Utrechtse makelaar aan de schandpaal na ‘foute grap’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse makelaar aan de schandpaal na ‘foute grap’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse makelaar aan de schandpaal na ‘foute grap’

Utrechtse makelaar aan de schandpaal na ‘foute grap’
De betreffende tekst in het mailtje
De Utrechtse makelaar Lauteslager staat er slecht op vandaag. Een mail met daarin de tekst ‘Zijn naam zit niet mee.” bedoeld voor interne doeleinden kwam per ongeluk terecht bij sollicitant Ouassim over wie het mailtje ging. 

De Utrechtse makelaar Lauteslager staat er slecht op vandaag. Een mail met daarin de tekst ‘Zijn naam zit niet mee.” bedoeld voor interne doeleinden kwam per ongeluk terecht bij sollicitant Ouassim over wie het mailtje ging. 

Dit mailtje is vandaag op Facebook beland met alle gevolgen van dien. Het bericht wordt massaal gedeeld op de sociale media en niemand lijkt de opmerking te kunnen waarderen.

Het bedrijf heeft zelf inmiddels een verklaring afgegeven waarin het stelt dat het om een foute grap gaat. “Het is een flauwe ongepaste grap over zijn naam. Dom? Ja!! Onhandig? Nogal!! Foute humor? Mwaaa! Racistisch? Nee!!”

“Na een welgemeend excuus aan de scholier leek het “probleem” opgelost. Wat er daarna is gebeurd weten wij niet precies maar feit is dat er gedreigd is om ‘de zaak’ op de Social Media bekendheid te geven. Na diverse pogingen om een en ander netjes op te lossen heeft de scholier/student er toch voor gekozen om ons kantoor publiekelijk ‘aan de schandpaal te nagelen’”, aldus Lauteslager.

28 Reacties

Reageren
 1. .

  Onzin! Deze jongeman is afgewezen door zijn naam daar kan je niet omheen draaien. En dan straks huilen en kamervragen stellen wanneer deze jonge in de criminaliteit belandt komt zeker door zijn ouders of door hemzelf want hij heeft niet goed zijn best gedaan op school? Helaas zullen buitenlanders hier in Nederland geen eerlijke kans krijgen met uitzondering van verschillende bedrijven, en de politiek met de kop in het zand blijven en de pvv op nummer 1! Nederland is
  een vuilnisbelt geworden.

 2. Willem

  “Na diverse pogingen om een en ander netjes op te lossen heeft de scholier/student er toch voor gekozen om ons kantoor publiekelijk ‘aan de schandpaal te nagelen’”, aldus Lauteslager.”

  Netjes op te lossen? Wat bedoelt Lauteslager? Dat dit onder de pet moest blijven?
  De student heeft er zeer goed aan gedaan dit naar buiten te brengen!
  Ga je schamen Lauteslager, je hebt er niks van begrepen. Ik sta op het punt mijn huis te verkopen. Lauteslager gaat daar iig geen rol in spelen.

 3. Peter

  En terecht. Eerst maar eens diep door het stof.

 4. [email protected]

  Waarom zou deze makelaar niet zelf mogen weten of hij iemand wel of niet aanneemt omdat die naam nou eenmaal niet lekker klinkt, dat hebben de mensen Janmaat heten destijds ook in de 80 jaren meegemaakt bij een sollicitatie.
  Maar het was natuurlijk weer een …… en die zien in iedere beslissing discriminatie en racisme, nou Lauteslager mijn woningen mag jij gewoon verkopen hoor, ik ben niet hypocriet, wel realistisch.
  Laat je in ieder geval niet chanteren door linkse knuffel dromers.

 5. Lucas

  Volgens mij heeft @geenstijl het niet helemaal begrepen: deze jongen wordt niet aangenomen omdat zijn naam niet lekker klinkt (wat voor argument zou dat zijn overigens!) maar omdat ie een noord-afrikaanse achternaam heeft. Terecht dat die jongen dat beschouwd als discriminatie – dat heeft niets met zijn achtergrond te maken, ik als autochtone hollandse man zie dat ook zo.
  Geenstijl, zo begin het 75 jaar geleden ook man! Denk na!

 6. Timo

  Zijn naam zit inderdaad niet mee, hoe spreek je dat in vredesnaam uit?

 7. Timo

  Zijn naam zit inderdaad niet mee, hoe spreek je dat in vredesnaam uit?

 8. Lekkage

  Elke selectieprocedure is racistisch. Dikke konten, kale hoofden, scheve tanden, tukkerse accenten, ruikende oksels. Al deze mensen maken geen of minder kans. Het is van alle tijden en begint al op de lagere school ook in Suriname en Marokko.

 9. Ronald

  Ik zie geen racisme, alleen kritiek op iemand’s naam.
  Misschien werken er al 3 Ouassim’s bij Lauteslager en is het gewoon super onhandig als er nóg zo’n naam bijkomt.

 10. Friso

  ‘Het was maar een grapje’. Hoe kun je wrijven in een vlek. Dit laat zien hoe er op het makelaarskantoor gecommuniceerd wordt en ook als het zogenaamd een grapje is, is dat droevig. Zo’n werknemer berisp je ernstig of schors je, je neemt in ieder geval maatregelen en gaat diep door het stof. Deze reactie is de domste die dit makelaarskantoor kan geven.

 11. peter

  Ga naar desbetreffende pagina en ontdekt zelf dat het een blank kantoor is. Wanneer het om een homo was gegaan dan hadden we reacties als: Kan exht niet anno 2016, achterlijk, aanpakken. Maar nu is het gewoon keuze van hen. Heerlijk hypocriet. Mail is door de eigenaar van kantoor verzonden. Bestempelen als grap? Het zit dua in bedrijfscultuur. Ben benieuwd waar vrijdagmiddag borrel overgaat…..dopperende negers op middelande zee? Wie weet…schaam je.

 12. Sarah

  @lekkage: punt is nu juist dat deze jongen niet is aangenomen omdat ie zou rieken, een dikke kont zou hebben of wat dan ook, maar puur vanwege een naam. Knap als je daar andere zaken dan een afkomst uit kunt destilleren.

  @geenstijl: lekkere consequente gast ben jij. Als de jongen was afgewezen omdat ie Cohen zou heten was de wereld voor jou en je pvv-vrinden te klein geweest.

 13. Frank

  De gegeven reactie geeft wel aan dat men zich bij Lauteslager niet eens bewust is van wat discriminatie en racisme is c.q. waar en hoe dat begint. Nou verbaast me dat niet echt van dit bedrijf, want als je kijkt naar het personeelsbestand van die makelaar kun je nauwelijks volhouden dat daar ook maar een spoor van diversiteit te vinden is.

 14. Laura

  @Ronald: Goh, ja, dat zal het zijn. Stom dat we daar niet eerder aan gedacht hebben…

 15. Sander

  Kom nou, heeft niemand hier zich schuldig gemaakt aan mailtjes die eigenlijk intern bedoelt zijn? Die klanten/sollicitanten etc. niet mogen lezen?

  Voor de rest, ik zie geen rascisme. Beau ter Ham heeft zijn naam ook niet mee.
  Ook weten we niet of hij is afgewezen (dit lijkt me wel het geval, anders is er niet zoveel heibel. Of er is al heibel gemaakt vóórdat hij was aangenomen/afgewezen).

 16. De Utrechter

  Die goser na een goed gesprek gewoon een baan aanbieden. Dat heeft ie verdient en het kan zomaar iets opleveren. Succes Ouassim en Lauteslager!

 17. isabelle

  De makelaarscultuur is blank als de toppen der duinen. Lauteslager is er kennelijk happig op om dit zo te houden. Eikels.

 18. Kuch

  @ Sander

  Typisch ontkennen van racisme, net zoals Lauteslager dat zelf ook doet. Zogenaamd een grapje, wat is er dan precies grappig aan? Punt is dat men intern zegt deze kandidaat niet aan te nemen vanwege zijn naam, lees afkomst. Gelet op de reacties na de ophef is men er niet op uit om zelf het boetekleed aan te trekken. Men had schuld kunnen inzien.

  Maar dan, wat nog veel erger is en vandaar dit een punt is, men heeft geprobeerd dit onder de pet te houden, afspraken met deze of gene te maken. Complimenten dat de sollicitant dit nu toch via de media speelt. Slim van hem.

 19. otto

  Wat is eigenlijk de grap dan volgens de makelaar…?

 20. dpvdl

  Deze makelaar is duidelijk onhandig met email. Maar let’s face it: over de hele arbeidsmarkt is er (helaas) sprake van dit soort discriminatie. Overigens wordt je bij het Leger des ook niet aangenomen als je geen christelijke achtergrond hebt.

 21. blm te U.

  Ja dát zou (alsnog) ruiterlijk geweest zijn, een goed solli gesprek en een kans, het ging om een stageplaats. Het werkelijke gezicht van Lauteslager is nu 2x getoond, bij de afwijzing om naam en bij de slechte afhandeling erna. Hoe geef je je bedrijf een slecht imago, zo dus.

 22. Jeroen

  Ja, ja. Een ‘medewerker’ kwam binnen terwijl er nog een mail openstond op de computer van Robert Dunning en hij net in vergadering was. En het is dan natuurlijk heel normaal om even op een computer van een partner van het kantoor als medewerker een ‘grapje’ te typen. Het lijkt me niet dat medewerkers gewoon in de mail van hun baas mogen grasduinen en al helemaal niet mails vanuit zijn naam versturen. Klinkt mij allemaal zeer dubieus in de oren.

 23. Scherpschutter

  Ik zie het probleem echt niet. Waarom zou je niet een sollicitant mogen afwijzen omdat de persoon in kwestie een naam heeft die niet mee zit? Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld ook niet weten hoe je de voornaam van de jongeman dient uit te spreken (OE-A-SIM?). Vermoedelijk zal het met de achternaam al niet heel veel beter gesteld zijn. Spijtig voor de jongen in kwestie dat hij op basis van zijn naam niet aangenomen wordt. Dat is echter toch echt het recht van een ondernemer en de betichtingen van discriminatie of racisme zijn weer te zot voor woorden.

  Werkelijk uit niets blijkt een discriminatoire of racistische intentie. Echt helemaal uit niets! Je moet dan ook vooral zelf wel een enorme racist zijn om hier racisme in te kunnen ontwaren. Wanneer je hier racisme in meent te kunnen ontwaren, dan impliceert dat namelijk expliciet dat diegene ZELF vooral naar de afkomst van deze jongen kijkt en op basis van die perceptie concludeert dat…Juist.

  Persoonlijk ben ik er dan ook een groot voorstander van om Ouassim aan de schandpaal te nagelen, door hem met voor- en achternaam overal op internet te vermelden. Eerst op belachelijke gronden dreigen om na een uitgestoken hand het bedrijf in kwestie alsnog imagoschade toe te brengen: dan verdien je een publieke tuchtiging die ook andere werkgevers alvast op de hoogte brengt van wat hier gespeeld heeft voordat ze besluiten om je aan te nemen of niet.

  Ondoordachte daden hebben gevolgen. Dat lijkt mij een goede les voor deze jongeman.

 24. Arnaud

  Mensen als een Scherpschutter, de naam klink trouwens al eng-rechts-geenstijl-achtig, zijn naam heeft hij niet mee iig, hebben echt een dikke plaat voor hun kop.

  Zij herkennen de ware racist in hunzelf niet en dat is nu net het probleem, doet zich nogal vaak voor bij racisten. Jammer dat hij onder een synoniem reageert, anders zou ik hem al niet meer uitnodigen voor een gesprek.

  Hij heeft namelijk zijn inhoud niet mee, en dat, dat is nu net een legitieme reden om iemand niet aan te nemen. Past niet in de bedrijfscultuur, dat enge rechtse denken.

  Gelukkig lijden de meeste eng-rechtse reaguurders niet zulke gelukkige levens. Vandaar ook hun frustraties en angst.

 25. Eric

  Scherpschutter, onder welke steen leef jij? Als iemand als ‘grap’ wordt verweten dat z’n naam niet meezit, leg mij dan eens uit waar de grap zit. Dit is echt 100% racisme en de mensen bij Lauteslager moeten zich schamen, vooral voor hun reactie. De makelaardij heeft al niet het imago dat het een erg ethische bedrijfstak is en door zo’n reactie wordt alleen nog maar bevestigd dat men alleen bezig is met gemakkelijk geld verdienen en het begrip maatschappelijke verantwoordelijkheid kent men blijkbaar niet.
  Natuurlijk heb je in dit land minder kansen met een Marokkaanse achtergrond en zijn er legio bedrijven die je gewoon niet uitnodigen. De meesten zijn alleen niet zo dom om dergelijke mails rond te sturen. Mijn 18-jarige zoon voetbalt en heeft heel wat vrienden en ploeggenoten van Marokkaanse komaf. Zij en andere gekleurde ploeggenoten worden allemaal geregeld geconfronteerd met racisme. Op straat, op het veld (vooral als je speelt tegen van die fijne witte voetbalclubs in de provincie of in de ‘bible belt’) en ook bij het zoeken van werk of stageplaatsen. Ontkennen dat er een probleem is of beweren dat hier geen sprake is van racisme, is nog veel erger.

 26. Redactie

  Deze discussie is gesloten.

 27. Marc

  De grote vraag is: zal Sylvana Simons hier ook een mening over hebben?

 28. Marie

  We maken allemaal wel eens een fout, maak het niet groter dan het is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).