‘Utrechtse handhavers krijgen het steeds drukker en hebben ook vaker te maken met agressie’ ‘Utrechtse handhavers krijgen het steeds drukker en hebben ook vaker te maken met agressie’

‘Utrechtse handhavers krijgen het steeds drukker en hebben ook vaker te maken met agressie’

‘Utrechtse handhavers krijgen het steeds drukker en hebben ook vaker te maken met agressie’
Er wordt volgens de gemeente steeds meer gevraagd van de Utrechtse handhavers. Tegelijkertijd stijgt het aantal medewerkers niet. Daarom zouden er nu prioriteiten moeten worden gesteld. Ook krijgen handhavers de laatste tijd vaker te maken met agressie tijdens het werk.

Er wordt volgens de gemeente steeds meer gevraagd van de Utrechtse handhavers. Tegelijkertijd stijgt het aantal medewerkers niet. Daarom zouden er nu prioriteiten moeten worden gesteld. Ook krijgen handhavers de laatste tijd vaker te maken met agressie tijdens het werk.

Vanwege onder meer de groei van de stad wordt er meer gevraagd van de Utrechtse handhavers. Zo is het aantal meldingen van bewoners ‘sterk’ gegroeid. Die gaan onder meer over parkeeroverlast, overlast van drugs- en lachgasgebruik en afval.

Daarnaast moeten de handhavers en toezichthouders vaker politieagenten ondersteunen in hun werk. Het gebrek aan capaciteit bij de politie zou zorgen voor een tekort aan mankracht bij het handhaven van bijvoorbeeld demonstraties, grote evenementen en verkeerscontroles.

Focus

De gemeente zegt zich in 2022 te willen gaan focussen op onder meer fraudebestrijding en het aanpakken van de ondermijnende criminaliteit. In de openbare ruimte moet meer nadruk op verkeershandhaving komen te liggen.

Meer inzet van toezichthouders en handhavers op het ene gebied, betekent volgens de gemeente minder inzet op andere onderdelen. Bijvoorbeeld het handhaven van de coronamaatregelen zorgt voor minder ruimte voor het controleren van onder meer illegale bewoning en horeca.

 Financiën

“Een deel van de handhaving wordt gefinancierd met tijdelijke budgetten, terwijl de taken wel doorlopen. Het gaat daarbij om circa 10.000 productieve uren van handhavers. Als er geen extra financiële middelen beschikbaar komen, is herprioritering onvermijdelijk”, schrijft het college in een brief aan de raad.

In het onderstaande overzicht is te zien wat de benoemde accenten zijn van het handhavingsprogramma voor 2022.

Burgemeester Dijksma: “Ik ben blij met de 1 miljard euro voor de rechtsstaat die de nieuwe coalitie in hun akkoord heeft opgenomen. Mijn oproep is: zorg dat dit geld ook naar uitvoering, naar onze mensen die de ogen en oren op straat zijn gaat.”

Agressie

Bovenop de taken voor de handhavers en toezichthouders komt tot slot nog de toename in agressief gedrag. Zo zou er steeds meer weerstand zijn bij controles en mondt dit met ‘enige regelmaat’ uit in beledigingen, spugen, bedreigen, maar ook geweld zoals vastpakken, schoppen en slaan. Volgens de gemeente spelen de coronamaatregelen hier een rol in.

“De mannen en vrouwen van handhaving doen belangrijk werk voor ons allemaal”, zegt Dijksma. “Ze houden de stad veilig en schoon. Zij verdienen onze waardering en respect. Steeds vaker krijgen handhavers te maken met agressie tijdens hun werk. Dat is echt onacceptabel.”

11 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Respect krijg je niet. Respect verdien je. Iedere rechtvaardige, respectvolle en eerlijke ordehandhaver van een navenant rechtvaardige rechtsstaat wordt evenredig zo behandeld. Zo simpel is het.

  Waar de rechtsstaat echter hele bevolkingsdrommen begint uit te sluiten van deelname aan de maatschappij en haar ordehandhavers niet inzet voor rechtvaardigheid maar het plunderen en onderdrukken van de maatschappij, zullen die ordehandhavers ook evenredig behandeld worden.

  Je oogst wat je zaait. De staat heeft de burger in beginsel tot niet te vertrouwen vijand verklaard die geen enkel privilege meer heeft om zich te verplaatsen in het publiek domein tot een groen vinkje kan worden overhandigd…. Ja, dan ga je uiteraard weerstand oogsten en persoonlijk vrees ik dat dit zo met de invoering van het 2G systeem en een enorme toename aan controleurs overal alleen maar erger zal gaan worden.

  Het is natuurlijk niet aan de klant om het vertrouwen van het bedrijf terug te winnen. Het bedrijf heeft zich te bewijzen aan de klant. De houding van mevrouw Dijksma namens het bedrijf richting de klant (die kennelijk maar te buigen en gehoorzamen heeft), laat in mijn optiek dan ook bijzonder te wensen over.

  De klanten beginnen het wat beu te worden, mevrouw Dijksma. Wellicht eens kritisch naar de dienstverlening kijken?

 2. Erwin

  Tsja dat krijg je als je de politie nationaliseert (cq afschaft) en gemeenten nieuwe korpsjes in het leven roepen.

 3. Koel Hoofd

  Het moge duidelijk zijn, dankzij het zwakzinnige beleid lopen de kosten van experimenten en handhaving gierend uit de klauwen en de boa’s lijden daar onder.
  Want er zitten maar een paar accenten tussen die echt iets toevoegen aan de verbetering veiligheid maatschappij, de rest is politieke ideologische dictatuur. Letterlijk want handhaving moet er op toezien.

 4. Ronald

  Handhavers voeren slechts de taak uit die ze opgelegd krijgen.
  Agressie is al verwerpelijk, maar uit je ongenoegen tenminste daar waar het zin heeft.

 5. cas

  Agressie is toch gewoon inherent aan het beroep dat je uitvoert. Hun taken bestaan ook uit het tegenhouden van criminelen of beboeten van overtreders, het zijn geen makke lammetjes die dan lief blijven staan. Sommige zullen alles doen om ergens onderuit te komen en dan kan gepaard gaan met schelden maar ook met fysiek geweld. Niet fijn maar leer er maar mee te leven dat het een keer zal gebeuren.

 6. Rietje

  Misschien eens in de samenleving gaan investeren ipv in controleurs.
  Uitnodigen om je stad een fijn thuis te maken ipv afstraffen.
  Zorgen dat we met zijn allen weer een blijmakend moreel kompas ontwikkelen ipv een steeds langer wordende lijst met op te volgen regeltjes door onze strotten duwen.
  Fijne feestdagen voor iedereen en hele mooie wensen voor het nieuwe jaar. Zorg goed voor jezelf en voor mekaar.

 7. Joop

  Werkelijk? Dus iemand afzeiken en slaan is normaal? Kennelijk aangezien er tot nu toe slechts 1 afkeurende reactie is. Bah wat een mentaliteit.

 8. RABE

  Geef de toezichthouders maar pepperspray en een knuppel. Het zijn ook werkende mensen met een gezin dat soms in angst zit. Zij moeten zichzelf ook kunnen beschermen.

 9. Pee

  Leer ze wat menselijkheid is en leer ze te relativeren en aanvoelen , het inschatten van bepaalde situaties en door te bemiddelen zaken niet uit de klauwen te laten escaleren .
  Inschattingsvermogen om escalatie te voorkomen.
  Begrip tonen in bepaalde situaties , mensen aanhoren en dan pas conclusies trekken.
  Al deze zaken bezitten die boa’ s niet .

 10. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Het niveau van de handhavers is zo slecht,dat fatsoenlijk functioneren naar de burgers toe er niet inzit,uitzonderingen daargelaten.
  Besteed het geld aan de politie, niet aan dit soort surogaat projecten vd gemeente.

 11. cas

  @ Joop, je moet eens uit je bubbel komen en realistisch gaan nadenken. Niemand zegt dat het normaal is maar het gewoon voor kan komen bij dit beroep. Je maakt er met je woorden weer een hele andere draai aan, denk dat het met alles is wat jij leest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).