoöperatie Rijne Energie willen een windpark, omwonenden zijn kritisch. Toen de plannen ter inzage lagen kreeg de gemeente 117 zienswijzen binnen.
Het bestemmingsplan werd op basis van de zienswijzen aangepast en werd uiteindelijk voorgelegd aan de gemeenteraad. Het raadsvoorstel werd donderdag behandeld en is aangenomen. CDA, DENK, EenUtrecht, Stadsbelang Utrecht, Utrecht Solidair, UtrechtNu! en VVD stemden tegen, de rest van de gemeenteraad – een meerderheid – was voor. Dat betekent dat de windmolens er dus kunnen komen.
27.000 huishoudens
De vier windmolens in Rijnenburg en Reijerscop worden maximaal 270 meter hoog en moeten stroom leveren voor zo’n 27.000 huishoudens. Er zijn afspraken gemaakt om overlast in te perken. De windmolens worden stilgezet als er door de wieken hinderlijke slagschaduw terechtkomt op een woning en er is een maximale geluidsbelasting vastgesteld.
Voor de meest oostelijke windmolen wordt nog onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid, omdat deze windmolen in de buurt van de snelweg komt. De windmolen kan geplaatst worden als uit het onderzoek blijkt dat het verantwoord is.
Profiteren
Omwonenden van de polders kunnen lid worden van energiecoöperatie Rijne Energie en op die manier volgens de gemeente profiteren van de windmolens. Omwonenden krijgen volgens de gemeente een vergoeding van tussen de 1.400 en 6.000 euro per jaar en er wordt jaarlijks 45.000 euro gestort in een omgevingsfonds dat door omwonenden beheerd wordt.
Energiecoöperatie Rijne Energie kan beginnen met de voorbereidingen voor de bouw als alle procedures zijn afgerond. De bouw start op zijn vroegst in 2027, meldt de gemeente.
Gekoppelde berichten
Windpark in polders Rijnenburg en Reijerscop is stap dichterbij; plan ligt nu bij de gemeenteraad
Het windpark in de polders Rijnenburg en Reijerscop is een stap dichterbij. Het bestemmingsplan voor…
Commissie beoordeelt milieurapport over windpark in polder Rijnenburg en komt met adviezen aan gemeente Utrecht
De commissie MER adviseert de gemeente Utrecht om te komen met milieu-informatie die een rol…
24 Reacties
ReagerenHoera! Nu kan er voor 27.000 huishoudens groene energie opgewekt worden!
In Utrecht is tevens een tekort aan stroomopwek, waardoor meer stroom van elders moet komen wat netcongestie (een overvol netwerk) veroorzaakt. Dankzij die 4 molens kunnen elders eveneens woningen en bedrijven aangesloten worden waar nu nog geen aansluiting voor mogelijk is.
Voor wie deze windmolens onzin vindt; klimaatverandering wacht helaas niet tot we een perfecte oplossing hebben gevonden. En oplossingen zonder overlast bestaan helaas niet. Wat wel helpt is zoveel mogelijk energie besparen zodat niet nog meer molens nodig zijn om Utrecht van voldoende energie te voorzien.
Ps; over deze windmolens is in de gemeenteraad gedurende vele jaren veelvuldig gestemd, gewogen en besloten. Ze kwamen er niet enkel door de laatste stemming afgelopen donderdag. Tevens stemde 70% van de huidige gemeenteraad voor, wat geen kleine minderheid is maar een grote meerderheid.
Ps2; de provincie Utrecht vond dat als we zelf geen windmolenlocaties uit konden kiezen, ze die zelf mochten kiezen. Liever dus zetten we een paar molens neer in het meest lege stuk van Utrecht, dan dat zij voor ons beslissen waar ze komen. Gezien de Regionale Energie Strategie was het sowieso niet te voorkomen dat uberhaupt enkele molens geplant zouden worden. Beter dus samen in eigen keuze, dan met dwang van bovenaf.
Ps3; wordt ook mede eigenaar van deze molens, google even om te zien hoe. Dat kan straks al vanaf een paar tientjes. Zo blijven de opbrengsten van de molens in de regio.
270m hoog. Ik ben benieuwd hoe de bevolking dit gaat ontvangen. Aan de omwonenden worden allerlei cadeautjes uitgedeeld. Dat is natuurlijk niet voor niks. En als ze er eenmaal staan: een knapperd die ze nog weg krijgt. Ja, na 30 jaar, vanwege metaalmoeheid.
270 meter !? Wat een waanzin. Waarom geen molens zoals van windmeters (die met die halve bollen) Die doen het altijd, nemen weinig ruimte in, en je kan er zo een paar honderd naast elkaar zetten.En hoeven ook niet zo achterlijk hoog.
Wat een kabaal zullen die dingen gaan maken zeg.
Windmolens zijn prima, maar daar hebben we een complete Noordzee voor beschikbaar. Dus waarom windmolens bouwen op grond die altijd gereserveerd is voor woningbouw terwijl het woningtekort enorm is? Oh ja omdat GL/D66-stemmers wel profiteren van de schaarste met hun mooie woningen aan de andere kant van Utrecht.
Wat gaat het gebrom en gedreun in deze nu nog veenachtige grond doen met de dieren die daar leven? Laat staan met de mensen.
De wethouder dramt als altijd haar eigen zin door, de wens van de Tweede Kamer in deze om woningbouw te realiseren op die plek.
Bron: https://www.duic.nl/algemeen/tweede-kamer-wil-dat-minister-utrecht-dwingt-tot-woningbouw-in-rijnenburg-en-reijerscop/
Woningbouw wordt nu – door voortschrijdend inzicht dat dicht bij windmolens wonen mensen ziek maakt – onmogelijk gemaakt.
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/geluidsoverlast-door-windmolens-dit-is-wat-zembla-erover-ontdekte
@ Ron
Jij hebt baat bij dit project of hebt de documentaire van Zembla (zie hieronder de link) gemist?
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/geluidsoverlast-door-windmolens-dit-is-wat-zembla-erover-ontdekte
@Ron — Als er in de jaren 80 niet zo tegen kernenergie gedemonstreerd zou zijn, dan had Nederland nu 3 à 4 grote kerncentrales gehad en was windenergie niet nodig geweest. Daarna is ingezet op elektriciteit uit kolencentrales, waar we nu nog mee te maken hebben. Tel uit je klimaatwinst, maar niet heus. Wat Utrecht betreft: er staan nog warmte/kracht centrales op gas (Merwedekanaal en Lage Weide) voor de gecombineerde productie van elektriciteit en stadsverwarming, die nu nauwelijks worden ingezet. Die centrales hebben een hoog rendement en zijn dus zeer efficiënt. Alleen er moest zo nodig klimaatvriendelijk stadsverwarming met biomassacentrales worden opgewekt. Centrales die alleen warmte produceren. Met die warmte/krachtcentrales op gas had Utrecht nauwelijks stroom hoeven te ‘importeren’. Tot slot nog een besparingstip (altijd het stiefkindje in het energieverhaal): De burgemeester zou haar buurman eens moeten bellen. Het Central Parkgebouw. Dat baadt de hele nacht in een zee van licht. Onbegrijpelijk voor zo’n modern gebouw!
Windmolens maken mensen ziek. Zembla heeft er onderzoek naar gedaan:
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/inspectie-burgers-onvoldoende-beschermd-tegen-geluidsoverlast-windmolens
De kans dat hier nu nog woningen kunnen worden gebouwd in de toekomst, wordt met de komst van windmolens feitelijk teniet gedaan.
En dan zijn er nog de mensen die hier al wonen en met de ellendige gevolgen te maken krijgen.
In 1993/94 lag er al een plan klaar voor de bouw van van ruim 2000 woningen. Boerenbedrijven werden al uitgekocht, maar ja toen werd Nieuwegein Utrecht en ging alles de prullenbak in. 23 jaar (20 27) later staan er 4 windmolens. Knap hoor. Meer dan de helft van die niet gebouwde woningen zouden nu zonnepanelen hebben en dat had al jaren stroom gescheeld. Goed gedaan hoor gemeente Utrecht!!!!
@Nina Ook Zembla komt niet verder dan dat je het geluid van windmolens iritant kan vinden; zò irritant dat je van alle zorgen ziek wordt. Niet de windmolens zijn dan ziekmakend, maak de eigen woede over die molens. Ook Zemla raadt meer onderzoek aan. En verrassing, met elk wetenschappelijk onderzoek wat wordt uitgevoerd wordt de bewijslast groter dat je van windmolens niet ziek wordt. Er is tot nu toe geen enkel wetenschappelijk wat aantoont dat je van windmolens ziek wordt. Kom maar door dus met nog meer onderzoek.
Heb btw geen aandelen in die molens.
Qua woningen is due polder het laagste punt van Utrecht. Er zal veel zal opgespoten moeten voor je daar kan wonen. Elders wonen is een stuk goedkoper. En energie hebben we òòk nodig, dus waarom niet op het stuk waar je het moeilijkst kan wonen?
@Massegast voor het maken van bio-kerosine voor Schiphol alleen al zijn 48 kerncentrales nodig. Met alleen kerncentrales redden we de energievoorziening van ons land helaas dus nooit.
Nou, dan mogen er dus ook woon- en werkgebouwen met deze hoogte komen, dit is aanmerkelijk hoger dan de hoogte van de Domtoren.
Tijd voor Utrecht om dit moment aan te grijpen en de binnen de bestaande stad écht de hoogte in te gaan. Flink inbreiden rond ov-knooppunten, en dat mag zo af en toe best boven de hoogte van de Domtoren.
Bizar, absurd grote lelijke molens. Paar partijen verdienen daar weer veel geld aan.
Burgers zitten opgescheept met de gevolgen zoals trillingen slagschaduw, horizonvervuiling en brom.
We laten ons gek maken, er is gas genoeg.
We krijgen nog een nieuw kabinet.
Het heeft echter wel dezelfde woonopgave.
De coalitie heeft ook andere prioriteiten in hun akkoord opgenomen.
Zoals de doelstelling van meer kerncentrales omdat renewable energie veel te onbetrouwbaar en kostbaar (in meest ruime zin, dus niet alleen geld) is om een economie op draaiende te houden.
Die groenen liggen ook niet meer zo lekker in de EU, waar nu heel toevallig verkiezingen gaande zijn in een wereld welke sinds 2022 behoorlijk is veranderd.
En dan zijn er nog de lokale bezwaarmakers, als het mensen persoonlijk gaat raken worden ze wakker.
DIt is nog geen gelopen race.
Wel erg hypocriet om nu snel windmolens neer te zetten en dan snel gaan bouwen, (misbruik maken van het grote te kort aan woningen), dan kunnen ze zeggen, ja, u wist toch dat die windmolens er staan, dan had je er maar niet moeten gaan wonen, (dat kan je ook tegen die lui zeggen die bij Schiphol zijn gaan wonen).
Dat iedereen die daar woont er erg veel overlast van gaat krijgen, zou de linkerakkers een zorg zijn, zij wonen toch elders in de stad, waar ze er geen last van hebben, het is ver van hun bed show.
Ik wil ook nog even melden dat er erg veel vogels de dood worden in gejaagd door de wieken van deze molens, kijk maar eens hoeveel vogels onder de windmolens liggen, nu hoor ik de partij van de dieren niet!!!!!
Knettergek.
Hoe maak je Utrecht verder onleefbaar….
Laagfrequent geluid is een sloper.
Leuk zo’n vergoeding, zodat je verder je mond houdt terwijl je gezondheid beetje bij beetje kapot gaat.
Er zijn mensen die de wanhoop nabij zijn en zelfs die zichzelf van het leven beroven vanwege de zware bromtonen en trillingen. Er is ook niets wat het tegenhoudt.
Kijk eens op de site van stichting laagfrequent geluid.
Succes Utrecht. Je zult het nodig hebben.
Beste Ron met je het zal allemaal wel meevallen verhaaltjes.
Een reactie van een ervaringsdeskundige. Ik ben een zgn bromhoorder. Dat betekent dat ik gevoelig ben voor laagfrequent geluid. Ik zit al bijna 10 jaar gevangen in zware bromtonen met trillingen en druk in mijn hele lijf. Het is een monster en niet te verslaan. Ik heb echt alles al geprobeerd.
Het percentage bromhoorders was altijd zo’n 2-5 procent van de bevolking. Voornamelijk mensen boven de 45. Dat percentage neemt de laatste jaren echter in rap tempo toe. Nu ook onder jonge mensen. De hoeveelheid laagfrequent geluid neemt ook in rap tempo toe. Ik ken veel mensen voor wie het leven zo goed als onleefbaar is. Sommigen zijn er al uitgestapt vanwege ondraaglijk lijden.
Het geluid legt grote afstanden af, tot 50 km ! Huizen fungeren als klankkasten, het geluid gaat ook echt overal doorheen, goede isolatie maakt het meestal nog erger, oordoppen en dergelijke helpen niet. Slapeloosheid, hoofdpijn, hartkloppingen, depressies, wanhoop, noem het maar zijn de gevolgen.
Nieuwe huizen in de buurt van deze industriële monsters bouwen is onmogelijk. Een groot gedeelte van de er al wonende mensen zal op de vlucht slaan, hun huizen zullen heel veel minder waard zijn. Iemand met gezond verstand wil er niet wonen.
Zoek eens naar professor Mariana Alves Pereira. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van leven met windturbines. De universiteit Groningen is ook met uitgebreide onderzoeken naar laagfrequent geluid bezig.
Niet 270! maar 300! meter hoog stond in het AD van gisteren!
Verschrikkelijk……..hoop dat er echt aktie gevoerd gaat worden.
Het lijk wel of direct omwonenden éénmalig afgekocht! kunnen worden! En daarna de rekeningen van de huisartsen moeten betalen voor de gevolgen van zo’n windmolen bij je in de buurt! Het gaat om het belangrijkste wat je hebt………je goede gezondheid!
Dit is onbegrijpelijk. Nooit doen toch???
Zoek maar eens op wat Rutte heeft gezegd over die windmolens .
Hij heeft letterlijk gezegd dat windmolens alleen goed zijn voor subsidies.
Wat te denken van het aantal vogels wat zich te pletter vliegt tegen die wieken .
Er zijn tal van andere oplossingen te vinden voor die windmolens.
@ Brommie
Veel sterkte. Wat vreselijk allemaal. Het is dus nog erger dan ik bij Zembla zag in de uitzending 🤔
@Ron — 48 kerncentrales voor bio-kerosine? Met 48 kerncentrales bedient Frankrijk het overgrote deel van z’n elektriciteitsvoorziening = ongeveer een derde van het totale Franse energieverbruik. Dat zijn hoeveel windmolens type Rijnenburg? Koop eens een zakjapanner en sla aan het rekenen zou ik zeggen. Het elektriciteitsverbruik is ongeveer een kwart tot een derde van het totale energieverbruik van een land. De termen elektriciteit en energie worden vaak door elkaar heen gebruikt. Als dat gebeurt, dan duidt dat meestal op weinig kennis van de energiesector.
@Brommie professor Mariana Alves Pereira claimt dat je gehoor van binnen samensmelt bij laagfrequent geluid. Haar ‘onderzoek’ naar een door haar team bedachte ziekte bleek echter niet repliceerbaar – een eis binnen de wetenschap. Dit was vooral omdat de uitkomsten simpelweg verzonnen bleken. Ze doet niet meer dan inspelen op gevoelens van anti windmolengroepen, en verdient daar haar geld mee. Link: https://www.google.com/amp/s/cleantechnica.com/2019/04/22/adventures-in-pseudoscience-a-case-study-of-the-rhetorical-tricks-of-a-fake-disease-anti-wind-advocate/amp/
In het onderzoek van de universiteit van Groningen heb ik dan weer wel vertrouwen, puur omdat dit wel echte wetenschappers zijn. Ben benieuwd naar hun resultaten.
@ Ron
Van windmolens heeft mens en dier last. Slagschaduw, fiepgeluid, bromtonen, zuiging, klappen van de wieken, magnetische velden onder de windmolens en trillingen in de bodem bijv. Dat was er allemaal niet voordat de windmolen er stond.
Het is echt geen hogere wiskunde 🙄
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/is-het-geluid-van-windmolens-ziekmakend-toen-we-verhuisden-was-ik-binnen-twee-weken-van-alle-klachten-af~b338801a/?referrer=https://www.google.com/
https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/geluidsoverlast-door-windmolens-dit-is-wat-zembla-erover-ontdekte
https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/windmolens-maken-wel-degelijk-ziek
https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/nieuw-onderzoek-toont-aan-dat-het-gebrom-van-windmolens-een-slaapstoornis-kan-veroorzaken/
https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/3078726/koppel-beweert-ziek-te-worden-van-windmolens-en-krijgt-schadevergoeding.html