Utrechtse marathon belooft koud te worden | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse marathon belooft koud te worden | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse marathon belooft koud te worden

Utrechtse marathon belooft koud te worden
De lopers van de Utrecht Science Park Marathon op zondag 18 maart gaan een koude loop tegemoet. Het lijkt in Utrecht extreem koud te worden voor medio maart. De gevoelstemperatuur zal rond de -10 liggen.

De lopers van de Utrecht Science Park Marathon op zondag 18 maart gaan een koude loop tegemoet. Het lijkt in Utrecht extreem koud te worden voor medio maart. De gevoelstemperatuur zal rond de -10 liggen.

De organisatie waarschuwt de lopers voor de weersomstandigheden. “Hoewel het waarschijnlijk droog blijft en af en toe de zon schijnt, staat er een krachtige oostenwind en komt de maximumtemperatuur niet of nauwelijks boven nul. Dat betekent gevoelstemperaturen omstreeks -10”, aldus de organisatie.

Elke loper reageert anders op de kou maar de organisatie stelt wel: “Kou is veel minder een probleem dan hitte. Beschouw het weer op zondag dan ook vooral als een heldhaftige ervaring. Min 10 is echt beter dan plus 25 als je de hele marathon loopt.”

Bij de marathon worden de lopers zondag op het parcours tussen km 8 en km 12 blootgesteld aan de te verwachten snijdende oostenwind. Elders is veelal sprake van beschutting van de stad Utrecht, Bunnik en het bos van Amelisweerd of van wind mee.

Lopers moeten volgens de Utrecht Science Park Marathon goed letten op kleding. “Zo is hoofdbedekking van belang omdat veel warmte via de hoofdhuid verloren gaat.” Verder is drie lagen het beste: een dunne binnenlaag van licht polyester of polipropyleen, een middenlaag van polyester fleece of wol en een dampdoorlatende buitenlaag die tegen regen, sneeuw en wind beschermt.

Toeschouwers en bereikbaarheid

Naast lopers moeten ook toeschouwers natuurlijk rekening houden met de temperatuur. Een beschutte plek en warme kleding is dan het advies.

Eerder deze week schreven we over de bereikbaarheid van de binnenstad. Het Centrum Management Utrecht (CMU) wil nog aanstippen dat het centrum van de stad wel gewoon bereikbaar is. “De winkels en parkeergarages in het centrum zijn net als andere dagen geopend, met uitzondering van parkeergarage Springweg. Die is tussen 11.15 uur en 16.00 uur gesloten voor bezoekers.”

Het parcours start bij het Utrecht Science Park en loopt door Zuidoost Utrecht tot aan de binnenstad en terug. Tussen 12:20 uur en 13:45 uur gaat een grote groep lopers door het centrum van de stad; langs het Domplein, de Zadelstraat en Mariaplaats lopen ze via de Catherijnesingel richting Bunnik om te finishen bij de Uithof. Automobilisten die via de noord- of westzijde de stad inrijden zullen geen hinder ondervinden.

“Reis je met de trein dan loop je via Utrecht Centraal of Station Vaartsche Rijn zo de stad in naar een topplek om de lopers aan te moedigen, of om lekker te shoppen en een hapje te eten”, aldus CMU. “Bezoekers van het gebied ten oosten van de Catharijnesingel, ten zuiden van de Zadelstraat en Dom en ten westen van de Nieuwegracht, kunnen het centrum benaderen via de Venuslaan en het Ledig Erf. Per fiets of te voet is het parcours te kruisen op momenten dat er geen lopers passeren. Het Spoorwegmuseum is bereikbaar via de Oosterstraat.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).