Utrechtse initiatiefneemster Kliek&Co strijdt tegen voedselverspilling | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse initiatiefneemster Kliek&Co strijdt tegen voedselverspilling | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse initiatiefneemster Kliek&Co strijdt tegen voedselverspilling

Utrechtse initiatiefneemster Kliek&Co strijdt tegen voedselverspilling
De gemiddelde Nederlander gooit ongeveer 40 kilo per jaar aan bruikbaar eten weg. Zoveel voedsel weggooien is slecht voor het milieu en voor de portemonnee. Daarom is Kliek&Co sinds oktober bezig om mensen bewuster te maken van het voedsel dat zij weggooien. De Utrechtse Mara Verduin is één van de vijf initiatiefnemers en gaat daarmee de strijd aan met voedselverspilling.

De gemiddelde Nederlander gooit ongeveer 40 kilo per jaar aan bruikbaar eten weg. Zoveel voedsel weggooien is slecht voor het milieu en voor de portemonnee. Daarom is Kliek&Co sinds oktober bezig om mensen bewuster te maken van het voedsel dat zij weggooien. De Utrechtse Mara Verduin is één van de vijf initiatiefnemers en gaat daarmee de strijd aan met voedselverspilling.

Door het Ministerie van Economische Zaken en de Universiteit van Wageningen was 2014 al uitgeroepen tot het jaar tegen voedselverspilling en de Kliek&Co challenge sloot zich hierbij aan. De organisatie stelde zichzelf de uitdaging: ervoor zorgen dat op 31 januari 2015 minstens 1.500 huishoudens een maand lang geen bruikbaar voedsel weggegooid hebben. Geen kliekjes, geen overtollig eten, echt helemaal niets.

Op dit moment hebben volgens Mara Verduin 850 mensen zich aangemeld en zijn ze op de helft. Op 1 januari 2015 is de volgende inschrijving open en hoopt ze het aantal deelnemers aan de challenge te verdubbelen.

Social media

Door mee te doen aan de opdracht verplichten huishoudens zich tot een gedragsverandering. Door maximaal 3 e-mails in de week met tips en trucs wordt de deelnemer geholpen om beter om te gaan met verspilling. Van inhoudelijke tips over de houdbaarheidsdatum tot ideeën over het toch nog gebruiken van een mislukte maaltijd, volgens Verduin is het een makkelijke manier om de wereld een klein beetje te verbeteren. “Eigenlijk is het gek dat dit nog niet eerder gedaan is en het leukste is dat het idee zich nu vanzelf aan het verspreiden is door social media.”

Deelnemers kunnen zich nog opgeven voor 1 januari 2015 via het inschrijfformulier op de website. Deze vind je hier.

1 Reactie

Reageren
  1. Claudia

    Goed initiatief. Nu de gemeente (Utrecht) cq. overheid zelf nog want die gooien herhaaldelijk zelf een heleboel eten weg. Bij evenement gaan er bakken vol met nootjes zo in de container. Zaken wat houdbaarheid is nog te begrijpen maar deze kunnen prima terug in het zakje. of minder op tafel zetten…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).