Utrechtse krakersscene in identiteitscrisis? | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse krakersscene in identiteitscrisis? | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse krakersscene in identiteitscrisis?

Utrechtse krakersscene in identiteitscrisis?

Een opmerkelijke actie van de Utrechtse krakersscene op het voormalige terrein van De Boo Bouwmaterialenhandel aan de Briljantlaan. De gebouwen op het terrein, gelegen tegenover een politiebureau en een brandweerkazerne, blijken sinds zondag 13 november gekraakt. De krakers hebben de sloten vervangen en de eigenaar, juridisch nog De Boo, mag er niet meer in. Op de gevel van het pand zijn vreemd genoeg hakenkruizen gespoten. Een fascistische uiting van een anarchistische beweging.

Vorig jaar trad de Wet kraken en leegstand in werking waarmee kraken strafbaar werd. Kraken is een inbreuk op het eigendomsrecht, vindt het kabinet. Bovendien worden kraakpanden vaak ernstig beschadigd en verwaarloosd en draait de eigenaar vervolgens op voor het herstel. Het tegengaan van kraken is dus maar tot op zekere hoogte een zaak van de gemeenten. Die hebben niet per definitie een probleem met krakers. Sterker nog, Utrecht baalt van het kraakverbod. Zo zei de voormalige Utrechtse wethouder wonen Harrie Bosch (PvdA) destijds: ‘De gemeenteraad wil geen heksenjacht op krakers. Utrecht heeft namelijk ook profijt van kraken. Bij gebrek aan betere instrumenten kan kraken een nuttig middel zijn tegen leegstand.’ Volgens de kraakbeweging doet Utrecht echter aan symboolpolitiek. In de praktijk voert de gemeente de wet gewoon uit.

Het terrein aan de Briljantlaan staat op de nominatie om door ontwikkelaar Jebber binnen 5 jaar te worden omgetoverd tot een bruisende hotspot met starterswoningen en creatieve bedrijvigheid. Begin juni ontvouwde Jebber haar plannen aan buurtbewoners en pers. Vooralsnog stonden de gebouwen op het terrein leeg in afwachting van de herontwikkeling van het terrein. Door politie en brandweer wordt regelmatig op het terrein geoefend. Of de gemeente overgaat tot ontruiming van de gekraakte panden is nog niet bekend.

18 Reacties

Reageren
 1. jappie

  Fascisten en Anarchisten, allemaal één pot nat; laat ze eens werken voor hun geld. En de eigenaar mag er niet in? Ik zeg je eigendom verdedigen met de middelen die je hebt.

 2. Nacho

  @Jappie

  Precies, ik had ze eruit gestampt met een paar ‘vrienden’. Opzouten!

 3. tja

  Politie en brandweer oefenen daar regelmatig, ik zie potentieel oefenmateriaal voor de ME, 2 vliegen in 1 klap

 4. Sjaak P

  Als de eigenaren willen dat de krakers eruit gaan: Ik meld me hierbij aan voor een knokploeg. Meppen we die krakers naar de tering !!! Zo doen we dat als de politie haar taak niet uitvoert: het handhaven van de wet !!!

 5. nn

  der staat een davidster onder, duidelijk buurt pubers.

 6. Henk

  Sjaak P, megastoer. Word je vrouw opgewonden als je dat soort neanderthalertaal uitslaat?

 7. TT

  IS NEP! krakers symbool is altijd met pijl naar boven 🙂

 8. Bewoners Briljantlaan

  Heel vervelend dat dit bericht zo iets absurds suggereert. Twee dagen geleden is er inderdaad fascistische graffiti op onze nieuwe woning, een oude keukenshowroom, gespoten. Overduidelijk niet door ons zelf. Wij hebben aangifte gedaan van vandalisme en hebben de helft al overgeverfd. Verf voor de rest staat klaar, maar wegens de drukte rondom de verhuizing zijn we hier nog niet aan toe gekomen.

 9. jan

  Wij bedanken de Utrechtse Courant hartelijk voor hun valse berichtgeving. Wij hebben de journalist, die vanochtend voor ons pand foto’s stond te maken, duidelijk te woord gestaan. Wij hebben hem uitgelegt dat dit vandalisme was, en dat wij aangifte gedaan hebben. Dit bewijst dat de utrechtse courant, of in ieder geval de journalist Mario Gibbels, op zoek is naar sensatie en krakers (samen met de anarchistische beweging) graag in een slecht daglicht zet. Wij zitten gekraakt NAAST het politiebureau maar blijkbaar was mario te beroerd bij hun verhaal te halen.

  Er is inmiddels al een ruit bij ons ingegooit, Utrechtse Courant en Mario Gibbels: bedankt!

 10. krakert

  hoor en wederhoord lijken mij goede journalistieke principes om na te streven. wat een baggerartikel

 11. Danny

  Blij van andermans eigendom af werkeloos tuig!

 12. Anne80

  Wat een waardeloos artikel. Wie gaat er nou van uit dat grafiti op een pand moet zijn aangebracht door mensen die zich in een pand bevinden? Dat is toch praktisch nooit het geval?

 13. Antonov

  Kraken = diefstal. Altijd.

 14. Irene

  @ Antonov
  Hahahahaha, zie je die krakers al met een huis in hun bakfiets wegfietsen? Nee? Dacht ik al!

 15. vincent

  @jan 🙂 wat een ironie. een kraker die uitlegd dat hij slachtoffer is geworden van vandalisme.

 16. Sanne

  Sjaak heeft seks met mannen.

 17. sjanno

  Kraken is verboden en dus met de lange lat eruit meppen dat luie parasiterende volk

 18. dom-i-nee

  blijft toch grappig dat mensen die vinden dat de wet is overtreden zelf aankondigen dat ze de wet zullen overtreden om dat te straffen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).