Voor geïnteresseerden in de Utrechtse queer-geschiedenis is nu door de binnenstad de regenbooghistorie van de stad te bewandelen. De Queer City Map is 8 december, afgelopen Paarse Vrijdag, gelanceerd op het Domplein en brengt de rijke LHBTIQ+-geschiedenis van de stad in kaart.
De papieren Queer City Map past opgevouwen in een broekzak en is uitgevouwen een plattegrond van de Utrechtse binnenstad. Daarop is een in kaart gebrachte wandeling langs achttien historische plaatsen uit de LHBTIQ+-geschiedenis van de stad. Met een QR-code kun je meeluisteren naar de verhalen rondom deze plaatsen. De kaart is afkomstig uit het vrijwilligersproject Queer U Stories een verzameling van geschiedenis van de Utrechtse regenboogbeweging vanaf de 18de eeuw.
De wandeling start op het Domplein bij de gedenksteen voor de achttiende-eeuwse sodomietenvervolging, een vervolging waarbij 300 mensen wegens sodomie – een term die gebruikt werd voor onder meer homoseksualiteit – in Nederland waren aangeklaagd. 75 van hen moesten dat met de dood bekopen. Verder brengt de wandeling je langs diverse cafés en uitgaansgelegenheden die vandaag de dag nog bestaan.
De Queer City Map is af te halen bij de Winkel van Utrecht / VVV, boekhandel Savannah Bay en de cafés Kalff en Bodytalk.
8 Reacties
Reageren🫶👏👏
Lekker veilig binnen de grachtengordel.
@pragmatist wat wil je in godsnaam met zo’n opmerking bereiken? Ik reageer nooit hier, maar doe het nu toch maar een keer. Sneu volk hier. Blergh.
Helaas geen volledig verhaal; er wordt namelijk niets gemeld over het homostel Ton en Hans dat in 2010 door ‘jongeren’ werd weggetreiterd uit hun huis in Leidsche Rijn.
Tja, Lombokker, dan wordt het helaas wel een héél erg langdurige wandeling, als u begrijpt wat ik bedoel.
In zuilen is ook een stel weggepest.
uitstekend initiatief ! in de canon zag ik ook de Annie Brouwer-Korf prijs voorbij komen. Ik meen te weten dat Annie een erg matige, zwak functionerende burgemeester is geweest. Dat is dan weer jammer. Is met dit initiatief de meerderheid van de Utrechtse bevolking homo tolerant ? Hmmmm
Utrecht overecht ik ben blij niet overecht om niet vrij voel ik niet schaam gay bang veel buitenland te jongeren is en met een mens kijken naar loopt homo’s moeilijk is kast uit kom veel en vrede crk