Utrechtse onderzoekers ontdekken waarom katten in dozen willen zitten | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse onderzoekers ontdekken waarom katten in dozen willen zitten | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse onderzoekers ontdekken waarom katten in dozen willen zitten

Utrechtse onderzoekers ontdekken waarom katten in dozen willen zitten
Voor katteneigenaren is het een bekend fenomeen; zet een doos neer en de kat gaat er vaak meteen inzitten. Onderzoekers Claudia Vinke en Ruth van der Leij van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vroegen zich af waarom katten dit doen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat een ‘schuildoos’ het stressniveau van een kat aanzienlijk kan verlagen.

Voor katteneigenaren is het een bekend fenomeen; zet een doos neer en de kat gaat er vaak meteen inzitten. Onderzoekers Claudia Vinke en Ruth van der Leij van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht vroegen zich af waarom katten dit doen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat een ‘schuildoos’ het stressniveau van een kat aanzienlijk kan verlagen.

In samenwerking met een Nederlands asiel onderzochten de wetenschappers het gedrag van katten die bij binnenkomst twee weken in quarantaine moeten verblijven. Bij de helft van deze katten werd een schuildoos in de quarantainekooi geplaatst en bij de andere helft niet. En wat bleek? Bij katten die een doos in de kooi hadden verminderde het stressniveau veel sneller dan bij de katten die geen doos hadden. Door het verlaagde stressniveau waren ze eerder gewend aan de nieuwe omgeving en waren de katten gemakkelijker in de omgang met mensen. “Maar ook heeft het een medisch belang. Als katten veel stress ervaren kunnen ziektes zich sneller openbaren. Snel herstel van een stressvolle situatie is dus goed voor het welzijn van de kat”, vertelt gedragsbioloog Vinke.

Een doos kan dus het stressniveau van een kat verlagen, dit komt waarschijnlijk doordat katten de behoefte hebben om zich ergens te kunnen verschuilen. Overigens kunnen huiskatten ook andere redenen hebben om in een doos te gaan zitten, dit doen ze ook gewoon om te spelen.

Bron: Flickr / CC Evan
Bron: Flickr / CC Evan
Bron: Flickr / CC Judy
Bron: Flickr / CC Judy
Bron: Flickr / CC Barbara
Bron: Flickr / CC Barbara

16 Reacties

Reageren
 1. Frank

  Dit is nou weer het soort onderzoeken dat bedoeld is om wetenschappelijk aan te tonen wat de rest van de wereld met z’n klompen aanvoelt.

  De rest van de wereld neemt waar en zegt: “dat vindt-ie gewoon lekker”.
  En dat van iets wat je lekker vindt je stressniveau zakt is natuurlijk een wetenschappelijk niet voor de hand liggende stap (…)

  Overigens verklaart dit nog niet waarom een kat in een doos kruipt. Het verklaart hooguit dat een kat graag een positie zoekt waarin hij een laag stressniveau krijgt. Ook in een omgeving waarin hij volledig vertrouwd is en a priori al een laag stressniveau heeft doet een kat dat namelijk nog steeds graag.

  De beantwoording van de vraag waarom dat dan persé een doos moet zijn blijft achterwege en wordt ingevuld met wetenschappelijk giswerk. De katten in het onderzoek konden tenslotte kiezen tussen een doos en… een doos.

  Ik vraag me dus af of, als de kat kan kiezen tussen een poezelige pluche kattenmand en een kartonnen doos, de kat nog steeds voorkeur heeft voor de kartonnen doos. En zo ja, waarom? Wellicht is het de geur van karton die stress-verlagend werkt?

  Is er wellicht iemand die dit vervolgonderzoek wil financieren? Ik denk er ongeveer een jaar tijd en anderhalve ton € voor nodig te hebben.

 2. Barney

  Wat een onzin..

  De kat of poes is net als een hond een dier die alles opslaat in zijn genen .

  Eeuwen geleden kwamen deze dieren mee in dozen over zee.

  En dat zijn ze nog steeds niet vergeten ,dus als ze de buik van je vol hebben ,springen ze heel snel in een doosje , dan hoef je alleen het plakbandje er nog om te doen en ze te versturen .

  Dacht je dat die kat soms gek is ,die denk!! Weg wezen hier .

 3. Marcel

  Gefeliciteerd Claudia en Ruth, jullie hebben fantastisch werk geleverd. Daar kan de mensheid mee verder. Chapeau.

 4. Marcus

  Wat zitten we weer heerlijk te zeuren. Ik zou zeggen; verlaag je stress-niveau; steek je hoofd in een kartonnen doos. Of kom met een ander onderzoek-idee. Goeie bal Dames! En kennen jullie die leuke versiering van bossen bloemen? Die krul-dingen? gaan ze ook helemaal dol mee!

 5. Ot

  Goed om te weten!! Wat heeft dit onderzoek gekost? En nu snel aan het werk!!

 6. kees

  Onze kat vind het ook leuk om in een ovenschaal te gaan zitten.
  Wat moet ik me daar dan bij voorstellen?

 7. John

  DUIC, de kop bij dit artikel klopt toch voor geen meter? Gewoon clickbait. Er is ontdekt dat het stressniveau lager is, niet waarom katten het doen. Ik heb meer moeite met lokkertjes bij artikelen dan het onderzoek zelf als ik eerlijk ben.

 8. Anne

  @Kees Hij bereidt zich vast voor op het crematorium? Je wilt niet weten hoe spiritueel en bewust poezen vaak bezig zijn!

 9. Henk

  Een onderzoek doen naar poezen in dozen. Dan moet je wel een muts zijn.

 10. Ingrid

  @Frank, als er een poezelig mandje, een lekker warm kleedje, een bankje voor een lekker warme verwarming en een doos is…………….. ik heb vier katten, ze vechten dan om de doos!!!

 11. anne

  @Ingrid, de mijne prefereert toch echt zijn hangmatje aan de verwarming!

 12. Fabian

  Wat een flauwekul dit zeg, het is al jaren bekent waarom katten dat doen, ze vinden dat gewoon heel fijn, hoe smaller hoe beter.
  Om hier onderzoekers op te zetten is stom, doe onderzoek die op langere termijn de wereld kunnen verbeteren ofzo, niet dit.

 13. Andreas

  Handig zo’n onderzoek dan weet ik waar ik aan begin als ik ooit nog eens een kat aanschaf direct een doos halen bij de ah. Anders had ik dit echt niet geweten. Gelukkig zijn er nog wetenschappers die dit wereldkundig maken. Er dient veel meer onderzoek naar dit soort zaken gedaan te worden zodat men beter met dieren om kan gaan en dat je huisdier minder stress ondervindt.

 14. bas

  Als dit werkelijk de enige bevinding is en er geen verdere inzichten zijn gekomen die kunnen bijdragen aan het algehele welzijn van ons als dierenrijk( ook de mens) en niet enkel een “put it in a box, to reduce stress’ onderzoek en er dus geen substantieel onderzoek is gedaan naar het stresshormoon in functie/werking/toepassing in misschien medicatie, en weet ik wat voor zaken nog meer, vraag ik mij ten stelligste af wat deze mensen op een universiteit doen? hoe zijn ze toegelaten is dit onderzoek goedgekeurd? of was het een kleuter proefwerkje met een hartslag metertje?

 15. Reina

  Omgekeerde benadering, resultaat is geen reden. Maar…misschien stoppen we alle barende katten in een doos en heeft het kroost later sweet memories bij de geur (en warmte) van het karton, is sommig kroost in een ovenschaal geboren en ruik ik naar moederkat, want ik wordt gek van die melkslag op mijn dijen.

 16. Lenie

  Mijn kat gaat nooit in een doos en is niet meer gestressed dan een kat die wel in een doos gaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).