‘Utrechtse huurders betaalden eerste zes maanden van 2021 gemiddeld 172,50 euro te veel’ ‘Utrechtse huurders betaalden eerste zes maanden van 2021 gemiddeld 172,50 euro te veel’

‘Utrechtse huurders betaalden eerste zes maanden van 2021 gemiddeld 172,50 euro te veel’

‘Utrechtse huurders betaalden eerste zes maanden van 2021 gemiddeld 172,50 euro te veel’
In het eerste halfjaar van 2021 hebben in totaal 317 Utrechtse huurders aangeklopt bij het huurteam. Uit de onderzoeken die daarop volgden bleek dat er gemiddeld 172,50 euro per maand te veel werd betaald.

In het eerste halfjaar van 2021 hebben in totaal 317 Utrechtse huurders aangeklopt bij het huurteam. Uit de onderzoeken die daarop volgden bleek dat er gemiddeld 172,50 euro per maand te veel werd betaald.

Huurteam Utrecht ondersteunt mensen bij bijvoorbeeld een te hoge huur, intimidatie en bedreiging. In de eerste zes maanden van dit jaar maakten 317 Utrechters gebruik van het Huurteam. Bij 83 procent van de controles was sprake van één of meer misstanden.

Het gaat in totaal om 266 adressen. Het gaat om 199 onzelfstandige kamers en 118 zelfstandige woningen of studio’s. Het merendeel van deze adressen zijn te vinden in de wijken Noordwest en binnenstad.

Servicekosten

In totaal heeft Huurteam Utrecht 274 procedures geadviseerd. De meesten hadden betrekking op de gevraagde servicekosten. Voorgaande was huurverlaging de meest geadviseerde procedure.

Van de 274 geadviseerde procedures zijn 157 procedures opgestart. “Soms starten huurders niet direct een procedure en willen hier eerst nog over nadenken. Het Huurteam neemt dan op een later moment contact op met de huurder”, is te lezen in een brief aan de raad.

De gemiddelde geadviseerde huurverlaging in het eerste halfjaar van 2021 is 172,50 euro. De totale geadviseerde huurverlaging bedraagt volgens de gemeente meer dan 200.000 euro.

Stalking

Sommige huisbazen treiteren, bedreigen of intimideren hun huurders. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn door Huurteam Utrecht in totaal 31 gevallen van intimidatie of bedreiging geregistreerd, bij elf adressen.

De meest voorkomende vorm van intimidatie en bedreiging is verbaal geweld door of namens de verhuurder. Dit jaar is echter stalking de op één na meest genoteerde vorm van intimidatie en bedreiging.

Zorgelijk

“Het is zorgelijk dat zo veel huurders te maken hebben met misstanden en soms zelfs gestalkt of bedreigd worden”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “Die huurders moeten weten waar ze terecht kunnen. Daarom hebben we onder meer de campagne Stop Duurhuur gedaan. Ik ben dan ook blij dat uit deze cijfers blijkt dat steeds meer huurders het Huurteam weten te vinden en geholpen worden.”

Het budget van Huurteam Utrecht is dit jaar verhoogd. Daarom is er nu ruimte voor 1.000 woningopnames per jaar. Daarnaast kunnen zo’n 80 huurders worden geholpen bij complexe juridische vraagstukken.

12 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    Reken maar dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Vrijwel alle kamers in de vrije sector worden tegen bizarre huurprijzen aangeboden.

    Neem eens een kijkje op Kamernet.nl en zonder te zoeken zie je al kamers van 12 vierkante meter voor 750 euro per maand aangeboden worden. Dit soort sites zouden daarvoor vervolgd moeten worden.

  2. Lombokker

    Huisbazen die hun huurders bedreigen, het moet niet gekker worden.
    Wat mij betreft mogen dit soort huisbazen extra aandacht krijgen van instanties als bouw- en woningtoezicht, brandweer, belastingdienst en nog wat meer.

  3. Speak Up

    @ Binnestadsbewoners

    Klopt. Sites als kamernet en makelaars die dit faciliteren zijn strafbaar, Zij faciliteren wetsovertredingen.

    Bizar hoe weinig in Nederland de rechter ingeschakeld wordt om strafbare feiten aan te tonen. Heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de VVD er alles aan doet om het de gewone burger het onmogelijk te maken om rechtshulp te zoeken (laat al zien aan welke kant deze partij, altijd gesteund door CDA en D’66 staat). Zo is de hulp op rechtsbijstand wegbezuinigd.

    Ik las overigens dat in Utrecht maar 8% van de woningen onder sociale huur valt (bericht op NOS.nl vandaag), het kleinste percentage van alle grote Nederlandse steden en middelgrote Nederlandse steden. Ook enorm afwijkend van het gemiddelde. Het aanbod is veel en veel kleiner dan de vraag en de coöperaties en de gemeentelijke en landelijke overheid spelen hier een zeer kwalijke rol in. Zo zijn er recentelijk vele honderden woningen uit de sociale markt gehaald en verkocht aan beleggers (uit dubieuze oorden).

  4. Scherpschutter

    Wanneer gaan we het eens hebben over het werkelijke leed in de woningmarkt? De enorme berg shit waar je als verhuurder mee te maken krijgt…

    – Huurders die maanden geen huur betalen, maar je niet kunt uitzetten.
    – Huurders die je huis van onder tot boven molesteren, maar je niets op kunt verhalen.
    – Huurders die geen gehoor geven aan uitzettingsbevelen na verloop van de huurtermijn.
    – Huurders die je verrot schelden en je bedreigen bij bijvoorbeeld jaarlijkse woninginspecties.
    – Huurders die op hoge poten gratis upgrades eisen of reparatie van zaken die geen reparatie behoeven.
    – Serie klagers die ontevreden zijn over van alles en nogwat, en in plaats van op te hoepelen je 80 mails per week sturen.
    – Continu bureaucratisch gezeik met pennenlikkers van allerlei nutteloze overheidsinstanties.
    – De lijst is eindeloos…

    Over het algemeen zijn het echt de verhuurders die niet te benijden zijn. Huurders zijn onaantastbaar in Havanna aan het Amsterdam Rijnkanaal. En dan sturen die huurders -godbetert- ook nog een of ander bureau op je dak waarin ze lagere huur eisen dan waar ze nota bene zelf vrijwillig voor getekend hebben…

    Wanneer gaan we het eens hebben over de werkelijke slachtoffers in dit verhaal? De goudeerlijke verhuurders die netto een habbekrats verdienen aan het helpen van (ondankbare) behoeftigen?

  5. Wim

    Speaker up, je snapt er weer eens helemaal niets van. Geen benul van wat strafbare feiten zijn en als altijd is bij jou de VVD de bron van alle kwaad.

  6. Rob

    dit zou toch gewoon een zaak moeten zijn van de regering
    vaste prijzen per m2 .
    natuurlijk mogen betere huizen een hogere huurprijs genereren
    en de wat mindere studenten kamers natuurlijk de goedkopere m2 prijs.
    of is dit te kort door de bocht!

  7. Groenlinks-4-ever

    Ach ja die huurder is maar een zielig! Eerst bij de bank langs die zegt: sorry maar u ga ik dat bedrag niet lenen want u kunt die maandlast niet dragen. Om vervolgens voor diezelfde maandlast een huurcontract aan te gaan en daar dan allerlei problemen te creëren. Zouden we die verhuurder niet eens moeten bedanken omdat hij iemand wel een verantwoordelijkheid toekent die de bank onverantwoord acht.

    Het blijft genieten hoe ongekend hypocriet mensen naar een woning kijken. Een hypotheeklast van 1500 is geen enkel probleem maar een huur van 1000 euro mag dan wel absurd genoemd worden. Dan nog even daargelaten dat de verhuurder ook het onderhoud hiervan moet betalen. Doorgaan zo’n 15-20%.

    Zo’n 8 jaar geleden waren de huizenkopers de losers van de woningmarkt en lachten de huurders woningeigenaren vierkant uit. Nu zitten de woningeigenaren bij verkoop aan de goede kant van de medaille. Wie weet waar we over twee jaar staan als alle huizenkopers van de afgelopen jaren weer diep onder water staan.

    @binnenstadbewoner, die prachtige wetgeving waar jij aan refereert zorgt ervoor dat er een kamertekort van 25.000 kamers is. Een woning van 4/5ton kan door die wetgeving voor 1000 per maand in de verhuur. Dat kan de rente niet mee worden voldaan laat staan het hogere onderhoud. Laten we vooral vasthouden aan die wetgeving zodat alle kamers steady verdwijnen. TOP OPLOSSING!

  8. Thomasje

    Het gebeurt niet vaak maar deze keer ben ik het 100% met scherpschutter eens. Ik ben zelf verhuurder en sommige huurders maken je leven jarenlang tot een hel. Als het dan uiteindelijk bij de rechter komt wordt ik als verhuurder helemaal in het gelijk gesteld.
    Daardoor kan ik niet meer positief en relaxed in de omgang met mijn huurders zijn. De kwaden hebben het voor de goeden behoorlijk vergald.

  9. Hans

    @ Scherpschutter
    Iedere (particuliere) verhuurder krijgt de huurders die hij of zij verdient.
    Het kan helpen om, indien u de door u opgesomde ongemakken ervaart, eens bij uzelf te raden te gaan en u de vraag te stellen: wat is mijn aandeel in deze ellende die mij nu klaarblijkelijk ten deel valt? Werkelijk, dat kan verhelderend werken. Want aan 1 verhaal zitten altijd 2 kanten.

  10. Binnenstadbewoner

    @duic trol: de rollen zijn omgekeerd. Huurders die financieel uitgebuit worden niet zelden ook met achterstallig onderhoud te maken hebben en door verhuurders geïntimideerd worden als zij hun recht proberen te halen. Natuurlijk zijn er huurders from hell maar staat getalsmatig niet in verhouding tot de huisjesmelkers die zich nergens wat van aan trekken.

  11. Binnenstadbewoner

    @ Thomasje: pech voor jou. De meeste verhuurders maken uitstekende rendementen en verloopt de verhuur wel goed. Risico loop je altijd, ongeacht of je nu belegt in aandelen of een huis verhuurt. In deze markt heb je de huurders royaal voor het uitkiezen. Iemand Googelen, evt. inkomen checken, LinkedIn checken, eerst jaarcontract aangaan, kennismakingsgesprek houden etc. en je bent al een heel eind. Hoe saaier/ degelijker, hoe beter. Gaat het dan nog mis dan jammer.

  12. Hans

    Veel emoties hier aangaande de problematiek die huurders / verhuurders hier aankaarten.
    Ik van mening dat een zakelijke en hoffelijke benadering, met wederzijds respect en begrip voor elkaars positie de voorkeur verdient boven het elkaar verketteren. Natuurlijk hebben verhuurders verantwoordelijkheden en dat brengt ook zorgen mee om hun vastgoed goed te beheren. De meesten willen dit zo goed mogelijk aanbieden aan normale huurders. Die huurders moeten vanzelfsprekend met zorg omgaan met het dak wat zij boven hun hoofd huren. Het is het huis waar zij zich veilig in willen voelen en dat huis moet met het nodige respect bewoond worden. Bij meningsverschillen en zakelijke belangen die soms strijdig kunnen zijn kunnen huurders en verhuurders op de eerste plaats met elkaar het gesprek aangaan. Lukt het niet – en dat kan – want de huurder zit t.a.v. de verhuurder in een ongelijke positie, dan kan juridische hulp ingeschakeld worden. We leven ten slotte in een rechtstaat. Het valt aan te raden voor huurders om zich aan te sluiten bij een belangenvereniging, een bond, om zo sterker in de onderhandeling te staan. Een aanrader in dit geval is de woonbond: https://www.woonbond.nl/
    Vastgoed cowboys en huisjesmelkers die stelselmatig de wet overtreden, hun huurders intimideren, veel te hoge huren eisen etc. dienen natuurlijk, – en daar gaat dit artikel in DUIC over – gecorrigeerd te worden. En blijven ze het te bont maken dan moet de wetgever ingrijpen.
    Ten slotte: ik vraag mij in gemoede af waarom mensen als Thomasje en Scherpschutter zich zo’n slachtofferrol aanmeten? Als het echt zo vreselijk is om een huisbaas te zijn en je ervaart alleen maar ellende en problemen en je leven wordt ‘een hel’ dan moet je je toch eens af ragen wat jij niet goed doet. Dan ben je misschien wel niet uit het juiste hout gesneden om een goeie huisbaas te zijn. Als je alleen maar ongelukkig wordt vanwege je vastgoed schort er wat aan het managen van je baan en je leven. Ik zou zeggen: verkoop in dat geval de boel en ga van het leven genieten want niemand verplicht je om verhuurder van pandjes te blijven. Het kan namelijk zo zijn dat die rol je gewoon niet ligt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).