Utrechtse partijen willen naast schoolpleinen ook speelplekken rookvrij | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse partijen willen naast schoolpleinen ook speelplekken rookvrij | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse partijen willen naast schoolpleinen ook speelplekken rookvrij

Utrechtse partijen willen naast schoolpleinen ook speelplekken rookvrij
Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad wil dat er ook een rookverbod komt op speelplekken. Vanaf volgend schooljaar geldt op alle schoolpleinen een rookverbod in Utrecht, maar GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, DENK, Partij voor de Dieren en Student en Starter zijn bang dat leerlingen dan op de speelplekken gaan roken.

Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad wil dat er ook een rookverbod komt op speelplekken. Vanaf volgend schooljaar geldt op alle schoolpleinen een rookverbod in Utrecht, maar GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, DENK, Partij voor de Dieren en Student en Starter zijn bang dat leerlingen dan op de speelplekken gaan roken.

De politieke partijen zeggen dat het rookverbod op de schoolpleinen in Utrecht een goed begin is, maar denken dat niet alle leerlingen spontaan stoppen met roken als het op het schoolplein niet meer mag. “En leerlingen zullen in de pauzes dan ook opzoek gaan naar andere plekken waar ze kunnen roken, het liefst iets met een bankje. Dit kan leiden tot onwenselijke situatie in speelplekken.”

Daarnaast vinden de partijen het sowieso niet wenselijk dat er mensen staan te roken terwijl er kinderen op de speelplekken zijn. GroenLinks-raadslid Marcel Vonk: “Elk kind moet kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. En dus ook fijn kunnen spelen in een speelplek zonder rook.” De partijen vragen het college of zij mogelijkheden ziet om speelplekken al komend jaar rookvrij te maken.

14 Reacties

Reageren
 1. Jeroen

  Leuk hoor, maar hoe handhaaf je dat in godsnaam?

 2. BW

  @Jeroen
  Dat vraag kun je stellen bij vrijwel alle wetswijzigingen, maar dat lijkt me geen reden om nooit meer een wet te wijzigen

 3. Gerard Brugmans

  Het blijft behelpen zo, net zoals met dat halfbakken vuurwerkverbod. Maak het rookverbod gewoon algemeen, het maatschappelijk belang daarvan is veel groter dan de “vrijheid” die rokers opeisen om ons lastig te mogen vallen met hun rook!

 4. Knuppel

  @Jeroen Nu kun je wel als ouder (of kind) naar iemand toestappen dat die niet MAG roken, in plaats van aangeven dat je het niet op prijs stelt. Daar hoeft geen handhaver bij te pas te komen.

 5. Toine Goossens

  “….maar GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, DENK, Partij voor de Dieren en Student en Starter zijn bang dat leerlingen dan op de speelplekken gaan roken.”

  Gelukkig zie ik D66 hier niet bij staan. Die hebben beslist goede nota genomen van het onderzoek dat Dr. Susanne Taüber van de RUG uitvoert naar de onderdrukkende gevolgen van dit soort besluiten. Maar de andere collegepartijen negeren dat.

  En dan straks mouwen als kiezers dat afstraffen door uiterst rechts te stemmen!

 6. willem

  1. Bijna geen roker wil graag dat zijn of haar kind begint met roken.
  2. Ook heeft bijna iedere roker wel eens een stoppoging ondernomen.
  3. Uitsluitend “Zien roken doet roken,”
  Geen kind zal met roken beginnen zonder het ergens gezien of gehoord te hebben. Het is geen natuurlijke behoefte zoals eten en drinken.
  DUS,
  Een rookverbod in het openbaar is dan de enige afdoende oplossing met (zolang nog nodig) afgezonderde rookplekken, net als bij sanitaire problemen.
  Alleen wetgeving met kans op flinke boete zal dit idiote verschijnsel, (nutteloos bewust giftige rook inhaleren) en waar we al ruim 50 jaar mee bezig zijn om dit uit te roeien zal z’n vruchten afwerpen.

 7. Toine Goossens

  @Willem,

  En wat doet u aan alcoholmisbruik en drugsgebruik? Niets zo te lezen. Juist daarom is het anti rook beleid het onderdrukken van een minderheid.

 8. willem

  Toine Goossens,

  Heel goed dat je die problemen ook aanhaalt en daar is gelukkig (i.t.t. roken in het openbaar) al wetgeving voor. Je noemt MIS-bruik en dat zie je heel goed.

  Daarnaast onderdruk ik geen minderheid maar wel een overbodige verslaving waar velen graag vanaf willen, wat ik ook al schreef.
  Bedenk hierbij maar wel hoe destijds de niet rokende minderheid door
  de meerderheid van rokers onderdrukt werd.

  En Toine, ik ben geen wereldverbeteraar en hoop dat je begrip hebt dat ik me concentreer op één onderdeel en wel één met een enorm na aap effect.

  Misschien kun we afspreken dat jij dan alcoholmisbruik en/of drugsgebruik mee helpt aan te pakken.
  Dan zijn we gezamenlijk goed bezig denk ik.

 9. wollie

  europa is al veel minder interessant voor de tanaksindustrie: te weinig vervangingsrokers. In azie en zuid-amerika wordt vrolijk verder geadverteerd.

 10. Ik rook niet

  Ik ben voor rookverbod
  Maar de gemeente Utrecht geeft wel megavergunningen voor zuipevenementen
  Weet de mensen in stadhuis dat handhaving in Utrecht ,,een wegkijkcultuur is

 11. Gregor

  Roken doe je maar thuis (binnen, balkon of tuin). Maar op de openbare ruimte moeten die lui echt wegblijven. Roken en andere daarmee lastig vallen kan écht niet meer in 2020!

 12. Jeroen

  Altijd al gezegd dat na roken de alcohol aangepakt zou gaan worden. Hierna ongezond eten en suiker en gebrek aan lichaamsbeweging verbieden en de gezondheidsdictatuur is compleet. Zelfbeschikking is daarmee een farce: dein körper gehört der regierung.

 13. willem

  Jeroen,
  Er is toch helemaal geen sprake van een algeheel verbod op roken en de andere zaken die jij noemt?

 14. Koel Hoofd

  De overheid heeft als doelstelling om een rookvrije generatie te creeren.
  Alleen bestaat die al lang, namelijk iedereen on der 12 jaar is de rookvrije generatie want die kinderen roken niet. En daarmee is de doelstelling al achterhaald voordat deze officieel werd.

  Zoals Dr. Susanne Tauber ook al aangeeft, stigmatisatie leidt tot discriminatie. Oftwel, inclusieve samenleving wordt door de overheid zelf onderuit gehaald door hele groepen mensen buiten de maatschappij te plaatsen.
  En zoals WW2 ons heeft geleerd, die moraal socialisten zijn heel goed in het door middel van angst aan te zetten tot stigmatisatie wat leidt to discrinimatie wat leidt tot angst en haat wat uiteindelijk leidt tot geweld.
  Die gezondheidsfreaks van toen (artsen en wetenschappers) hebben destijds ook verslaafden gecriminaliseerd en vermoord vanwege een ideologie, gaan we nu weer diezelfde richting op?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).