Utrechtse melkboer Adriaan van Vulpen (74) stopt na 50 jaar vanwege corona | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse melkboer Adriaan van Vulpen (74) stopt na 50 jaar vanwege corona | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse melkboer Adriaan van Vulpen (74) stopt na 50 jaar vanwege corona

Utrechtse melkboer Adriaan van Vulpen (74) stopt na 50 jaar vanwege corona
Adriaan van Vulpen. Foto's: Bas van Setten
Adriaan van Vulpen (74) is al vijftig jaar melkboer in de Utrechtse wijk Tuindorp maar door de coronacrisis is hij genoodzaakt vroegtijdig te stoppen. Toen hij maandag zijn laatste rondje door de buurt reed bedankten veel van zijn klanten hem voor de jarenlange inzet.

Adriaan van Vulpen (74) is al vijftig jaar melkboer in de Utrechtse wijk Tuindorp maar door de coronacrisis is hij genoodzaakt vroegtijdig te stoppen. Toen hij maandag zijn laatste rondje door de buurt reed bedankten veel van zijn klanten hem voor de jarenlange inzet.

Toen Van Vulpen in 1969 uit dienst trad kon hij als melkboer aan de slag bij Melkunie. Hij bezorgde toen de melk in een deel van Bilthoven. Na een jaar kon Van Vulpen een melkwijk overnemen in Tuindorp en hij besloot voor zichzelf te beginnen.

“Dorpen en steden waren toentertijd opgedeeld in melkwijken. Iedere wijk had zo zijn eigen melkboer.” Later hielden meer melkboeren ermee op in Tuindorp en Van Vulpen nam al hun werkzaamheden over tot hij verantwoordelijk was voor de hele wijk.

Inmiddels zijn we vijftig jaar verder en is Van Vulpen één van de laatste melkboeren van de regio, en daarmee misschien ook wel van heel Nederland. “Ik weet dat er nog één rondrijdt in de omgeving van Groenekan.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Goedlachs

Van Vulpen heeft veel plezier in zijn werk en dat straalt hij ook uit. Volgens een van zijn vaste klanten is hij altijd goedlachs. “Ook als het minder zonnig is dan vandaag. Wij zijn al klant sinds de tijd dat melk nog in flessen zat en in al die jaren hebben we hem nooit chagrijnig gezien.”

Nu is Van Vulpen echter genoodzaakt te stoppen vanwege de coronacrisis. “Kennissen van mijn zoon wonen in Italië en wij horen constant wat voor drama’s zich daar afspelen. Dat wil ik voor zijn dus daarom heb ik besloten te stoppen.” Het plan was eigenlijk om deze zomer de handdoek in de ring te gooien.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Jong

Naast dat Van Vulpen altijd plezier heeft gehad in het werk hield het hem naar eigen zeggen ook jong. “Je bent de hele dag buiten en fysiek bezig.” Het feit dat hij na vandaag stopt met iets dat hij vijftig jaar graag deed, valt hem niet zwaar. “Ik zag er heel erg tegenop, maar nu het zover is valt het wel mee.”

Veel klanten zullen hem missen. Hij werd vandaag overladen met cadeaus. “Ik heb bloemen gekregen, flessen drank, chocolade en taart. Ook heb ik kinderboeken gekregen voor mijn kleinkinderen en iemand gaf mij een schaalmodel van de Volkswagenbus waar ik vroeger melk in bezorgde. Dat is toch mooi.”

4 Reacties

Reageren
 1. George van den Nieuwendijk

  Prachtig Beroep, Melkboer.
  50 jaar wat een prestatie!!

 2. Co

  Jammer, weer een beroep dat verdwijnt.
  Over nog eens vijftig jaar weet niemand meer wat een melkboer, kolenboer, voddenboer, schillenboer ooit was.
  Helaas onvermijdelijk.
  Dat de heer van Vulpen nog heel veel jaren van zijn vrije tijd mag genieten!

 3. Kadoendra

  Wel jammer dat Adriaan er nu abrupt mee op moet houden, want in de zomer hadden alle vogeltjes voor hem gezongen, de vlindertjes hadden voor hem gedanst en alle bijtjes hadden voor hem gezoemd.
  Maar de schaalmodel van de Volkswagenbus is eigenlijk ook wel een schitterende feel good moment!

 4. Anneke Dijkstra

  Hier heeft Fokke Dijkstra (mijn overleden broer), als jochie van een jaar of 8 lopen helpen en was hij sneller met hoofdrekenen dan Adrie en corrigeerde hij Adrie ook weleens.

  Adrie geniet van je pensioen.

  Groetjes, Anneke Dijkstra

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).