Het plan van demissionair minister Adema om hertenkampen te verbieden gaat toch niet door. Eerder dit jaar werd bekend dat de dieren niet op de zogenaamde positieflijst zouden komen, wat in de praktijk een uitsterfbeleid zou betekenen. Dat zorgde onder meer voor verzet bij de Utrechtse dierenweides in het Julianapark en in Oog in Al. Nu is er door de demissionair minister een uitzondering op de regel gemaakt.
Het plan om herten van de positieflijst te halen, een lijst waarop dieren staan die als huisdier gehouden mogen worden, viel niet in goede aarde. De dieren zouden met het nieuwe beleid niet meer gefokt mogen worden, wat in de praktijk zou betekenen dat ze op kinderboerderijen en hertenkampen zouden uitsterven.
Zowel vanuit de politiek als vanuit kenners werd kritiek geuit. Demissionair minister Adema redeneerde dat herten in het wild zouden moeten leven en niet achter een hek. Critici beweerden juist dat deze herten gedomesticeerd zouden zijn en in hertenkampen veiliger zijn dan in het wild.
Nu, bijna een jaar later, komt Adema daar toch op terug. Hij wil de lijst nog steeds niet aanpassen maar is wel bereid om permanente vrijstelling te geven op damherten en edelherten. De demissionair minister erkent de vele protesten en onderschrijft de lange geschiedenis van hertenkampen. Mede daardoor is Adema dus toch van gedachten veranderd. Hertenkampen mogen de dieren dus blijven houden en ook fokken.
Gekoppelde berichten
Dierenweide Julianapark in Utrecht verzet zich tegen uitsterfbeleid herten
Er komt een uitsterfbeleid voor dam- en edelherten die als hobby- of huisdier worden gehouden,…
Gemeente Utrecht gaat niet per direct een fokverbod voor herten invoeren
Het fokverbod voor herten en andere dieren in Utrecht gaat niet eerder in dan 1…
9 Reacties
ReagerenErg prettige beslissing. Het komt de herten in Park Oog-in-Al in ieder geval aan weinig te kort. Die hebben alle ruimte en worden goed verzorgd.
Goed dat ze mogen blijven, maar wat een zwabberbeleid.
Weet iemand of in de hertenkampen de kinderen die ‘te veel’ zijn worden gedood zoals weleens de praktijk is op kinderboederijen?
@alain: dat hebben de herten jou verteld?!
Een minister behoort hier in het geheel niet over te gaan natuurlijk (waar bemoei je je in godsnaam mee, burgers bepalen zelf wel welke dieren ze houden), maar de minister neemt hier dan toevallig wel een keer de juiste keuze.
Leuk en educatief voor de kinderen, en ook goed voor de diertjes. Je moet er toch niet aan denken hoeveel diertjes de magische gift van het leven niet gegund zou zijn, als je die zogenaamde ‘dierenliefhebbers’ de zin zou geven, die vooral geïnteresseerd lijken in zoveel mogelijk dieren het leven als zodanig niet gunnen.
@SS
Je laatste zin is lekker scherp en puntig onder de gordel.
@Rob
Hoe komt een poelier aan zijn waar?
@Koel Hoofd
Ik vind hem helemaal niet onder de gordel. Dat is simpelweg letterlijk wat die zogenaamde ‘dierenliefhebbers’ willen. Voorkomen ten koste van alles dat miljarden kippen, koeien, varkens en andere ooit het leven zullen ervaren…
Wel, exact hoeveel geef je om dieren (of leven) als je wil dat ze nooit geboren worden? Hou je dan echt van dieren…? Of ga je dan gebukt onder een tamelijk ziek en evil God-complex, waarin je in de waan verkeert dat nooit leven beter is voor dieren dan even leven alvorens op het bord van Scherpschutter te belanden, en jíj de verhevene bent die daar wel even over meent te kunnen en moeten besluiten?
Ik heb al vaker gezegd; de intrinsieke motivatie van die ‘dierenliefhebbers’ bestaat niet uit liefde voor dieren. De waarheid kan er niet verder vandaan liggen, al zou ze het proberen. De brandstof van ‘dierenliefhebbers’ is zuivere, onversneden en virulente mensenhaat…
Ik ben als dierenliefhebber ook groot voorstander van de bio-industrie: legbatterijen, kistkalveren, alles erop en eraan! Echt bijzonder hoeveel dieren we daarmee de magische gift van het leven gunnen. Prachtig wat we voor die diertjes kunnen betekenen.
“De magische gift van het leven”.
Dit is een totaal betekenisloze uitdrukking.