Utrechtse kerstbomen inruilen voor een biertje, om er vervolgens bier mee te brouwen Utrechtse kerstbomen inruilen voor een biertje, om er vervolgens bier mee te brouwen

Utrechtse kerstbomen inruilen voor een biertje, om er vervolgens bier mee te brouwen

Utrechtse kerstbomen inruilen voor een biertje, om er vervolgens bier mee te brouwen
Foto: Kirsten van Santen
Naast de kerstboom-inleverpunten en -ophaalservice van de gemeente, kunnen Utrechters dit jaar opnieuw hun kerstbomen inleveren bij restaurant Botania op de Stadhuisbrug. In tegenstelling tot de gemeente, die compost maakt van afgedankte bomen, krijgen deze een tweede leven als een biertje.

Naast de kerstboom-inleverpunten en -ophaalservice van de gemeente, kunnen Utrechters dit jaar opnieuw hun kerstbomen inleveren bij restaurant Botania op de Stadhuisbrug. In tegenstelling tot de gemeente, die compost maakt van afgedankte bomen, krijgen deze een tweede leven als een biertje.

Lowlander Botanical Beers zamelt op 6 januari tussen 12.00 uur en 20.00 uur kerstbomen in. Als bedankje krijg je er een flesje Winter I.P.A. voor terug. En als je mee helpt om de naalden samen met Lowlander te plukken, is er ook wat te snacken.

De toppen en naalden van de bomen worden vervolgens gebruikt om bier mee te brouwen. Voor het biertje, de Winter I.P.A. van Lowlander, is er 600 kilo sparrennaalden nodig. De naalden worden vervolgens geconserveerd. Daarvoor worden ze in een neutrale graanalcohol gelegd.

Naaldenextract en citrustonen 

“Alcohol haalt perfect de smaak van de sparrennaalden naar boven en bewaar het karakter”, legt Lowlander uit. “Na enkele weken conserveren is er een extract ontstaan waarmee ze de Winter I.P.A. voor het komende jaar kunnen brouwen.”

Het naaldenextract wordt vervolgens gecombineerd met jeneverbes. Dit jaar is er voor het eerst ook een non-alcoholische variant van het winterse biertje. Volgens Lowlander zijn de naalden “een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen”.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Het blijft opvallend hoeveel ruimte biermakers en bierverkopers in Utrecht krijgen om hun business te promoten.

 2. HenQ

  Klopt, het uitgaansbeeld hier gaat om kroegen, bierpromotie, bierhijsfeesten en 400 verschillende soorten speciaalbierfestivals. Ga liever naar Amsterdam want een verfijnd clubleven kent Utrecht niet.

 3. passalacqua

  wat leuk, ik heb daar jaren gewoond op foto; Brouwersgracht in Amsterdam, en woon nu weer aan gracht in Utrecht 😉

 4. Len

  Maar als je een paar geurende kerstbomen op zolder hebt staan, dan is het foei en krijg je weer een politiebericht op DUIC

 5. Koel Hoofd

  Nu maar hopen dat ze de kerstbomen goed uit elkaar kunnen houden.
  Dennen zijn giftig, sparren niet.

 6. Kloek

  En wat als kerstbomen besprayd zijn met brandvertragers (of ander gif/ chemicalïen)?Wat nog wel eens meer dan eens gebeurd. Checkt iemand hier op en hoe dan?

  Dat is toch niet goed als dit in bier terecht komt?

 7. Zonnewende

  Beste DUIC,

  Compost is óók een tweede leven.
  Jullie schilderen de gemeente af als ‘slecht’ en de bierbrouwer als ‘goed’.
  Jammer.

  Zeker als je bedenkt dat de bierbrouwer goedkoop aan naalden en mankracht wil komen, verpakt in een hip evenementje.
  Wel gezellig hoor, daar niet van. Maar het heeft niets met duurzaamheid te maken. Alleen met slim ondernemerschap 🙂

 8. Bierboom

  @Kloek
  Op de Lowlander website staat hier het volgende over:
  Please note that all Christmas trees must meet the following requirements:
  1. The tree is potted and still has its roots;
  2. The tree is in a healthy condition;
  3. The tree has been standing in a non-smoking environment;
  4. The tree hasn’t been impregnated and doesn’t contain any fake snow.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).