Utrechtse Geuzenwijk krijgt onverwachts bezoek van koning Willem-Alexander | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse Geuzenwijk krijgt onverwachts bezoek van koning Willem-Alexander | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse Geuzenwijk krijgt onverwachts bezoek van koning Willem-Alexander

Utrechtse Geuzenwijk krijgt onverwachts bezoek van koning Willem-Alexander
Archieffoto van koning Willem-Alexander in Utrecht.
Bewoners van de Geuzenwijk keken zaterdagmiddag raar op toen koning Willem-Alexander een onverwachts bezoek bracht aan de Utrechtse wijk. De koning woonde activiteiten in de wijk bij die waren georganiseerd in het kader van Burendag.

Bewoners van de Geuzenwijk keken zaterdagmiddag raar op toen koning Willem-Alexander een onverwachts bezoek bracht aan de Utrechtse wijk. De koning woonde activiteiten in de wijk bij die waren georganiseerd in het kader van Burendag.

Het bezoek van de vorst tijdens de jaarlijks terugkerende Burendag was onaangekondigd. Bewoners van de Geuzenwijk dachten dat burgemeester Jan van Zanen langs zou komen, maar werden verrast door de aanwezigheid van de Koning der Nederlanden. Willem-Alexander sprak de bewoners toe en bleef een uur lang hangen om koffie te drinken.

De nationale Burendag wordt ieder jaar op de vierde zaterdag in september gevierd. Het is een initiatief van koffiemerk van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Het feest heeft als doel om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen om zo het buurtleven te verbeteren. Gedurende de dag worden er in (ook Utrechtse) buurten activiteiten georganiseerd door en voor bewoners.

Dat de koning specifiek de Zuilense Geuzenwijk uitkoos voor zijn bliksembezoek heeft te maken met feit dat de relatief arme wijk extra hulp nodig had om activiteiten op touw te zetten. Het Oranje Fonds, waarvan Willem-Alexander beschermheer is, helpt wijken als de Geuzenwijk om van Burendag en succes te maken.

Regelmatig bezoek

Het komt met enige regelmaat voor dat Willem-Alexander Utrecht aandoet. Afgelopen zomer bracht hij nog een bezoek aan Taal Doet Meer, een Utrechtse vrijwilligersorganisatie die tot een van de winnaars was uitgeroepen van een Appeltje van Oranje, een prijs van het Oranjefonds voor succesvolle sociale initiatieven.

7 Reacties

Reageren
 1. joop gerritse

  Ik woon niet meer in NL, dus ik ben niet helemaal op de hoogte: heeft Zijne Majesteit nu wel of niet een baard?

 2. Annette Gerritsen

  Joop ,voor zover bekend heeft WA een baard.
  De foto bij dit artikel is een archieffoto.

 3. Steve

  Beste DUIC,
  Hou het nou eens gewoon Utrechts.
  En noem het beestje bij zijn echte naam.
  Geuzenwijk?
  Dat heet BETONBUURT.

 4. [email protected]

  Ach geef het arme volk brood en spelen, en ze eten uit je hand.

 5. Wim

  @Steve
  De wijk heet toch echt geuzenwijk naar de straatnamen en deze naam ook met trots heeft, beton wijk is een naam bedacht naar de oude woningen die allang zijn verdwenen, en in feite een scheldnaam,
  Dit zeg ik als echte Utrechter die daar heeft gewoonte

 6. Steve

  @Wim
  Ik heb er ook gewoond in de Blois.
  Het is helemaal geen scheldnaam.
  Het is geen Betonwijk maar Betonbuurt.
  Maar ja, allerlei wijkjes in de stad hebben tegenwoordig ook niet Utrechtse namen met namen die eindige op kwartier.
  Dit heet gewoon Centrum of de Binnenstad.

 7. Wim

  Betonbuurt was een deel van Geuzenwijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).