Utrechtse kunstwereld is even stil, Jan Juffermans jr. overleden - De Utrechtse Internet Courant Utrechtse kunstwereld is even stil, Jan Juffermans jr. overleden - De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse kunstwereld is even stil, Jan Juffermans jr. overleden

Utrechtse kunstwereld is even stil, Jan Juffermans jr. overleden
Verschrikkelijk om te horen dat Jan Juffermans junior op zaterdag 12 december is overleden. Intimi wisten dat bij hem in het begin van dit jaar kanker was geconstateerd en dat de prognose niet goed was. Maar toch, zijn plotselinge dood is even surrealistisch als sommige schilderijen uit zijn collectie

Verschrikkelijk om te horen dat Jan Juffermans junior op zaterdag 12 december is overleden. Intimi wisten dat bij hem in het begin van dit jaar kanker was geconstateerd en dat de prognose niet goed was. Maar toch, zijn plotselinge dood is even surrealistisch als sommige schilderijen uit zijn collectie

Jan Juffermans junior was een aimabel mens. Na het overlijden van zijn vader in 2011 zette hij met veel enthousiasme de kunsthandel door die zij samen in 1994 waren gestart. Anders en op zijn eigen wijze, maar met even veel elan als zijn vader van wie hij zoveel had geleerd. Genoeg om zich een specialist te noemen op het grafisch oeuvre van de schilder Kees van Dongen over wie hij samen met zijn vader een oeuvrecatalogus schreef. Deze catalogus wordt wereldwijd als belangrijk naslagwerk beschouwd. Zijn kennis hield echter niet op bij Van Dongen, op zijn website staan de namen van een indrukwekkend aantal internationale kunstenaars over wie hij je alles kon vertellen.

Jan Juffermans junior werd op 23 maart 1973 in Utrecht geboren. Na de lagere school volgde hij met succes een VWO-opleiding op de ‘Werkplaats’ in Bilthoven om daarna korte tijd bedrijfseconomie in Rotterdam te studeren. Maar leren deed hij liever in de kunsthandel van zijn vader, inkopen op veilingen in binnen- en buitenland.  Wij kwamen elkaar wel eens tegen bij het voor insiders bekende veilinghuis Drouot in Parijs. Voor een kunsthandelaar is de praktijk de beste leerschool die er is en Jan leerde graag en veel.

Het is nog niet te bevatten hoe de kunstwereld in Utrecht zal zijn zonder deze vriendelijke, nog zo jonge man die ook zoveel kennis met zich droeg waarop je altijd een beroep kon doen. Of, en in welke vorm de galerie die is gevestigd in de Lange Jansstraat, blijft bestaan is nu nog niet bekend.

Jan Juffermans laat een vrouw en twee kinderen achter.

Marcel Gieling

13 Reacties

Reageren
 1. Jan Scherjon

  Wat een verschrikkelijk leed voor de Familie Juffermans en andere.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Wat verschrikkelijk triest en onrechtvaardig voor dit gezin, ik wens de familie veel sterkte toe met dit verlies van een bijzonder mens.

  Sterkte.

 3. utrechtse vogel

  potverdomme zeg.

 4. Niels Bokhove

  Wat een ellende in huize Juffermans! Zijn moeder Lily overleed nog maar kort geleden, op 31 oktober jl., ook aan kanker, in het besef dat haar zoon aan dezelfde rotziekte leed. Ik wist dat Jan ziek was, maar dat het zo snel zou gaan met Jan jr. wist ik niet. Inderdaad, wat moet er nu gebeuren met de galerie?

 5. Willem Hoogendijk

  Ja, een groot verlies. Ik kon altijd bij hem terecht met vragen. Altijd hartelijk en voorkomend. Sterkte gewenst voor zijn gezin!

 6. Dunya

  Ik heb er geen woorden voor,wat een grote verlies dit.
  ik heb Jan jaren lang met alle liefde zijn prachtige kapsel mogen knippen bij Bert Deun.
  Nooit geweten dat ie met zo iets ergs zat te vechten voor zijn leven.

  Lieve Jan Rust zacht en je blijft in me ❤?

 7. Jan

  Jan, ook al heb ik je niet gekend. Ik vind het vreselijk dat je ons ongevraagd eerder hebt moeten verlaten. Je vrouw en kinderen en alle naasten wens ik heel veel sterkte met je ‘vertrek’ een plekje te geven.
  Jan

 8. Therese

  Na 30 jaren vriendschap met mijn zoon ,Martijn Cools,vanaf de Werkplaats,is dit een ongelooflijk drama ,zo jong !
  De hele vriendenclub was zeer hecht, in choque en de leegte groot.
  Claudia en de kinderen hebben de zwaarste ervaring ooit.
  Weet dat de jonge mannen ze zullen bijstaan…in liefde .
  Therese.

 9. Sip Meijer

  wat spijt me dit ontzettend .. ik heb eerder dit jaar in Naarden en in de winkel in Utrecht nog heel gezellig met Jan over van alles en nog wat zitten praten .. totaal onwetend van wat er met hem aan de hand was .. we hadden nog een kleine transactie op stapel staan .. ongelooflijk triest bericht, wat een klap .. zeer veel sterkte voor familie en vrienden .. mijn oprechte condoleances

 10. Amarentia Oswald

  Heel veel goede herinneringen aan zowel kleine als grote Jan!
  Amarentia en Ebbe

 11. Lavie

  Dag gekke Jantje: Rebel With A Cause, voor mij was je op de Werkplaats onlosmakelijk verbonden met Jochem, altijd en eeuwig jonge-honden energie. Blijf a.j.b keten in het hiernamaals. Lavie.

 12. Alie

  Wat ontzettend jammer. Heel veel sterkte. mvg Lie

 13. Joost Bloemsma

  Net terug uit Frankrijk, lees ik dit bericht. Wat een klap!
  Jan, ik zal je missen. Je vrouw en kinderen wens ik veel sterkte .
  Joost

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).