Het is misschien een gek verzoek, maar de organisatie Utrecht Natuurlijk vraagt het toch: wil je je onderbroek misschien begraven? Geen zorgen, uiteindelijk kan je ‘m weer opgraven -of wat daarvan is overgebleven. Met de ludieke oproep moet de kwaliteit van de lokale grond worden onderzocht.
Utrecht Natuurlijk, een organisatie die zich focust op natuureducatie, doet de oproep in het teken van de week van de Groene Tuin. Tussen 26 maart en 1 april is er extra aandacht voor het vergroenen van de omgeving, en wordt er dus ook aangespoord om mee te doen aan grootschalig bodemonderzoek.
Bodemkwaliteit
Dat zit als volgt: een katoenen onderbroek kan in de week van de Groene Tuin worden begraven, en twee maanden later weer worden opgegraven. Het doel daarvan is om te kijken tot in hoeverre de onderbroek is afgebroken door de beestjes die onder de grond leven. Op die manier wordt bepaald hoe het lokale bodemleven eruit ziet, en wat de kwaliteit daarvan is. Een goede bodemkwaliteit is van belang voor onder andere het klimaat, de biodiversiteit en de waterberging. Als de bodem niet gezond is, kan de grond dusdanig verslechten dat bestaande huizen wegzakken of straten overstromen.
Voor deelnemers van het initiatief is het van belang dat een volledig katoenen onderbroek wordt begraven. In katoen zit namelijk cellulose en dat is voedsel voor de beestjes die onder de grond leven. Alleen op die manier wordt de onderbroek dus daadwerkelijk afgebroken, en is het onderzoek een succes. Polyester of nylon exemplaren worden daarom afgeraden door Utrecht Natuurlijk.
Onderzoekspakket
Voor iedereen die hun eigen onderbroek niet wil opofferen, is een speciaal onderzoekspakket samengesteld door de natuurorganisatie. Met het pakket kan onder andere een eigen onderbroek worden geknipt, en de begraafplek van de onderbroek gemarkeerd worden met een speciale onderbroeken vlaggetjeslijn.
Na twee maanden is het weer tijd om de restanten van de onderbroek op te graven. Dat is in de week van 8 tot 16 juni.
7 Reacties
ReagerenStukje dyslexie naar de mensen toe: ik las “Utrechtse onderbroekers helpen?”
Op Mereveldseweg 4 in Utrecht kun je beter geen onderbroeken begraven wan er zitten geen beestjes om te genieten van deze onderbroekenlol.
Het betreft de meest vervuilende grond in bezit van de Gemeente Utrecht en ligt naast volkstuincomlex de Nijvere Pier.
De Gemeente wil de schone schijn ophouden mede gezien de ondertekening van het Ecocide verdrag maar laat deze vervuiling na in 1969 een hinderwet te hebben afgegeven maar heeft nooit gehandhaafd gewoon zitten.
Gerard vd Vecht
Mag het ook een katoenen zakdoek zijn?
@Gerard vd Vecht
Dat adres is een gebouw
https://kadastralekaart.com/adres/utrecht-mereveldseweg-4/0344200000168184
Je kan beter je onderbroek 120m verderop onder de grasmat van de golfbaan leggen.
Waarom een onderbroek en geen hemd of zo.
Zijn de sporen van ontlasting belangrijk voor de afbraak door bacteriën?
Het lijkt er wel op omdat er zoveel nadruk wordt gelegd dat het om een onderbroek moet gaan.
@Oeht: In theorie kan het ieder kledingstuk of lap stof zijn, zolang het maar 100% (ongebleekte) katoen is. Dat is ook wat je krijgt als het onderzoekspakket besteld. De focus op een onderbroek lijkt me gewoon slimme marketing om de aandacht te trekken, want ‘bodemonderzoek met je onderbroek’ klinkt leuker dan ‘bodemonderzoek met een stuk ongebleekte katoen’.
Mogen boxers van baby tijgertjes ook? Ik vraag dit voor een vriend.