Utrechtse huurdersorganisaties van grote woningcorporaties eisen dat er in Utrecht een beperking komt op de maximaal toegestane huurverhoging. Aanleiding daarvoor is de hogere huur waar sommige Utrechters sinds deze maand mee te maken hebben gekregen. Volgens de organisaties is die verhoging disproportioneel.
De huurdersorganisaties van Woonin, Portaal, SSH, Bo-Ex en
Cazas willen dat een beperking op de huur moet worden vastgesteld in de gemeentelijke prestatieafspraken. In die afspraken staan bijvoorbeeld ook afspraken over het onderhoud van woningen.
Binnen de grenzen van die afspraken mag een huurverhoging worden vastgesteld. Alleen die huurverhogingen zijn nu te hoog, stellen de huurdersorganisaties nu.
Kwetsbare positie
De huren voor sociale huurwoningen mogen dit jaar met maximaal 5% stijgen, en de huren voor middenhuurwoningen met 7,7%. Maar, stellen de huurorganisaties: “Zulke verhogingen hebben geen oog voor de kwetsbare positie van veel huurders.”
Onder meer studenten en huurders op de grens van huurtoeslag zouden hierdoor het nadeel hebben. Volgens de huurorganisaties zou ‘een begrenzing op een verhoging van maximaal 3,3%, overeenkomstig de inflatie van 2024’ redelijker zijn.
‘Historisch hoge huurstijging’
Vorig jaar werden huurders, zo zeggen de huurorganisaties, al getroffen door een ‘historisch hoge huurstijging van 5,3%’. “Juist een stad als Utrecht, die er trots op is rekening te houden met iedereen en zich in te spannen voor mensen in een kwetsbare positie, zou actie moeten ondernemen tegen dergelijk hoge huurverhogingen.”, zegt aldus Patrick Schmiermann van BoKS, de huurdersorganisatie van de SSH.
Mocht Utrecht zich uitspreken tegen de huurverhogingen, dan zou dat niet de eerste gemeente zijn, zeggen de huurdersorganisaties. “Steden zoals Amsterdam, Eindhoven, Apeldoorn en Hilversum hebben zich al uitgesproken tegen de landelijke maximale huurverhogingen.”
Of de gemeente Utrecht gehoor gaat geven aan de oproep van de huurdersorganisaties, is niet bekend.
Gekoppelde berichten

Utrecht wil verhuurvergunning invoeren
De gemeente Utrecht gaat aan de slag met het invoeren van een vergunning voor mensen…

Bewoners Wonderwoods niet te spreken over appartementen; verhuurder zegt zich niet te herkennen in problemen
Jarenlang werd er gewerkt aan het prestigieuze wooncomplex Wonderwoods, en in september van het vorige…

Geen oplossing gevonden voor 180 huurders Ravellaan in Utrecht
Er is geen oplossing gevonden voor de 180 huurders die momenteel wonen aan de Ravellaan…
4 Reacties
ReagerenWaar zijn alle reacties gebleven?
Leuk is het allerminst, maar wooncorporaties worden zelf ook getroffen door enorme kostenstijgingen. Alle werknemers willen en krijgen er tegenwoordig 5 – 8 % loon erbij. En dan bijv. regulier onderhoud dat ook door enorme kostenstijgingen worden getroffen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over nieuwe bouwprojecten die ook steeds duurder worden.
Het grappige is dat toen ik ook een verhoging kreeg er in de brief werd gewezen naar de overheid en dat ze de wettelijke verhoging moesten toepassen. Maar de verhoging is een wettelijk maximum, de corporaties mogen gewoon minder verhogen, maar wijs dan niet zo alsof je er niks aan kan doen.
De exorbitant dure levensstijl van veel Nederlanders en de subsidies voor instellingen waarvan directeuren 150.000+ euro per jaar verdienen, moet wel ergens van betaald worden natuurlijk.
We zijn rijker en verwender dan ooit in Nederland, maar de basisbehoeften (o.a. zorg, medicijnen, veiligheid, wonen en onderwijs) voor de burgers zijn niet op orde.