Utrechtse arts bedreigd vanwege uitleg over coronavaccin; 21-jarige verdachte opgepakt Utrechtse arts bedreigd vanwege uitleg over coronavaccin; 21-jarige verdachte opgepakt

Utrechtse arts bedreigd vanwege uitleg over coronavaccin; 21-jarige verdachte opgepakt

Utrechtse arts bedreigd vanwege uitleg over coronavaccin; 21-jarige verdachte opgepakt
De Utrechtse huisarts in opleiding Bernard Leenstra liet woensdagochtend via Twitter weten dat er een man is opgepakt die hem eerder via sociale media zou hebben bedreigd. Leenstra zet zich al een tijd in om desinformatie over het coronavaccin te bestrijden.

De Utrechtse huisarts in opleiding Bernard Leenstra liet woensdagochtend via Twitter weten dat er een man is opgepakt die hem eerder via sociale media zou hebben bedreigd. Leenstra zet zich al een tijd in om desinformatie over het coronavaccin te bestrijden.

“Zojuist heeft de recherche een persoon van zijn bed gelicht die verdacht wordt van het bieden van geld om mij te vermoorden (omdat ik uitleg geef over nut en noodzaak van vaccins […])”, is te lezen in de tweet.

Tekst loopt door onder tweet

De politie laat weten dat er woensdag een 21-jarige man uit de gemeente Hoeksche Waard is aangehouden. De man wordt verdacht van online opruiing en bedreiging. Een woordvoerder van de politie zegt dat het onderzoek naar de verdachte in 2021 in gestart.

Prullenbak

Leenstra is naast huisarts in opleiding ook mede-initiatiefnemer van ‘Prullenbakvaccin.nl’. Deze website is bedoeld om de verspilling van overgebleven vaccins tegen te gaan. Ook dit initiatief was mogelijk reden voor de verdachte om Leenstra te bedreigen.

Onder het twitterbericht van Leenstra zijn inmiddels vele reacties geplaatst. “Jullie steun is hartverwarmend. Mijn telefoon ontploft zowat. Het gaat goed met mij! Laten we vooral erover hebben hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Dank allen! PS. Voor mijn patiënten, mijn spreekuur loopt wat uit. Excuses”, zegt Leenstra tot slot als reactie op alle steunbetuigingen.

24 Reacties

Reageren
 1. erwin

  Het lijkt wel of die wappies steeds meer van het padje raken. Doodsbedreigingen, adressen op Twitter zetten, met brandende fakkels lopen.
  Onderhand een groter probleem dan corona zelf.

 2. Realist

  Goed werk weer van de politie. Opsporen en oppakken dit soort figuren.

 3. Pol

  21-jarige met de hersencel van een amoebe…..

 4. Scherpschutter

  Twitter is één groot openbaar gesticht, dat blijkt ook hier maar weer.

  Wat deze jongeman bezielde om iemand anders op zijn minst ernstig te bedreigen is me een raadsel. Hij mag het mooi even komen uitleggen en zich verantwoorden…Het lijkt allemaal de normaalste zaak van de wereld op Twitter. Het afvoerputje van de samenleving. De scheldkannonades vliegen je om de oren.

  De andere kant van het verhaal is; waarom meent een huisarts in opleiding (bepaald geen immunoloog, viroloog of vaccinontwikkelaar) zich op Twitter op te moeten opwerpen als een bestrijder van desinformatie over vaccins? Vanuit welke expertise en ervaring exact? Ook dit is wel weer typerend voor Twitter…Elektromonteurs die menen kerncentrale specialist te moeten uithangen.

  Twitter. Je kunt het beter mijden als de builenpest.

 5. Bill

  Dankzij alle ongenuanceerde onderbuikreacties op social media (en op sites als DUIC) lijkt het vrij normaal te worden om zulke bedreigingen te maken.

  Laten we hopen dat de verdachte geen bivakmuts en cryptotelefoon bij zich had, want anders zullen we Scherpschutter snel horen roepen om vrijlating.

 6. BozeWolf

  @scherpschutter iets met pot en ketel?

 7. Speak Up

  Misschuttert, die al bijna 2 jaar lang meerdere keren per week desinformatie (zonder expertise) over medische zaken, waaronder Covid de wereld inslingert…..

  Deze huisarts bezit EN over goed onderbouwde info en heeft rechtstreeks toegang tot de juiste bronnen en een wetenschappelijke achtergrond om (medische) gegevens te kunnen interpreteren. Dat kunnen we van de gemiddelde reaguurder (en de eigen schrijfsels vormen het bewijs daarvoor) niet zeggen.

 8. Scherpschutter

  @Speak Up

  Sure! Laten we dan voortaan ook de mening van een tandarts meenemen in het stamcelonderzoek van een medisch onderzoekslaborant. Ze hebben tenslotte beiden een wit jassie aan…

  Man. Man. Man. LOL

 9. Luuk Upuuk

  @Pol: jammer dat hij deze ene hersencel niet eens gebruikt!

 10. Speak Up

  @Misschuttert

  Kijk sens in de spiegel. Wanneer ga je dan zelf eens ophouden om over 99% van de onderwerpen waar je geen kaas van gegeten hebt een onbeduidend meninkje de wereld in te slingeren?

  Daarnaast kan een huisarts, als een soort
  medische brochure, prima info over een stamcelonderzoek aan een patiënt doorvertalen die de huisarts van een specialist ontvangt.

  De huisarts heeft namelijk 6 jaar (3 jaar bachelor en 3 jaar msster) de wetenschappelijke opleinding tot basisarts (geneeskunde) gevolgd, zoals iedere arts/ specislist. Nog immer 1 van de zwaarste studies. En u? Afgaande op u geraaskal (gemiddeld genomen) heeft u geen studie of opleiding (in het hoger onderwijs) genoten.

 11. Scherpschutter

  @Speak Up

  Beste jongen, dit werkt niet joh! Je pakt het verkeerd aan. Luister. Ik heb ooit eens een ondermijningsstrategie geschreven op DUIC voor iemane die er al even slecht in was als u. U doet er goed aan die nog eens op te zoeken.

  *Aait Speak Up over z’n bolletje*

 12. Kadoendra

  @Speak Up

  Als je zou weten dat onze grote DUIC vriend Scherpschutter hoogleraar in de trolkunde is zou je hem met veel meer respect behandelen!

 13. Marvasaiel

  @Scherpschutter. Ik denk dat je Speak Up toch een beetje gelijk moet geven. Je staat doorgaans vooraan om rechters, wethouders, artsen, ambtenaren, politieagenten en andere professionals de les te lezen over hoe het beter kan als het gaat om, ik noem maar wat, afvalverwerking, huizenmarkt, rechtspraak, stedenbouw, corona-aanpak etc.
  Dan zou een arts geen uitleg kunnen geven over vaccinatie? Juist een huisarts is opgeleid om wetenschappelijke informatie te vertalen naar leken, dat is zijn/haar dagelijks werk.

  Je reageert ook op de vorm die Speak up kiest, niet inhoudelijk, nogal een zwaktebod. Btw. als je dat zoveel kennis hebt, waarom zet je die niet in voor de maatschappij? Ga lekker vrijwilligerswerk doen, dan draag je wat bij in plaats van dagelijks uren reaguren. En dan maak je misschien nog vrienden ook, want die vele reacties van je maken een beetje een sneue indruk. Zoveel tijd over is duidelijk een teken van eenzaamheid en je schrijfsels een schreeuw om aandacht. Die schenk ik je bij deze dan nog maar een keer, maar ik zou echt hulp gaan zoeken. Sterkte!

 14. Moniek

  Bij DUIC heeft men (te)veel geduld met trollen.

 15. cOEN

  @ Scheprschutter

  Wat ben je nu weer aan het pruttelen?

  Hulde voor speak up in het geven van exacte de juiste dosis tegengas.

  Get a life, of zoiets.

 16. Scherpschutter

  @Marvasaiel

  Dat is al beter, maar nog steeds ondermaats.

  *Aait Marvasaiel over het bolletje*

 17. Marcel

  Het is een experimenteel vaccin, waarvoor de vnl. criminele producenten geen verantwoording willen dragen.
  De overheid overruled de verantwoordelijkheid en zegt “prikken”.
  Wat is er over van het goede burgerschap van onze overheid?
  En een huisarts i.o. /veiligheidsexpert vindt het veilig?
  Ik zet mijn aluhoedje op, want ik vertrouw hem niet.

 18. Nina

  Het wordt voor sommige mensen blijkbaar steeds lastiger om een andere mening te respecteren.

  Je hoeft het niet met iemand anders eens te zijn. We leven in een vrij land. Laat de ander dan ook vrij, zoals je zelf ook vrij wilt zijn om jouw eigen mening te hebben.

 19. Moniek

  Experimenteel vaccin, Marcel? U weet niet waar u het over hebt, als u dit serieus meent.

 20. Pee

  @Marcel
  Zo is het .

 21. Scherpschutter

  @Moniek

  Correct, Moniek. Het is geen experimenteel vaccin. Het is experimentele gentherapie.

 22. Speak Up

  @ nina

  Het probleem is dat veel meningen als feit geponeerd worden. Dat kan dus niet.

  Er zijn echter wetenschappelijk een medische feiten. Die worden door de meeste wappies genegeerd en gemanipuleerd. Doelbewust. Daarom worden die mensen dus ook als wappie aangeduid. Ze hebben meestal geen gelijk. Soms wel.

 23. Speak Up

  @ marcel

  Allemaal onjuiste info die je rechtstreeks vanuit de complothoek hebt. Misschien eens luisteren naar de mensen die er verstand van hebben. Dat zijn niet de wappies.

 24. Toine Goossens

  Ahhhhh, weer tig reacties vanuit de eigen bubbel hier. Het lijkt wel alsof ik hier tegen een betonnen muur praat als ik oproep om Inclusief te Denken. U hebt het citaat dat ik plaats toch wel boven uw bed gehangen? Wij dienen te investeren in vertrouwen en in omdenken zoals onze burgemeester dat in haar brief aan ons allen benoemde.

  Lees eens mee op de NRC: ‘Praat met elke vaccinweigeraar’.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/12/je-moet-met-elke-vaccinweigeraar-in-gesprek-a4078616

  Lees dat, het is nodig om onze manier van omgaan met elkaar te veranderen. Daarom nogmaals -:):

  Inclusief denken
  Niets is moeilijker dan een oude denkwijze, een oud denkpatroon op te geven en zich een nieuwe wijze van denken eigen te maken. Toch is dit het eerste dat moet gebeuren. Dit omzetten van ons denken, dit om-denken, gaat aan een nieuw handelen vooraf.1) Daarom kan niet voldoende nadruk worden gelegd op de primaire noodzaak van een ander denken.
  Tegenover het oude antagonistische, exclusieve denken zou ik als adequaat antwoord op de totaal veranderde situatie willen stellen: een nieuw inclusief denken.
  Daaronder versta ik een denken, dat er principieel van uit gaat dat mijn heil (geluk, leven, welvaart) niet verkregen wordt ten koste van of zonder de ander, maar dat het alleen verkregen kan worden als ik tegelijk het heil van de ander beoog en bevorder.
  Deze uitspraak is niet idealistisch, maar realistisch. De bedoeling is niet dat het edeler of mooier is om het heil van de ander te bevorderen, maar dat het verstandiger is. En dat het daarom niet onedel en laag is om alleen voor eigen heil en welvaart te werken, maar dwaas.
  Dr. F. Boerwinkel, Inclusief denken, Een andere tijd vraagt een ander denken, 1966, uitgever Paul Brand.
  1) Dit betekent niet, dat men eerst met een nieuw denken klaar moet zijn, voor men tot nieuw handelen kan komen. Dit is een voortdurende wisselwerking: elk begin van nieuw handelen versterkt ook weer een nieuw denken.

  Printen en boven het bed ophangen en zeer veel delen op alle sociale media. We hebben een nieuw sociaal bewustzijn nodig voor we tot verandering kunnen komen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).