Utrechtse jongeren drinken en roken minder; ‘Ontmoedigingsbeleid blijft echter nodig’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse jongeren drinken en roken minder; ‘Ontmoedigingsbeleid blijft echter nodig’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse jongeren drinken en roken minder; ‘Ontmoedigingsbeleid blijft echter nodig’

Utrechtse jongeren drinken en roken minder; ‘Ontmoedigingsbeleid blijft echter nodig’
Utrechtse jongeren zijn minder gaan roken en drinken ten opzichte van zo’n tien jaar geleden. Ook ligt het tabak- en alcoholgebruik bij deze groep onder het landelijk gemiddelde. Toch is volgens de gemeente Utrecht een ‘aanzienlijk deel’ van de jongeren tussen de 15 en 16 jaar al in aanraking geweest me alcohol.

Utrechtse jongeren zijn minder gaan roken en drinken ten opzichte van zo’n tien jaar geleden. Ook ligt het tabak- en alcoholgebruik bij deze groep onder het landelijk gemiddelde. Toch is volgens de gemeente Utrecht een ‘aanzienlijk deel’ van de jongeren tussen de 15 en 16 jaar al in aanraking geweest me alcohol.

In het najaar van 2019 heeft de gemeente samen met het RIVM en de GGD regio Utrecht een vragenlijst naar 11 scholen voor regulier voortgezet onderwijs in de stad verstuurd. Leerlingen van de tweede en vierde klas hebben meegedaan aan het onderzoek. In totaal hebben 3.547 jongeren de vragenlijst ingevuld. Dit is 48 procent van alle tweede en vierdeklassers die in Utrecht wonen.

Alcohol

Ongeveer een derde van de leerlingen uit de vierde klas zegt in aanraking te zijn geweest met alcohol. De gemeente noemt dit een ‘aanzienlijk deel’. Een kwart van deze jongeren zegt de laatste vier weken nog gedronken te hebben en 16 procent zegt in de laatste vier weken tijdens één gelegenheid meer dan vijf drankjes genuttigd te hebben.

Volgens de gemeente komt alcoholgebruik vaker voor bij jongeren met een westerse achtergrond, jongeren op de havo en jongeren die wonen in de wijken Noordoost en Oost.

Voorlopige analyses laten zien dat het alcoholgebruik in Utrecht lager is dan het Nederlands gemiddelde. Ook drinken de Utrechtse jongeren van nú minder dan hun leeftijdsgenoten in 2008 en 2009. Toen gaf 43 procent aan weleens alcohol te hebben gedronken.

Tabak

Uit de vragenlijst is ook gebleken dat 80 procent van de Utrechtse jongeren nog nooit geëxperimenteerd heeft met roken. Zij hebben dus nog nooit een sigaret, een e-sigaret of waterpijp gerookt.

Jongeren op het vmbo en de havo experimenteren vaker met roken dan jongeren op het vwo. Onder jongeren met een Turkse achtergrond wordt vaker waterpijp gerookt.

Ook wat roken betreft scoren de Utrechtse jongeren onder het landelijk gemiddelde en ook scoren ze beter dan de leerlingen van 2008 en 2009.

Beleid

Volgens de GGD regio Utrecht is vanaf 2007 een dalende trend te zien in het tabak- en alcoholgebruik onder jongeren van de tweede en vierde klas. Tussen 2015 en 2019 is die daling echter minder sterk dan voorgaande jaren. Afgaand op de bovengenoemde cijfers zegt de GGD dat gericht beleid om het roken en drinken terug te dringen onder jongeren nodig blijft.

9 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Jullie doen jullie onderzoek nooit in het Gifpark?
  Loop daar eens na 20.00 een rondje.

 2. Lombokker

  Fijn dat roken en alcoholgebruik zijn afgenomen.
  Maar hoe zit het met blowen en lachgas? Of is dat in dit onderzoek niet meegenomen?

 3. Koel Hoofd

  Reality check!
  Wat zeggen deze percentages nou werkelijk?

  3.547 jongeren uit de 2e en 4e klas, bij gelijke verdeling moet dit uitkomen op 1.773 jongeren in de 4 klas.
  Van die 4e klas jongeren zegt 33% ooit in aanraking te zijn geweest met alcohol, dat zijn er 585.
  25% daarvan zegt de afgelopen 4 weken nog gedronken te hebben, dat zijn er 146.
  16% van die 146 zeggen veel gedronken te hebben bij één gelegenheid, dat komt neer op 23 jongeren die een feestje hadden in de 4 weken voorafgaand aan het onderzoek.

  Dus 23 van de in totaal 3.547 jongeren komt neer op 0,66% van de ondervraagde jongeren, en de gemeente noemt dat “een aanzienlijk deel”….

 4. Katja

  Is dat wel zo ? In een zaak waar men strips en rookwaren verkocht, kochten er veel jongeren sigaretten.

 5. MJPD

  “Uit de vragenlijst is ook gebleken dat 80 procent van de Utrechtse jongeren nog nooit geëxperimenteerd heeft met roken”

  Hoe betrouwbaar is een onderzoek als dit door de respondent zelf en wellicht klassikaal is ingevuld?

 6. Scherpschutter

  Vast en zeker dat alle leerlingen het onderzoek eerlijk hebben ingevuld, *kuch* want dat is nu eenmaal wat je als 15-16 jarige doet als je ondervraagd wordt door je school in samenwerking met een overheidsinstelling die erop uit is je vrijheden te saboteren en zich met je gedrag te bemoeien en belooft dit onderzoek natuurlijk helemaal anoniem te doen…

  Daarnaast is het natuurlijk wel heel erg aannemelijk dat uitgerekend diegenen die wel roken ook diegenen zijn die niet aan het onderzoek hebben meegedaan…..

  Kortom, dit zijn flutcijfers waar je helemaal niets mee kan, laat staan er beleid op funderen. Laat die 15-16 jarigen lekker met rust zou ik zeggen en gun ze de vrijheid om zelf keuzes te maken. Daar is geen overheid voor nodig.

 7. Koel Hoofd

  Ach cijfers…
  3.547 jongeren in 2e en 4e klas hebben meegedaan aan het onderzoek
  Bij gelijke verdeling zal 50% daarvan in de 4e klas zitten en 16 jaar oud zijn?
  Ongeveer 33% (=1/3e ) van die 4e klassers zegt in aanraking geweest met alcohol.
  Dat betekend letterlijk dat ze in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek minimaal één glas alcohol hebben gedronken, want er zijn landelijke protocollen voor dit onderzoek.
  Dus ook een glas alcohol gekregen van de ouders tijdens een etentje op vakantie, of om iets te vieren, of op een bruiloft of wat dan ook, wordt al geoormerkt als ‘in aanraking met alcohol’.
  In Utrecht zijn dat kennelijk 585 4e klassers die 16,5% van het totaal onderzochte leerlingen tussen de 12-16jr vertegenwoordigen.

  De gemeente vind dat een “aanzienlijk deel” en “het ontmoedigingsbeleid blijft nodig”. Niet omdat de gezondheid van de jeugd gevaar loopt, maar omdat de overheid onder druk van belangengroeperingen sinds 2014 een zero-tolerance beleid voor jongeren onder de 18 jaar heeft. Een glas alcohol per jaar maakt voor een opgroeiend kind echt geen moer uit en doet ook geen schade. Maar vaker alcohol gebruik is een heel ander verhaal, dat is slecht voor de hersenpan in ontwikkeling.

  Van die 585 4e klassers die het afgelopen jaar een glas alcohol hebben gedronken, heeft 25% in de 4 weken voor het onderzoek nog (1 of meer glazen) alcohol gedronken. Dat klinkt veel maar, het zijn 146 leerlingen dus 8.3% van die 4e klassers (16 jarigen).
  Van die groep heeft 16% bij één gelegenheid meer dan 5 drankjes gehad, dat is 1,3% van de 4e klassers. Dus volgens de overheid heeft 8.3% van de 16 jarigen een probleem en 1.3% zelfs een zwaar probleem.

  Ik vraag me alleen maar af wat de ouders daar van vinden? Immers, de meest drinkende jeugd van Utrecht woont in Noordoost en Oost Utrecht. De meest vermogende (=hoog opgeleide) wijken van de stad aan deze kant van het kanaal, het bolwerk van GL en D66. U weet wel, die uber duurzame en gezonde gutmensch die actief participeren in de maatschappij door het beleid hyperactief te beïnvloeden.
  Gezien deze cijfers, zou een beetje meer participatie met hun eigen kroost misschien een betere tijdsbesteding zijn?

 8. Bert

  @scherpschutter

  Snap dat dan: 16 jaar is oud genoeg om ze stemrecht te geven en een eigen plek in het kabinet, maar wat ze in hun lichaam stoppen, daar zijn ze niet volwassen genoeg voor.

  En we vinden alcohol en tabak slecht, maar niet slecht genoeg omdat we er bakken accijns mee ophalen.

 9. Esrin W.

  @Bert: in Amerika is dat nog wat aparter. Als je daar 18 bent mag je mee naar Iraq en Afghanistan om daar hele magazijnen op tulbanden leeg te schieten. Maar een biertje in de kroeg kopen dat kan dan pas als je 21 bent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).