Utrechtse Kamil Sirin legt videocontact met astronaut André Kuipers - De Utrechtse Internet Courant Utrechtse Kamil Sirin legt videocontact met astronaut André Kuipers - De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse Kamil Sirin legt videocontact met astronaut André Kuipers

Utrechtse Kamil Sirin legt videocontact met astronaut André Kuipers

In het kader van het project ‘Ruimteschip Aarde’ bezoekt groep 8 van de Parkschool in de Utrechtse wijk Lombok vandaag het Science Center NEMO in Amsterdam. De Parkschool is één van de vele deelnemende scholen aan het project waarvoor verschillende ‘missies’ moeten worden uitgevoerd. Als klap op de vuurpijl is Kamil Sirin, samen met vijf andere Nederlandse kinderen, uitgekozen om astronaut André Kuipers in het Ruimtestation ISS tijdens een Live Video happening vanmiddag een vraag te stellen in het Engels. 

Vandaag is het zover. Schoolkinderen doen op aarde precies dezelfde proeven als Kuipers in de ruimte. Dat gebeurt in vier verschillende Europese steden tegelijkertijd, waaronder Amsterdam, in Science Center NEMO. De Parkschool uit de Utrechtse wijk Lombok is één van de vele deelnemende scholen aan het project ‘Ruimteschip Aarde’. Daarvoor voeren ze verschillende ‘missies’ uit! Voor de tweede missie verdiepten de kinderen zich in ‘Plastic Soep’. De kinderen bedachten oplossingen voor het opruimen van de Plastic Soep én manieren om nog meer plastic afval te voorkomen. De experimenten gaan over schuim en convectie: de stromen in de lucht en het water die van ongekend belang zijn voor het klimaat op aarde. Door de resultaten op aarde te vergelijken met die in de ruimte, wordt duidelijk wat de invloed van zwaartekracht is. De resultaten van de experimenten bij NEMO, hier op aarde, worden vergeleken met die van Kuipers in het Ruimtestation ISS. De kinderen fungeren als controlegroep voor Kuipers. Zijn de resultaten hetzelfde op aarde en in de ruimte? 

Vanmiddag legt Kuipers een videoverbinding met Duitsland, Spanje, Groot Brittannië én met het Science Center NEMO om samen met de  scholieren de uitkomsten van het onderzoek te bespreken. Kamil is daarbij, samen met vijf andere kinderen uit Nederland, uitgekozen om tijdens deze Live Video happening in het Engels een vraag aan Kuipers te stellen. Het videocontact duurt van 17.10- 17.30 uur en is live te volgen via NASA TV: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).