Utrechtse middelbare scholen schrijven brandbrief aan minister: ‘Wij maken ons ernstige zorgen’ Utrechtse middelbare scholen schrijven brandbrief aan minister: ‘Wij maken ons ernstige zorgen’

Utrechtse middelbare scholen schrijven brandbrief aan minister: ‘Wij maken ons ernstige zorgen’

Utrechtse middelbare scholen schrijven brandbrief aan minister: ‘Wij maken ons ernstige zorgen’
Utrechtse schoolleiders in het voortgezet onderwijs maken zich ‘ernstige zorgen’ om hun leerlingen tijdens deze lockdown. In een brandbrief aan minister Arie Slob schrijven ze dat ze meer somberheid zien en soms ‘zeer schrijnende situaties’. Ze verzoeken de onderwijsminister dringend om toe te staan dat alle leerlingen zo snel mogelijk weer naar school kunnen komen. 

Utrechtse schoolleiders in het voortgezet onderwijs maken zich ‘ernstige zorgen’ om hun leerlingen tijdens deze lockdown. In een brandbrief aan minister Arie Slob schrijven ze dat ze meer somberheid zien en soms ‘zeer schrijnende situaties’. Ze verzoeken de onderwijsminister dringend om toe te staan dat alle leerlingen zo snel mogelijk weer naar school kunnen komen. 

“School is naast een leerplek vooral een belangrijke leef- en ontmoetingsplek”, schrijven de schoolleiders van PCOU Willibrord en NUOVO Scholen. De stichtingen vertegenwoordigen samen 25 middelbare scholen in de regio Utrecht.

Alleen examenklassen en kwetsbare leerlingen mogen nu naar school. “Het is echter pure noodzaak om onderwijsactiviteiten te kunnen organiseren voor al onze leerlingen, rekening houdend met alle coronamaatregelen. Wij vrezen namelijk voor grote schade op sociaal emotioneel gebied als de huidige situatie voortduurt.”

De Utrechtse schoolleiders noemen school een ‘anker’. Een plek waar de sociale contacten zijn die de leerlingen nodig hebben om zich te ontwikkelen. “Daar worden ze begeleid, gesteund en gestuurd op hun weg naar volwassenheid.”

Ongebruikt vastgoed 

De middelbare scholen zijn sinds half december dicht en blijven dat in ieder geval nog tot en met 1 maart. Voor een veilige heropening en een praktisch uitvoerbaar plan wordt ook steun gevraagd aan de gemeenten. De onderwijswethouders in de regio, in Utrecht wethouder Anke Klein, hebben een kopie van de brandbrief ontvangen.

“Graag zien wij dat gemeenten hun rol pakken bij het beschikbaar stellen van ongebruikt vastgoed, zoals sporthallen, leegstaande evenementenlocaties en leegstaande bedrijfsruimtes.”

De schoolleiders snappen dat er voor een snelle heropening meer nodig is dan extra plek. Ook schoolmedewerkers en leerlingen spelen een belangrijke rol. Verder zijn ze op zoek naar meer hulp: “[…] zodat we onze onderwijsactiviteiten op een veilige en verantwoorde manier kunnen realiseren.”

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    “Wij vrezen namelijk voor grote schade op sociaal emotioneel gebied als de huidige situatie voortduurt.”

    Hoe hebben eerdere generaties dan echte ontberingen overleefd zonder helemaal knotsknettergek te worden?

  2. Pee

    Ze kunnen dan wel vrezen op sociaal emotioneel gebied maar daar moeten ze ook mee leren leven want ook dat is wat het leven inhoud,ook dat soort dingen horen bij het leven.
    Maar tegenwoordig doen ze alles via het mobiel .
    Dus is dat eigenlijk ook niet sociaal emotioneel te noemen .
    Als er een scheet in de weg zit zijn ze tegenwoordig al depressief of hebben na een inspanning een burn-out.
    Ze moeten ook leren roeien met de riemen die ze hebben,ook dat hoort erbij in plaats van ze alles maar zo makkelijk mogelijk te maken.
    Het is overmacht waar ze nu mee te maken krijgen en kunnen ze ook van leren.

  3. Theo

    Nou, eerdere generaties hebben niet de samenleving een jaar op slot gegooid voor een epidemie.
    Epidemieën komen en gaan, dat is de natuurlijke gang van zaken.
    Als je wilt dat de mensen toch altijd voldoende zorg kunnen krijgen dan moet je de gezondheidszorg op peil brengen, en tijdelijke overcapaciteit accepteren.
    Maar laat het onderwijs, de middenstand en horeca met rust.

  4. Wim Vreeswijk

    Interessant is te weten wat voor gevolgen dit allemaal heeft voor de Utrechtse scholier als er van gemeentewege een IQ-test georganiseerd gaat worden ?

  5. Nina

    Je moet wel uitkijken dat je kinderen geen complex aanpraat natuurlijk. We vinden de lockdown allemaal moeilijk en samen komen we er doorheen. Laten we naar elkaar omkijken.

    Een pandemie waait niet zonder gevolgen over. Veel mensen praatten niet over de Spaanse Griep pandemie van 1918, omdat het zo heftig was qua overledenen.

    Het komt goed. Geef elkaar vertrouwen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).