Kledingrekken, reclameborden, plantenbakken en kaartenrekken van winkeliers. Ze staan in de binnenstad om klanten te trekken. Maar de gemeente Utrecht wil er paal en perk aan stellen, naar eigen zeggen om genoeg ruimte over te houden voor voetgangers. De meeste ondernemers die wij spraken noemen de nieuwe regels onzinnig, de uitstallingen zouden juist zorgen voor een levendige binnenstad en ook gewoonweg broodnodig zijn om klanten te trekken. Een rondgang langs ondernemers met uitstallingen in de binnenstad.
Wie over de Steenweg loopt, moet toch nog goed zoeken naar een overdaad aan uitstallingen. De meeste ondernemers hebben wel een bord buiten staan, maar nergens lijkt het echt té veel. Als de nieuwe regels volgend jaar 1 april ingaan, kunnen die borden overigens ook gewoon blijven staan. Elke winkelier mag namelijk één uitstalling buiten neerzetten. Wel mag die maximaal 1,80 meter hoog en 1 meter breed zijn. Een bankje, stoel of bloembak kan er dan volgens de gemeente ook nog bij. Wel moet alles strak tegen de gevel aan staan – wat bij bijna alle reclameborden op de Steenweg in ieder geval nog niet het geval is.
Wie verder de stad in loopt via de Choorstraat komt al snel langs de uitstallingen van Souvenirs Utrecht, de zaak van Leon. Iets verderop, op de Lichte Gaard zit zijn tweede souvenirwinkel. Ook hier zijn meerdere uitstallingen te vinden, allemaal gericht op dagjesmensen en toeristen. “De nieuwe regel is gewoon kut”, zegt Leon zonder een blad voor de mond te nemen. “Bij mijn winkel op de Choorstraat kan ik het nog wel zo doen dat de uitstallingen naar binnen moeten, maar op de Lichte Gaard past dat niet eens. Dan kunnen de klanten niet meer naar binnen.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Maatwerk
Leon vindt het vooral balen dat er geen maatwerk mogelijk is. “In sommige situaties kan ik het nog begrijpen, maar hier is gewoon altijd nog genoeg ruimte. De doorstroming komt nooit in gevaar.” Leon heeft een gesprek met de gemeente op de agenda staan: “Ik heb er nog wel wat vragen over, onder meer of ze begrijpen wat voor gevolgen dit heeft voor mijn winkel op de Lichte Gaard. En ik heb daar nog een stukje eigen grond, mag daar dan wel alles staan? De nieuwe regels gaan volgend jaar op 1 april in, ik hoop eigenlijk maar dat het een grap is.”
Eigenlijk zijn alle uitstallingen op dit moment verboden. Het mag namelijk helemaal niet. Alleen, de gemeente treedt er – behalve bij excessen en gevaarlijke situaties – niet tegen op. Volgens de gemeente zorgt dat op het moment voor te veel uitstallingen en op een aantal plekken voor te krappe ruimte voor voetgangers.
Tekst loopt door onder afbeelding
Vismarkt
Iets verderop op de Vismarkt is Daan te vinden, hij is sinds kort de nieuwe eigenaar van Piet Snot. Zelf komt hij uit Amsterdam: “Ik weet dus wel wat de gevolgen zijn als een binnenstad te druk kan worden, met te veel verrommeling. Maar, volgens mij is dat hier in Utrecht nog niet aan de orde.” Daan verwacht ook dat het hem omzet gaat kosten als alles naar binnen moet. “En hier verderop op de Vismarkt zitten dan weer een hoop terrassen, dus voor de doorstroming maken mijn uitstallingen geen verschil.” Desgevraagd laat Daan weten dat hij desnoods net als horecaondernemers wel wat wil betalen om de grond te gebruiken. “Als privépersoon snap ik best dat sommige mensen zich aan uitstallingen kunnen storen, maar als ondernemer weet ik hoe belangrijk ze zijn.”
Naast Piet Snot zit Locals Utrecht, net als bij de buren heet ook hier de eigenaar Daan. “Hier is natuurlijk geen enkele ondernemer blij mee”, zegt hij. “Het zal vast bedacht zijn met bepaalde redenen, maar er lijkt niet geluisterd te worden naar ondernemers. We zien na corona juist eindelijk weer groei van het aantal bezoekers van de binnenstad, dan zou het nu zonde zijn als we onze producten niet meer buiten mogen zetten.” En is het soms niet gewoon te druk op de Vismarkt? “Ik sta ook elke zaterdag in de winkel en het is soms druk, maar niet té druk. Als het daar om gaat, zou ik eerder aan de fietsen wat doen.” Daan vertelt verder: “Daarnaast vind ik ook dat dit soort uitstallingen juist bijdragen aan de levendigheid van de stad en het helpt echt bij de verkoop.”
Tekst loopt door onder afbeelding
Identiteit
Terug over de Vismarkt de Mariastraat in. Bij de plantenwinkel Stek voor je Plek staan uiteraard planten buiten. Taco is de eigenaar van de winkel: “Uitstallingen van lokale ondernemers dragen juist op een positieve manier bij aan de identiteit van de binnenstad. Dus als de visie is dat de binnenstad aantrekkelijker moet worden, moeten uitstallingen juist niet allemaal verboden worden.” Taco vindt ook dat de gemeente tegenstrijdig bezig is: “Aan de ene kant doen ze goed werk om de leegstand van winkelpanden aan te pakken, maar met deze nieuwe regels maken ze het ondernemers juist weer lastiger.” Taco wil ook de winterperiode aanstippen: “Dan houd ik mijn deur dicht om energie te besparen – zoals de gemeente ook gevraagd heeft – maar als ik dan niks buiten mag hebben staan, lijkt het net alsof ik dicht ben.” Als met al noemt Taco de nieuwe regels ‘complete onzin’.
De gemeente laat weten dat de nieuwe regels tot stand zijn gekomen na gesprekken met ondernemers en inwoners, Centrum Management Utrecht, Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht en Koninklijke Horeca Nederland. Met de nieuwe regels moet er volgens de gemeente een balans komen tussen de wensen van ondernemers, inwoners en andere belanghebbenden en duidelijke, handhaafbare regels. Er zou ook geen ruimte zijn voor maatwerk, want de regels moeten voor iedereen duidelijk zijn.
Gekoppelde berichten
Utrecht maakt regels voor winkeliers met reclameborden, kledingrekken en bakken op straat
De gemeente Utrecht heeft regels gemaakt voor uitstallingen van ondernemers in de binnenstad. Een uitstalling…
36 Reacties
ReagerenDoe eerst maar wat aan alle vuilnis die door de hele stad ligt. Utrecht is smerig.
Ondernemers klagen altijd. En dat ondanks het feit dat hun in Utrecht vrijwel geen strobreed in de weg wordt gelegd. “Eigenlijk zijn alle uitstallingen op dit moment verboden. Het mag namelijk helemaal niet. Alleen, de gemeente treedt er – behalve bij excessen en gevaarlijke situaties – niet tegen op.” Dat is wel typerend. Die coulantie wordt nu als recht gezien. Geen woord van de geïnterviewde ondernemers over problemen van voetgangers die soms over het fietspad of de weg moeten lopen om er langs te kunnen.
Heel goed dat de gemeente hier paal en perk aan stelt. Sommige ondernemers nemen belachelijk veel openbare ruimte in beslag, zoals die plastic koe op de foto!
Vreemde redenatie van de winkeliers. De beperkingen gelden voor alle winkels. Dus gaat iedereen er wellicht evenveel op achteruit en bljjft het verschil in omzet 0.
Helemaal eens met Johan. Die uitstallingen zijn al jaren verboden, alleen heeft de gemeente er nooit op gehandhaafd. Ik mag dan ook hopen dat dit nu wel gaat gebeuren 🤓
Als je het omdraait is er al die tijd dus extra omzet gemaakt door je halve inventaris en reclame-uitingen op straat uit te stallen, dus dat is nu niet ineens de benchmark.
Zolang ik er met m’n fatbike nog door kan vind ik de uitstallingen eerder een uitdaging dan een probleem.
Met z’n allen op een bol
en die bol die is zo vol…
Oh, wat maken we ‘n lol
straks dan draait ‘t zooitje dol !
Als er wérkelijk voldoende ruimte is vind ik die uitstallingen geen bezwaar, maar als wandelend publiek zich moet samenpersen en je niet kunt doorlopen, wordt opgehouden of gehinderd wordt het vervelend, en op bijvoorbeeld de Oude Gracht of de Biltstraat (met aan de noordzijde een smal fietspad naast de stoep met snelle fietsers) is het soms ronduit gevaarlijk. Wat mij betreft regeling (en handhaving!!!!) op maat.
Hou eens op, klagende ondernemers ! Door al die uitstallingen kun je soms je kont niet keren. Voor slechtzienden/blinden is het ook beter.
Omzet uber alles!
Wat een gejammer van de ondernemers die met uitstallingen het voor voetgangers – winkelend publiek – alleen maar lastig maken in de openbare ruimte. Dat geldt overigens ook voor fietsen en fietsers op stoep. Handaven!
Winkel is winkel, straat is straat.
Op de foto waar het krijtbord met “broodje locals” staat (gedvertekst) zie je dat het stuk straat dat stoep is, namelijk van aanduiding 50 cm van de panden af tot aan de natuurstenen streep in het wegdek, half volgekwakt staat met borden etc., dat stuk bestrating ernaast is namelijk geen stoep, maar fietspad/ weg, maar iedereen wordt wel gedwongen daar te lopen, met veel irritaties van fietsers tot gevolg. Alleen de eerste tientallen centimeters straat horen bij het pand.
De gemeente heeft toen de fietsoverlast tijdens het overleg aan bod kwam zeker hun vingers in de oren gestopt. Als er voor gehandicapten en mindervalide een ergernis is, zijn het de fietsen wel!!!! Of de gezellige terrassen die tegenwoordig schijnbaar ook een vrijbrief hebben om de voetpaden te blokkeren. Tegenwoordig rij ik met mijn rolstoel vaker op de weg dan op de stoep simpelweg omdat er op de stoep geen ruimte is. Dus als de gemeente meer ruimte wil voor voetgangers is het wel zo eerlijk om alle problemen aan te pakken!!!
Over het lot van voetgangers gesproken! Kan er dan ook iets gedaan worden aan de overmaatse uitbreiding van de terrassen? En niet alleen in het centrum!
Wat is dit enorm jammer voor de gezelligheid van de stad.
Wat ik wel bijzonder vindt is dat toen ik melding maakte dat de beplantingen in tuinen soms wel voor de helft of nog erger over het trottoir staken, de Gemeente zei daar niet op te handhaven.
Gelijken monniken, gelijke kappen toch
Kijk naar de foto’s, dan zie je duidelijk het probleem. Graag wég met die zooi. Als de straat versperd is, ga ik uw winkel niet binnen, geachte ondernemer, en ja, dat kost u dan omzet.
Waarom moeten de straten vervuild worden door reclame van de ondernemers? Het is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Zo ook de fietsenmakers die hun fietsen buiten zetten. De groenteboer die alles op de stoep uitstalt etc etc. Het is gewoon gejammer van de ondernemers. Laat de gemeente meteen een plan maken voor al die enorme borden die overal aan de gevel hangen. Het is geen gezicht. Neem voorbeeld aan de Scandinavische landen
Wanneer een kaasboer een plastic Koe en klompen nodig heeft om klanten te trekken, weet je dat je daar commerciële supermarkt en horeca kaas wordt verkocht.
Het is om toeristen te lokken, een local koopt niet bij een winkel met een kermis voor de deur.
@johan,
Gaan we weer. Ik werk in de Biltstraat. Kom ook in de stad. Kan overal langs. Plek zat. Maar zeuren is bij de vaste groep hier heel normaal. Vindt u ook niet?
Wat zeuren ze nou dat er “niks meer buiten mag staan”? Was dat maar zo, maar ze mogen nog steeds 1 ding buiten zetten plus een bankje. Alleen moet het wel strak tegen de gevel.
Fijn dat er eens aandacht gegeven wordt aan de voetganger. Die komt er meestal bekaaid van af, en mag het laatst overgebleven stukje stoep hebben, indien aanwezig. Hopelijk wordt dat nu beter!
Uitstallingen maakt het juist gezellig en geeft de stad identiteit, winkeliers kunnen zo de klanten lokken en die koe is juist fantastich. Hoeveel foto’s zijn daar al niet van gemaakt. Kijk nu eens naar andere steden, smallere straten en ieder heeft wel iets voor z’n deur staan. Hoe smaller de straat hoe gezelliger het is en des te meer wordt er gekocht. Vergelijk Steenweg met Lijnmarkt, Lijnmarkt is leuker omdat het smal is. Dus niet zeuren, plant bomen, bloembakken en hou op met dat steriele gedoe. Mensen gaan juist naar de stad voor de reuring (bedrijvigheid/ beweging) De mensen die klagen hebben geen winkel en kunnen zich niet verplaatsen in de ondernemers. Als het je niet zint koop je toch lekker online, lekker binnen en kom je geen koe en klompen tegen!
De stad begint een ongelofelijk puinhoop te worden. Niet door dit soort borden, maar door fietsen overal (en dan een coach in zetten om mensen te verleiden ze in een stalling te zetten 😔), uitpuilende vuilnisbakken, rondslingerende rotzooi en op elk leeg plekje terrassen toe te staan. De gemeente heeft echt vreselijk boter op zijn hoofd. Jarenlang over verdichting gepraat. Nee, niet in de polder bouwen, maar nog meer mensen in de bestaande stad. En dan omwille van de gehandicapten dit soort borden weghalen. Wat een bestuur. Lachwekkend gewoon.
Mooi dat er paal en perk wordt gesteld aan dit soort uitstallingen….die winkel met die koe heeft nog een hele 2e winkel buiten staan. Belachelijk gewoon. Langs etalages lopen kan niet meer zonder te slalommen…
Soms is het wel wat veel . Maar om alle ondernemers over 1 kam te scheren lijkt mij niet nodig . Het is de regelgeving die ondernemers de vrijheid geeft om de gehele winkel binnen ste buiten te draaien. Duidelijke regelgeving en handhaving lijk mij genoeg werk voor de wijk agenten.
Stoep is om te lopen dus als er winkelzooi op staat dan mag ik dat omver schoppen en er overheen lopen.
Echt een uitstekend plan. Zeker bij die toeristenwinkels. Niet alleen blokkeren ze de hele stoep, maar vaak staan er ook nog clubjes treuzelende toeristen te koekeloeren of te fotograferen. Je kunt er dan zeker op drukke momenten zelfs als voetganger nog nauwelijks langs. Laat staan als rolstoelgebruiker of persoon met rollator of kinderwagen.
Los daarvan: het staat ook nog eens heel erg rommelig.
Uhm, staat die koe etc. zelfs breeduit over de blindegeleidebaan?
Tja als je er zelf een puinhoop van maakt is het vragen om problemen.
Als je alleen al op de eerste foto kijkt zal niemand moeite hebben met de kratjes met bloemen tegen de gevel. Maar dan moet er een meter verderop een stoel met wat gieters staan(vraag mij waarom). Daarnaast nog een bord van ongeveer een meter breed en alsof dat niet genoeg is staat weer 30 centimeter naar het midden van de straat een plant! Hoe dan?????????????????
Tjonge jonge zeg, m’n geliefde stadsie zo om zeep geholpen worden.,waarschijnlijk door iemand die hier niet uit de stad komt. Laat de gemeente zich bezig houden met de fietsen problematiek, zo’n enorme fietsenstalling en dan even zoveel wild parkeerders. Of laat de gemeente zich beter of meer bezig houden met het weren van het aantal bedelaars. Dit is echt ondernemertje pesten in de hoogste zin van het woord.
@Lauk
Helemaal met je eens.
Bij de foto van de koe zie je gelijk een ander (groter) probleem van de stad, de rondslingerende fietsen, die fietsen lijken op de foto verder uit te steken dan de koe doet.
@ Rob Slingerloop
Het is al eeuwen verboden om uitstallingen op de straat/ stoep te zetten. De gemeente handhaafde alleen niet. Daar beginnen ze dan eens mee.
Daarnaast is het maar de vraag of uitstallingen je omzet echt verhogen. Het is marketing van de koude grond. Ik denk dat het niet werkt. Ik kies winkels met een rustige uitstraling en mrt mij velen.
@FH
De Mariastraat wordt een nauw rommeltje. Erg veel voetgangers, terrassen waar wordt gerookt en waar de passant dus van “meegeniet”, neergepleurde fietsen, de koe bij een winkel die half op straat is uitgebouwd. Het is bepaald geen genoegen daar te lopen. Er bestaat een merkwaardig soort ondernemers die hun klanten wegjagen. De kip met de gouden eieren geslacht…
Dit treft helaas ook de bescheiden winkelier die een paar tassen strak langs zijn gevel heeft hangen, een klein plat kaartenrekje of een jas.
Zelfs als het niet uitsteekt buiten je vensterbank heet het al een uitstalling .
Ga toch weg met die irritante borden die de hele stoep blokkeren. Ik zie het als opeisen van de openbare ruimte, de winkel begint immers achter je voordeur en niet midden op straat.