Utrechtse jongeren krijgen lintje voor bijzondere verdiensten voor de samenleving Utrechtse jongeren krijgen lintje voor bijzondere verdiensten voor de samenleving

Utrechtse jongeren krijgen lintje voor bijzondere verdiensten voor de samenleving

Utrechtse jongeren krijgen lintje voor bijzondere verdiensten voor de samenleving
Frederique. Foto's: Bas van Setten
Dertien Utrechtse jongeren kregen zaterdag uit handen van wethouder Eelco Eerenberg een zogenoemd jeugdlintje. Net zoals bij de reguliere lintjes is deze onderscheiding een teken van waardering voor personen die zich hebben ingezet voor de samenleving, maar in dit geval ging het specifiek om jongeren.

Dertien Utrechtse jongeren kregen zaterdag uit handen van wethouder Eelco Eerenberg een zogenoemd jeugdlintje. Net zoals bij de reguliere lintjes is deze onderscheiding een teken van waardering voor personen die zich hebben ingezet voor de samenleving, maar in dit geval ging het specifiek om jongeren.

“Vandaag eren we een bijzondere groep mensen”, zei de wethouder. “Ik ben er heel trost op dat deze jongeren zich inzetten voor een ander en voor de stad Utrecht. Ze zijn een voorbeeld voor ons allemaal en ambassadeurs voor Utrecht als kinderrechtenstad. Toen ik ruim twee jaar geleden begon als wethouder in Utrecht, was een van mijn grote wensen om het jeugdlintje weer in te voeren. Ik hoop dat de ontvangers dit jeugdlintje zien als een grote aanmoediging om het goede werk voort te zetten.”

Sieraden

De 9-jarige Frederique raakte geïnspireerd door een film, waarin ze werd geconfronteerd met kinderen die het minder goed hadden dan haar en besloot iets te doen aan de ongelijkheid in de samenleving. Ze ging harssieraden maken en verkopen, en de opbrengsten heeft ze gedoneerd aan zowel de Voedselbank als Stichting DierenLot.

Abdullaal (22) kwam drie jaar geleden als jonge statushouder naar Nederland en belandde in Utrecht. Hij leerde de Nederlandse taal, om vervolgens andere jonge statushouders te helpen. Nu werkt hij onder meer als vrijwilliger op de dagbesteding van jonge statushouders, hij zit in het kinderrechten jeugdpanel en hij informeert jonge statushouders over actuele onderwerpen. Ook staat hij op de lijst van de politieke partij BIJ1.

Tekst loopt door onder afbeelding

Abdullaal

Paper hug

Toen de 13-jarige Jasmijn haar vader in 2017 verloor, had ze veel moeite met woorden als ‘sterkte’ of ‘gecondoleerd’. Daarom verzon ze het initiatief ‘paper hug’. Dit zijn kaarten waarop bijvoorbeeld ‘wat ontzettend kut voor je’ is te lezen. Jasmijn verkoopt deze kaarten en een groot deel van de opbrengst schenkt ze aan KWF Kankerbestrijding.

Tekst loopt door onder afbeelding

Jasmijn

Hierboven staat slechts een greep uit de initiatieven die Utrechtse jongeren de afgelopen tijd hebben ondernomen voor anderen. Bekijk hier de redenen waarom de andere jongeren zaterdag een lintje kregen.

Alle dertien jongeren kregen zaterdag het beeldmerk van het jeugdlintje ‘Utrecht stad naar mijn hart’, een ontwerp van Dick Bruna. De lintjes worden normaal gesproken rond Internationale Kinderrechtendag in november uitgereikt, maar vanwege de toen geldende coronamaatregelen is de ceremonie verplaats naar maart.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

4 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Ik krijg hier oprecht een beetje koude rillingen van. Kinderen die lintjes krijgen van de overheid op het moment dat ze door de overheid gewenst gedrag vertonen, en dat gedrag specifiek bestaat uit een symbolische wegcijfering voor het collectief….Absolutely chilling! Brrr.

    Val kinderen niet lastig met volwassenen-wanen, welke dan ook…

  2. Bijnabinnenstadbewoner

    Beste scherpschutter. Het is maar net door welke bril je besluit naar de werkelijkheid te kijken. Fijne zondag! Ga lekker naar buiten, het wordt een mooie dag!

  3. Moniek

    Ik krijg koude rillingen van uw reactie, Scherpschutter.

  4. Al78jaarbinnenstadbewoner

    @ bijnabinnenstadbewoner, precies, welke bril van verbolgen kritiek heeft u opgezet om naar de reactie van Scherpschutter te kijken? Ik geef hem gelijk. Ik zie door mijn bril dat wethouder Eelco Eerenburg (D66) als volwassen kerel Jeugd en Jeugdzorg in zijn portefeuille heeft. Hij heeft dus echt niet het recht ouders en kinderen een op een aan te spreken op hun gedrag. En zeker niet vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen kinderen te gebruiken voor zijn o zo kindvriendelijke pr stunts. Heeft hij die kinderen en hun ouders verteld dat D66 en GL nog steeds voor de bouw van legale wietplantages zijn met aandeelhouders? En dat de coffeeshops niet mee wilden doen? Overigens, de rechter heeft eer vorig jaar dit D66-plan verworpen. Maar ach denkt D66: nieuwe raad, nieuwe meerderheid, nieuwe kansen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).