Utrechtse GroenLinks-fractie wil nieuw uiterlijk voor regenboogzebrapad in de binnenstad Utrechtse GroenLinks-fractie wil nieuw uiterlijk voor regenboogzebrapad in de binnenstad

Utrechtse GroenLinks-fractie wil nieuw uiterlijk voor regenboogzebrapad in de binnenstad

Utrechtse GroenLinks-fractie wil nieuw uiterlijk voor regenboogzebrapad in de binnenstad
Verbeelding: Roy Verhaag
Op 21 juni 2023 is het tien jaar geleden dat het regenboogzebrapad bij het nijntje stoplicht in Utrecht werd geopend. GroenLinks-raadsleden Pepijn Zwanenberg en Melody Deldjou Fard vinden het nu tijd dat het regenboogpad in een nieuw jasje wordt gestoken en stellen daarom vragen aan het college van B&W.

Op 21 juni 2023 is het tien jaar geleden dat het regenboogzebrapad bij het nijntje stoplicht in Utrecht werd geopend. GroenLinks-raadsleden Pepijn Zwanenberg en Melody Deldjou Fard vinden het nu tijd dat het regenboogpad in een nieuw jasje wordt gestoken en stellen daarom vragen aan het college van B&W.

Zwanenberg en Deldjou Fard noemen naast het tienjarig jubileum van het regenboogzebrapad ook de intimidatie- en geweldsincidenten van afgelopen tijd als reden om het pad een nieuw uiterlijk te geven. In de vorm van – voor de gelegenheid in de kleuren van de regenboogvlag – gestelde schriftelijke vragen, roepen ze het college op om te kijken wat er mogelijk is.

Tekst loopt door onder de post

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pepijn Zwanenberg (@urbancowboy)

De twee raadsleden willen weten of het college bereid is om het regenboogzebrapad aan te passen naar de zogenoemde Progress Pride vlag en of dat dan kan gebeuren vóór de Utrechtse Canal Pride van 3 juni. “Waar de regenboogvlag nog steeds een veelgebruikte vlag is, is inmiddels de Progress Pride-vlag de meest gehesen vlag”, aldus de raadsleden.

De Progress Pride-vlag heeft – naast de kleuren van de regenboogvlag – ook een driehoek met kleuren om transgender personen, zwarte mensen, personen van kleur en mensen die zijn gestorven aan aids of leven met hiv beter te representeren. “Sinds 2021 is er een regenboogvlag ontworpen door intersekse artiest en activist Valentino Vecchietti. In deze vlag zetten de intersekse kleuren – geel en paars- zich af tegen het idee van gender en sekse als iets binairs (roze of blauw). De paarse cirkel staat voor ongebroken en heel zijn, het symboliseert het recht om zelf keuzes te maken over je lichaam”, staat in de schriftelijke vragen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Verbeelding: Roy Verhaag

Regenboogagenda

De raadsleden wijzen er verder op dat Utrecht een inclusieve stad wil zijn ‘waar mensen zich thuis voelen, naar elkaar omkijken, zichzelf kunnen zijn, gelijke kansen hebben en waarin mensen- en kinderrechten het uitgangspunt zijn’. “Daarom is Utrecht ook een Regenboogstad met een Regenboogagenda. Dit is een actieplan om de zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen te vergroten”, zo legt de lokale fractie uit. 

Utrecht ontvangt rijkssubsidie om de emancipatie en het welzijn van LHBTIQA+-personen te verbeteren. De Regenboogagenda van Utrecht liep vorige herfst af en er wordt nu gewerkt aan een Inclusieagenda. GroenLinks wil dan ook weten of het college het onderwerp ‘Veiligheid van LHBTIQA+-personen’ extra wil meenemen bij het maken van de nieuwe Regenboogagenda en of in die agenda concrete plannen kunnen komen hoe daar in Utrecht nog beter voor gezorgd kan worden.

35 Reacties

Reageren
 1. Carlo

  Ik vraag me af of geweld is verminderd sinds dat zebrapad is aangelegd.

 2. Ponsianus

  Ophouden met die onzin. De openbare ruimte moet een neutrale uitstraling hebben. Niet iedereen zijn hobby laten uitleven.

 3. Len

  Ik denk dat het voor de inclusiviteit van de zebra, alsmede voor de algemene veiligheid, wellicht beter gewoon een ouderwets zwart-witte variant mag worden

 4. Statler

  Briljant, dan is een voetganger helemaal rechteloos ten opzichte van de fietser op dat non-zebrapad.
  Met vriendelijke grrrrr,
  PeterH

 5. Wil Coenen

  Leuk initiatief. Ben alleen bang dat de driehoek bij veel voetgangers gezien zal worden als teken om snel en zonder aandacht voor de tegenliggers naar de overkant te komen. Een groot deel van de bevolking kent deze vlag niet. Bovendien is het het geen zebrapad meer! Vlag toch maar 90 graden draaien?

 6. Tanja

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!
  Lekker laten liggen en eerst eens geld en aandacht besteden aan dringende zaken.

 7. Uuu

  Als men nu de regenboogvlag op het Vredenburg zou schilderen (heel erg groot, Statement) en men hier op deze straat weer een officieel zebrapad (officieel verkeersteken!!!!) zou aanleggen, waardoor je veilig kan oversteken, dan zou dat een win-win zijn. (Bijna) iedereen plein.

 8. Henk

  Het zou GL sieren als ze zich (meer) zouden inzetten voor een “normaal” zebrapad bij Winkelcentrum Overvecht.

 9. Cor

  @Bovenstaande: het regenboogzebrapad zoals het er nu ligt is formeel ook al geen zebrapad. Het is puur decoratief, juridisch gezien heeft het geen waarde. Oversteken daar wordt grotendeels met verkeerslichten geregeld en dan is er niks aan de hand, maar als die uitstaan kan er een misleidende situatie ontstaan waarin men ten onrechte zou kunnen denken dat voetgangers daar voorrang hebben.

 10. Wendy

  Prima initiatief

 11. Gabriel

  Een zebrapad is een zebrapad als het als een zebrapad uitziet conform de wet. Dit is dus geen zebrapad maar gewoon een oversteekplaats waar voetgangerslichten staan. Als deze lichten niet werken heb je dus als voetganger niet dezelfde rechten dan wanneer je oversteekt op een zebrapad met niet werkende lichten. Bovendien: hou het simpel, dan is het overzichtelijk. Anders gaat de stad steeds meer op Las Vegas lijken.

 12. P. Wildemast

  Typisch voorbeeld van symboolpolitiek: gemeenschapsgeld in een duur project steken om de uitstraling te verbeteren, terwijl er geen belang mee gediend is. Dit is de reden waarom mensen zich afzetten tegen de overheid.

  Overigens is iedereen vrij om in en aan zijn eigen huis een ‘inclusieve’ vlag te hangen, zonder dat daar de hele gemeente aan mee betaalt.

 13. Jan

  Maak er weer een zebrapad van met alle rechten die zebrapad geeft.

 14. Mark

  Voor iedereen die meldt dat dit zebrapad geen zebrapad meer is; dat klopt. Dat is het al 10 jaar niet. Echter staan er ook stoplichten bij dit gaybrapad en deze bepalen wanneer er gelopen mag worden en wie er voorrang heeft. Verkeerslichten gaan boven zebrapaden.

 15. Wittejan

  Van hetzelfde niveau als de versiering boven de ingang van de grote bibliotheek. Carnavalesk.

 16. Pieter

  @Gabriel
  In dat geval zou de perfecte locatie Potterstraat Neude wezen, past wel bij dat “kunstwerk” op het oude postkantoor.

 17. Charles

  Verkeersregels zijn hele serieuze zaken en behoren in heel Nederland het zelfde te zijn en niet gebruikt te worden voor andere zaken. Stop dus met dit aandacht trekkend gedoe en schilder b.v. je eigen huis vlag fiets jas neus in de kleuren die je mooi vind maar houd de openbare weg e.d. daar vrij van!

 18. Niels K

  Regenboog = toch al alle kleuren? Lekker zo laten.

 19. Matt

  Die driehoeken over het fietspad gaan tot heel veel ongelukken lijden.

  @Mark: lees even wat Gabriel hier zeer terecht over schrijft.

 20. Rob

  wat een stelletje zeikers weer, Goed hoor over dit onderwerp een standpunt innemen is helemaal niet verkeerd. laat de wereld maar zien hoe het ook kan

 21. Koel Hoofd

  Gezien de verkeersveiligheid en policor gewenste binnenstedelijke megalomane bevolkingsgroei van Utrecht gewoon weer lekker aan de Wet houden: wegbelijning en zebrapaden in de kleur WIT.
  Dat snapt iedereen, ook al komen ze van verre…
  Want dat is een van de weinige zegeningen van het globalisme: wegbelijning die international vrij gelijk is juist OMDAT het ongevallen voorkomt en daarmee levens redt.

  Nijntje konijntje moet wel blijven!
  Fikken af van Nijntje! Is ook internationaal en ‘makes people smile’.

 22. Claire Obscur

  Typisch voorbeeld van geld denken te kunnen uitgeven dat niet van jou is. Foei.

 23. Fred

  Het college zou in haar antwoord op deze vragen aan kunnen geven dat er twee mogelijkheden worden geboden:
  1: er wordt niets gedaan, dat vindt men blijkbaar al tien jaar goed,
  2.de vorige situatie van ruim tien jaar geleden wordt jhersteld om het juridisch kloppend te maken.

 24. Dave

  Vind het regenboogzebrapad super, doen we goed als Utrecht. Door het ontwerp leent de regenboogvlag (streepjes) zich ook prima voor deze functie. De andere vlag is het minder duidelijk bij dat het om een zebrapad gaat, dus minder geschikt lijkt mij.

 25. W uit H

  Dan lees je dat verkeerslichten de oversteek regelen. Zo jammer. Buiten dat het de indruk wekt dat de hele bedoelde groep minderheden slechts de laagste plaats toekomt, is de hulpeloze afhankelijkheid ook zeer pijnlijk.

 26. Youri

  Ik denk dat de reacties duidelijk zijn. Groeten van een homo uit Rotterdam.

 27. Utrechter

  Aanvankelijk een sympathiek idee maar nu wordt het echt lachwekkend. Een zwarte streep voor mensen op een oversteekplaats?! Dan doen we er maar gelijk witte strepen bij voor de witte mensen. Inclusief of niet he. Oeh, een zwartwitte oversteekplaats, hoe woke. Om de PvdD over de streep te trekken dat dieren niet vertegenwoordigd zijn noemen we het een zebrapad. Zou nou nooit iemand op dat idee zijn gekomen?

 28. BW

  Los van de vraag of het eruit moet blijven zien als een zebrapad: die progress vlag is ook binnen LHB (etc) kringen helemaal niet onomstreden en wel om twee redenen.

  1) De regenboog staat al voor iedereen, dus waarom moeten specifieke groepen nog speciaal worden uitgelicht? Als je specifieke groepen wel gaat benadrukken dan is het einde wel echt zoek (want waarom de één wel en de ander niet?).

  2) Die vlag (en ook de afkorting LHBTIQA+) is een bonte verzameling geworden van groepen mensen die in principe niets met elkaar te maken hebben en van ‘een community’ is dan ook helemaal geen sprake. Ik wens iedereen een lang & gelukkig leven, maar een geaardheid is iets totaal anders dan een transgender en huidskleur is wéér iets totaal anders. De grutto (de vogel) heeft er net zo min iets mee te maken, maar is in NL wel een gemarginaliseerde groep. Daar ook maar een kleur voor toevoegen?

 29. Beppie

  Maak zo,n zebrapad in Kanaleneiland
  Dat heeft het heel misschien een vorm van educatie

 30. Ton

  @P. Wildemast 18/4/2023 – 14:46
  “Typisch voorbeeld van symboolpolitiek.”
  Maar symbolen zijn niet onbelangrijk. Zie bijvoorbeeld een omgekeerde of terug-gekeerde vlag.
  Je kunt je natuurlijk wel afvragen of er geen effectievere methodes zijn om de broodnodige brede acceptatie van alle mogelijke geaardheden te bevorderen.

 31. PNG

  Gewoon telkens de straat iets verbreden als er weer een nieuw hokje is bedacht.

 32. JdV

  @gabriel: ik schrijf deze reactie op dit moment vanuit Las Vegas. Prima zebrapaden hier, geen idee waar u het over heeft.

 33. Pieter

  Van Groen Links schijt ik elke dag al alle kleuren van de regenboog. Is dat nog niet goed genoeg?

 34. Rietje

  Ieder mens zijn eigen vlag. We schilderen alle straten vol. Dat is pas inclusief.
  Heb mekaar lief, dat is zinniger dan lelijke vlaggen schilderen.

 35. Scherpschutter

  Een gemiste kans. Waarom neem je nou de laatste 3 resterende kleuren op de RAL-kleurenwaaier ook niet gelijk even mee?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).