Utrechtse jongeren voor jihadistische strijd naar Syrië | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse jongeren voor jihadistische strijd naar Syrië | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse jongeren voor jihadistische strijd naar Syrië

Utrechtse jongeren voor jihadistische strijd naar Syrië

Op dit moment zitten er twee Utrechtse jongeren in Syrië om deel te nemen aan de oorlog aldaar. Ook zijn er twee Utrechtse jongeren alweer terug uit Syrië. Dat blijkt uit de beantwoording van de gemeente op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Queeny Rajkowski.

De gemeente heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat er nog meer jongeren uit Utrecht naar Syrië afreizen. Zo heeft de gemeente vorig jaar op advies van de inlichtingendienst de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een handelingsperspectief gemaakt waarmee de problematiek van jihadistische uitreizigers en terugkeerders wordt aangepakt. “In het kort samengevat worden alle signalen van radicalisering, voorgenomen uitreis, ondernomen uitreis of terugkeer besproken in een stedelijk casusoverleg. In dat overleg wordt informatie uitgewisseld en wordt de concrete aanpak van een casus bepaald. Aan het casusoverleg nemen de eenheid Veiligheid en de verschillende diensten van de politie deel.”

De aanpak is er volgens de gemeente op gericht om het risico voor de samenleving te verkleinen en een normale re-integratie in de samenleving te stimuleren. Wel benadrukt de gemeente dat er ook strafrechtelijk ingegrepen kan worden indien dit nodig is.

“De gemeente onderhoudt intensief contact met de gemeenschap om (nieuwe) signalen van radicalisering vroegtijdig te onderkennen en te kunnen oppakken en preventief samen te werken op het gebied van radicalisering onder jongeren”, laat de gemeente ten slotte weten.

11 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  O mijn God, dit is echt om je kapot te lachen, het word zeker weer die speciale polder aanpak van papen en nathouden met een uitkering en een vuurwerkverbod.
  Slaap zacht en oogjes toe, wij waken over u.

 2. Stephan

  Inderdaad. Wat is er gebeurd met in beslagnemen paspoort en Nederlands burgerschap ontnemen bij in dienst gaan bij ander leger en vechten in buitenland? Of snap ik het gewoon niet?

 3. Jiri

  En GroenLinks zag dat het goed was….

 4. Fritsvivaa

  hoop dat ze nooit meer terugkomen

 5. Toine Goossens

  Bezoek massaal de discussie sites, ga in gesprek en lever tegenspraak.

  Dat is Nederland.

 6. [email protected]

  Kijk you tube naar de filmpjes van het voormalig Joegoslavië, en zie wat iedereen te wachten staat in Europa.
  Met dank aan onze linkse politieke vrienden en Democratische pluche plakkers.
  @Toine, je bent wel heel erg naïef met jou opmerking, tegen het kwade kun je niet strijden met woorden.
  O ja, je bedoelde, dit was Nederland.

 7. Wim Vreeswijk

  74% van de 800.000 soennieten hier in Nederland steunen de, door Saoedi Arabië gesubsidieerde, gang van zaken in Syrië en Irak. Dat het in Europa op termijn een gigantische puinhoop staat voor mij al 32 jaar als een paal boven water. Hoe lang blijft 98,6% van de Utrechters nog passief toekijken???

 8. [email protected]

  Hoewel ik niets op heb met allerlei bruinhemden en diverse splintergroepjes, moet ik opmerken dat de heer Hans Janmaat jaren gelden al heeft geroepen wat ons nu overkomt met de multiculturele Samenleving Soap.
  Maar laten wij vooral onze kop in de Hollandse bodem steken, dan krijgen wij vanzelf wel een baard en sluier, inshala.

 9. [email protected]

  O ja, @Toine bedoelde met tegenspraak, Pim Fortyuin,Theo van Gogh, ……………………….

 10. Toine Goossens

  @ [email protected] (m/v)

  Hoe hoger de moraal en de normen en waarden, hoe veiliger het is.
  Dat vergt wel inzet. Steeds meer mensen beginnen dat te begrijpen.

  Ja, ook Wilders is een tegenspreker. Een tegenspreker gaat tegen de stroom in.
  Maar tegensprekers die zelf niet tegen tegenspraak kunnen, dat zijn de gevaarlijke mensen.

 11. [email protected]

  @Toine, hahhah goeie opmerking en tekst, maar het blijft een feit dat deze heren wel zijn vermoord door een gek omdat zij hun mond open deden en kritisch waren.
  Moeten de mensen dan eindeloos maar in tegenspraak gaan Toine, omdat mensen zoals jij daarin geloven en te bang zijn om eens de knoop door te hakken door te zeggen genoeg is genoeg.
  Waarom de aandacht voor mensen die hier niet willen meedraaien maar wel willen profiteren van het verfoeide systeem.
  Syriegangers zijn een gevaar voor Europa en Nederland, en er is maar 1 oplossing om dit gevaar te stoppen, NL paspoort afpakken en terugsturen naar ISSIS.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).