De Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met het doen van een financiële bijdrage voor noodhulp na de aardbeving in Marokko. Een raadsvoorstel voor een donatie van 368.000 euro – voor elke Utrechter 1 euro – werd gesteund door alle partijen, behalve Stadsbelang Utrecht. Wel zijn veel raadspartijen kritisch over de manier waarop de bijdrage gecommuniceerd is. Ze pleiten dan ook voor duidelijkere regels.
Het college van burgemeester en wethouders bracht het plan om aan Marokko 368.000 euro te doneren eerder deze maand naar buiten. Duizenden mensen kwamen om het leven en nog eens duizenden mensen raakten gewond bij de aardbeving die daar op 8 september plaatsvond. “Net zoals bij de aardbeving in Turkije en Syrië eerder dit jaar gaat het om een natuurramp in een land waar veel van onze inwoners hechte banden mee hebben”, motiveerde het college het besluit om te doneren. Het geld komt uit twee verschillende potjes, waaronder een pot voor tegemoetkomingen voor energiekosten van maatschappelijke organisaties.
Op Stadsbelang Utrecht na stemden alle raadspartijen uiteindelijk in met het raadsvoorstel voor de donatie, maar de gang van zaken kon wel op kritiek van de gemeenteraad rekenen. Veel partijen wezen erop dat het college het plan al naar buiten bracht voordat de raad op de hoogte was gesteld. Ze vinden dan ook dat de gemeenteraad eerst met het plan had moeten instemmen.
Verder waren er vragen over de geldpotjes waar de donatie uit komt – omdat dat geld ook voor problemen in de stad gebruikt zou kunnen worden – en vragen over of dit soort donaties wel horen bij de taken van een gemeente. Tot slot waren er vragen over de keuze om nu wel te doneren en bij andere rampen niet. Verschillende partijen pleitten dan ook voor duidelijkere regels bij dit soort donaties.
Dilemma
Burgemeester Dijksma reageerde op de kritiek van de gemeenteraad dat ‘als je snel moet handelen het nooit precies gaat zoals je het zou willen of moeten doen’. Het college heeft volgens Dijksma voor een dilemma gestaan.
Ze wees erop dat de donatie van 1 euro per Utrechter bij de ramp in Turkije door alle fracties behalve de PVV werd onderschreven. “In dat licht, en het feit dat we toen met z’n allen hebben gezegd ‘dat moeten we doen’ is het toch moeilijk uit te leggen dat je, als je binnen een jaar een ramp van een vergelijkbare omvang hebt met een enorm sterke relatie in onze stad met de getroffen gemeenschap, nu zou zeggen ‘dat doen we niet’.”
De burgemeester beaamde tot slot dat er inderdaad duidelijkere regels moeten komen. “Het is goed om met elkaar in gesprek te gaan over hoe hier in de toekomst mee om te gaan”, zei Dijksma.
Gekoppelde berichten
Gemeente doneert 368.000 euro aan Marokko: ‘Dit raakt ook de Marokkaanse gemeenschap in Utrecht’
De gemeente Utrecht is van plan 368.000 euro te doneren aan Marokko. Op 8 september…
Geen euro naar Libië, maar wel 368.000 euro naar Marokko; hoe maakt de gemeente Utrecht die afweging?
De gemeente Utrecht is van plan om 368.000 euro over te maken naar Marokko omdat…
15 Reacties
Reageren‘als je snel moet handelen het nooit precies gaat zoals je het zou willen of moeten doen’.
Dat zei de Jonge ook over covidstress, maar die 5 miljard is nog steeds niet gevonden.
Maar de raad achteraf pas informeren is echt heel slecht.
Het zou onze burgemeester sieren om dit geld zelf te betalen uit eigen naam,de inwoners van Utrecht maken zelf wel uit aan wie zij doneren als goede doel.
Hoeveel geld heeft de gemeente in 2021 aan Limburg gedoneerd vanwege de overstromingen? Dit gebeurde ook in een land waar vele Utrechters een band mee hebben. Bovendien zijn er aardig wat Utrechters waarvan de roots oorspronkelijk in Limburg liggen of die familieleden hebben die in Limburg woonachtig zijn.
Absoluut schandalig! Dit is geen taak van de gemeente, en al helemaal niet van een gemeente met een tekort van tientallen miljoenen op de begroting.
Bewoners van Utrecht kunnen prima zelf bepalen of ze willen doneren. In dat geval kunnen ze zelf geld overmaken naar de bekende goede doelen.
Goed initiatief, maar geen taak van een gemeente. Dit is voor de landelijke politiek.
Gemeente Utrecht heeft 6-7 miljoen tekort op de begroting. Geen positie om nog extra geld uit te geven.
Vanaf nu dus gewoon niet meer doen.
Het blijft maar in mijn hoofd gonzen “Verkiezingen, Verkiezingen, Verkiezingen,….”
Laten wij zelf en dus niet de gemeente, toch maar zo veel geld doneren voor Marokko zo als Marokko voor de Limburgers doneert heeft.
Bovendien heb ik in mijn jeugd geleerd, geen geld uit te geven als is geen geld op zak heb.
Tja, denk je iets goeds te doen, blijkt dat je niet goed hebt nagedacht.
Bij iedere volgende ramp zal de terechte vraag rondgaan of die ramp wel een donatie verdient en wie dat dan gaat bepalen?
Volgens mij is dit gewoon een politiek gebaar van de regerende partijen in Utrecht om hun Marokaanse burgers (ik bedoel dus burgers van Marokaanse afkomst) te paaien.
‘als je snel moet handelen het nooit precies gaat zoals je het zou willen of moeten doen’.
1) je hoefde helemaal niet te handelen
2) haastige spoed is zelden goed.
Om vervolgens met het argument aan komen zetten dat er inzake turkije ook geld over de balk werd gegooid.
Moet de burger eens proberen: “ja, vorige keer nam ik ook gewoon iets wat niet van mij was, dus dan doe ik dat nu maar weer”
Volgens mij heeft Utrecht een tekort op de begroting. Waarom dan doneren aan Marokko? Dat is voor de landelijke politiek of voor Marokkanen die zelf willen collecteren en doneren.
Er volstrekken zich voortdurend rampen in landen zoals Libië, Marokko en Turkije. Hulp vanuit West-Europa w..o.. Nederland wordt desalniettemin, tot onze verbazing vaak geweigerd, waarom onduidelijk.. Is er ooit aldaar beleid ontwikkeld over het risicovolle bouwen op ondergrondse breuklijnen en de risico’s daarvan voor de bewoners? Kunnen wij erop rekenen dat wij ook hulp in Nederland krijgen bij rampen in Limburg en Groningen/
Utrecht zit financieel dik in de min,als kind leer je van je ouders dat je geen geld mag uitgeven als je dat niet hebt.
De koning van Marokko heeft zelf 5,7 miljard dollar dus niet doen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mohammed_VI_van_Marokko
Marokko is met de jaren mee een sterk economisch land geworden. Vele landen hebben hulp geboden en dat heeft marokko geweigerd. Heel lief van Utrecht maar marokko is geen derde wereld land zoals vele dat denken.