De Utrechtse kinderopvang heeft het niet makkelijk: waar dat eerst door een groot tekort aan geschikte panden kwam, is dat nu zo door te weinig personeel. Toch is het onwaarschijnlijk dat de gemeente harde maatregelen treft vanwege de marktwerking in de branche. Voorlopig lijkt er niet veel te veranderen in de sector. Wat de effectiviteit van de initiatieven is die wél worden ondernomen, moet nog blijken.
Dat de kinderopvang in nood zit, was al langer bekend. Zo zijn er ouders die hun kind al maanden voordat het geboren is inschrijven voor een opvang, of juist minder werken doordat zij nog steeds op diezelfde wachtlijst staan. De sector had eerst problemen met het vinden van geschikte nieuwe locaties, kampt nu met een groot personeelstekort en als gevolg daarvan ervaren medewerkers weer een te grote werkdruk. Utrecht is niet de enige stad met problemen, maar hard ingrijpen lijkt er niet in te zitten.
Opvangperikelen
GroenLinks en de PvdA stelden begin dit jaar vragen over de problematiek, waar het college van burgemeester en wethouders (B&W) nu antwoord op geeft. Er zijn op dit moment geen Utrechtse ‘kindcentra’ in verschillende wijken zoals Kanaleneiland, terwijl deze volgens de partijen juist daar het hardst nodig zijn. Dat zou met name komen doordat er te weinig geschikte ruimte is in de wijk. Ook zijn er in Utrecht lange wachtlijsten voor opvang, die ouders proberen te omzeilen door op meerdere kinderopvangen in te schrijven. Het gehele tafereel zorgt voor de nodige opstoppingen in het proces van het plaatsen van kinderen bij een crèche, BSO of gastouder.
Het college van B&W zegt het geschetste beeld voor het grootste deel te herkennen, maar benoemt daarbij ook meteen dat het niet aan hen is om actie te ondernemen: “Gezien de marktwerking in de kinderopvang heeft de gemeente helaas geen invloed op het aantal beschikbare plekken in de buurt.” Volgens hen is er in de wijken waar geen kinderopvanglocaties zijn te weinig vraag naar opvang, waardoor een opvang op deze plek niet nuttig zou zijn. “We hebben daar als gemeente zeer beperkt invloed op. Tegelijkertijd erkent het college dat voldoende kinderopvang in eigen buurt belangrijk is voor ouders zodat zij werk en opvang beter kunnen combineren.”
Effectiviteit
Wel probeert de gemeente de kinderopvang door middel van eigen initiatieven soepeler te laten verlopen. Zo is er een contactpersoon ‘kinderopvang’ aangesteld, wordt er samengewerkt met opleidingen die uiteindelijk de opvang kunnen helpen en worden werklozen omgeschoold naar personeel voor de opvang. Hoe effectief of duurzaam dit is, is daarentegen de vraag. Zo zijn er door de contactpersoon verschillende initiatieven gestart die de druk op de opvang verlichten, maar mist er nog structurele financiering. Ook of er tot op heden daadwerkelijk meer opvangcapaciteit is, en of de reeds ondernomen initiatieven dus effect hebben, is nog niet bekend. Het verkrijgen van die informatie heeft volgens het college meer tijd nodig.
Het college van B&W wil in de toekomst nog verkennen of de kinderopvangsector aangesloten kan worden bij Utrecht Leert. Met dat initiatief wordt geprobeerd het lerarentekort terug te dringen. Ook met de opleiding Pedagogisch Verbinder, die in september 2023 is gestart, wil de gemeente perspectief bieden voor werken in de kinderopvang. Hulp van buiten de gemeente hoeft volgens het college voorlopig niet verwacht te worden. Volgens hen is er op dit moment ‘geen zicht op kansrijke initiatieven uit andere steden voor verlichting van de tekorten’.
11 Reacties
ReagerenWaar moet het personeel dan ook wonen in Utrecht? Of parkeren?
De stad is onbereikbaar voor MBO-opgeleiden en onze gemeenteraad doet niks.
Ben het eens met Nina. Ik ben geboren en getogen in Utrecht, maar doordat er geen betaalbare starterswoningen zijn (ik MBO PM’er/vpk en mijn vriend Uni recht) kan ik niet bij mijn werk en familie blijven wonen. Hierdoor heb ik nu een reistijd van 50 minuten naar werk. Normaal zou ik dat prima vinden, maar met een werkdag van 9,5 uur in de opvang is dat pittig. Het liefst zou ik daar willen blijven werken, maar als ik zelf kinderen krijg is het niet meer te doen en ben ik als vele andere collegas genoodzaakt om buiten de randstad te zoeken waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
@nina: pardon? Wat is dat voor aperte onzin? Wonen in Utrecht? Waarom in hemelsnaam? Maarssenbroek, Nieuwegein, Houten, IJsselstein etc etc.
Lekker op de fiets of met OV naar het werk dus parkeren is ook geen issue.
ja nina, dit is wat je krijgt als je subsidies afschaft en eea overlaat aan de markt. in een ander draadje pleit je daar voor. dit zijn dan de consequenties .
@ JdV
Je bent al vele jaren niet actief op of niet goed geïnformeerd over de woningmarkt, begrijp ik. Ook in de plaatsen die jij noemt zijn de prijzen van huur- en koopwoningen duur.
@ JdV
Uw aperte onzin spant de kroon.
De onbetaalbaarheid van woningen beperkt zich niet tot de stad Utrecht.
Dat weet u best.
Maar u vindt het leuk om te jennen.
Vrij kinderachtig alkemaal.
Hier in de wijk zit wel een kindcentrum – letterlijk om de hoek. 8 maanden voor geboorte van zoontje ingeschreven. Hij is inmiddels 4 maanden en nog steeds geen plek.
Het issue is personeelstekort. Personeel wordt betaald conform de CAO kinderopvang. Wat kan Gem. Utrecht dan doen? Gebouwen zijn immers het knelpunt niet meer blijkens het artikel.
Stel dat de gemeente zelf kindcentra zou gaan bestieren, dan zouden ze toch nog steeds in dezelfde krappe personeelsvijver vissen?
Volgens mij moet dit door-gepassd worden naar de Rijksoverheid. En daar moeten ze sowieso af van het idee van ‘gratis’ kinderopvang want dan komen we helemaal veel personeel te kort.
@ Geewee
Lees de reactie van Ellie. Zij werkt in de kinderopvang en wil graag in Utrecht blijven werken, maar dat lukt dus niet op de langere termijn. Dit omdat in Utrecht en omgeving wonen te duur is en zij dus verder weg is gaan wonen.
Blijkbaar is het grootste probleem in Nederland inlevingsvermogen. Mensen kunnen zich niet verplaatsen in de dingen waar anderen buiten hun eigen bubbeltje tegenaan lopen, lijkt het.
En het ergste is dat de overheid dit vermogen ook niet meer lijkt te hebben. We hebben een wethouder die geld blijft uitgeven aan rode asfalt fietspaden, terwijl er een miljoenentekort is in onze gemeente. Hoe kan dit? En waarom steunt de coalitie dit?
@Nina:
de coalitie wil dit omdat een doelstelling van de coalitie is de stad te vertimmeren naar de wensen van de coalitie en hun electoraat. Daar wordt veel aan opgeofferd, en ze hebben haast want er kan zomaar een andere politieke wind gaan waaien. Iets met een geldkraan en zo.
Geen wachtlijst bij Bubamara in Westbroek ! Vlakbij Utrecht .