Utrechtse gemeenteraad stemt voor aanschaf van drugstestmachine Utrechtse gemeenteraad stemt voor aanschaf van drugstestmachine

Utrechtse gemeenteraad stemt voor aanschaf van drugstestmachine

Utrechtse gemeenteraad stemt voor aanschaf van drugstestmachine
Bij het Jellinek in Utrecht wordt wekelijks drugs getest. Foto: Robert Oosterbroek
De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de aanschaf van een drugstestmachine. De partijen die de motie indienden zeggen dat de capaciteit voor drugstests in laboratoria aan een maximum zit, dus dat er meer testmogelijkheden nodig zijn.

De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de aanschaf van een drugstestmachine. De partijen die de motie indienden zeggen dat de capaciteit voor drugstests in laboratoria aan een maximum zit, dus dat er meer testmogelijkheden nodig zijn.

De motie voor de aanschaf van de drugstestmachine werd ingediend door D66, Student & Starter, Volt, Stadsbelang Utrecht, Horizon en BIJ1. De partijen vinden het belangrijk dat gebruikers van drugs op de hoogte zijn over de inhoud en sterkte van de drugs, omdat dat de veiligheid van het gebruik zou vergroten.

D66-raadslid Nadia Stylianou is een van de indieners van de motie. “Je kunt van drugsgebruik vinden wat je wilt, maar drugsgebruik gebeurt”, zegt zij. “En als mensen het dan toch blijven gebruiken, heb ik liever dat ze dat veilig kunnen doen.”

Aangezien er landelijk meer vraag is naar drugstesten dan dat er capaciteit is, zijn er volgens de partijen alternatieven nodig. Een van deze alternatieven is het FTIR-apparaat. FTIR test de drugs gelijk en geeft meestal direct een uitslag voor MDMA, amfetamine, GHB, ketamine. Op termijn zou dat ook het geval moeten zijn bij cocaïne en 3-MMC. Als het apparaat een afwijkende drugs herkent, wordt de sample alsnog naar het lab gestuurd.

Geen wachttijd

Jellinek heeft volgens de partijen aangegeven de FTIR een goede manier te vinden om de testcapaciteit uit te breiden. Testen zou aantrekkelijker zijn omdat er geen wachttijd is, wat de drempel kan verlagen voor mensen die niet lang willen wachten of niks willen opsturen naar een lab. De FTIR komt bij Jellinek te staan. Omdat Amersfoort, net als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, al zo’n apparaat heeft, kan het in Utrecht makkelijk in gebruik worden genomen.

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt de aanschaf van het apparaat ook een goed idee. CDA, ChristenUnie, PvdA en VVD stemden tegen. Utrecht Solidair en DENK waren niet aanwezig bij de stemming. Het apparaat kost 40.000 euro, geld dat komt uit een potje voor ‘leefstijlinterventie’.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Pee

  Voorheen kon je op houseparty’s gewoon drugs laten testen maar dat hebben ze toen verboden.
  En nu vragen ze er zelf om.

 2. Henk

  Het lastige hieraan is dat we aan de ene kant de ‘crime fighters’ hebben die kei hard tegen drugs op willen treden, gebruikers ongeveer op het zelfde niveau zien als dealers, uithalers en de georganiseerde misdaad en dat we aan de ander kant (blijkbaar een meerderheid van de) Utrechtse gemeenteraad hebben die zegt: als mensen toch drugs gebruiken kunnen ze het beter veilig doen.

  Ik heb niet echt een mening over beide politieke standpunten maar denk dat het nogal onhandig is om beide uit te voeren in 1 stad/ land. Ik denk dat je beter eerst kunt kiezen welk standpunt je inneemt a en aan de hand daarvan gaat handelen.

 3. Peter

  En hoe gaat Jellinek duidelijk maken op welke locatie het ding staat? Beter is m op het stadhuis te zetten, mooi centraal. En kunnen de raadsleden er zelf ook gebruik van maken bij hun drukke werkzaamheden.

 4. Rottebert Peermans

  Waarom alleen voor kinderdrugs?
  Wordt pas interessant als je ook crack en heroïne kunt laten testen.

 5. Scherpschutter

  Ik vind het onvoorstelbaar dat een gemeente die vleesreclames meent te moeten verbieden (om zogenaamde gezondheidsredenen) wél drugsgebruik faciliteert…Dan begin je je toch hardop af te vragen of die gemeente eigenlijk niet in het diametraal tegenovergestelde van je gezondheid geïnteresseerd is.

 6. Koel Hoofd

  Onbegrijpelijk dat de gemeente vleesreclame, vet fastfood bij opleidingsinstellingen, zoete poffertjes voor kinderen in Overvecht en nieuwe tabak verkooppunten verbiedt, maar wel harddrugsgebruik (en daarmee ook de hele smerige bloederige godvergeten en werkelijk alle grenzenoverschrijdende distributieketen) wil faciliteren.

  @Scherpschutter
  Het doet mij aan als een opmaat naar de opium wars (19e eeuw) in de 21e eeuwse designer drug versie.

 7. Rietje

  Misschien eerst maar eens echte problemen oplossen ipv dit soort ‘luxe’ problemen. Drugs gebruiken is een vrijwillige keuze. Wat is het volgende: gratis taxi’s voor mensen die te zat zijn om nog thuis te komen ?

 8. Luuk Upuuk

  Scherpschutter schiet midden in de roos.

 9. Marc

  tja vroegah kon je gewoon je pilletje testen op diverse housefeesten…. waarom dit is gestopt is mij een raadsel.

 10. Blaag

  @ Marc

  Dat mocht niet van de conservatief rechtse partijen in dit land: denk VVD en CDA en de nu daaruit voortegkomen NSC, BBB en PVV.

  De GGD organiseerde die tests op housefeesten.

 11. Diederik

  Over een paar jaar gaat tie vast naar het stort omdat iemand zich afvraagt wat dat stoffige oude ding daar in die hoek doet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).