Utrechtse politiek bevraagt college na brandbrief over opvang van daklozen Utrechtse politiek bevraagt college na brandbrief over opvang van daklozen

Utrechtse politiek bevraagt college na brandbrief over opvang van daklozen

Utrechtse politiek bevraagt college na brandbrief over opvang van daklozen
Tien Utrechtse gemeenteraadsfracties hebben het college woensdag vragen gesteld over de opvang van daklozen in de stad. Dat doen zij naar aanleiding van een brandbrief waarin verschillende Utrechtse organisaties schrijven dat de daklozenopvang onder druk staat.

Tien Utrechtse gemeenteraadsfracties hebben het college woensdag vragen gesteld over de opvang van daklozen in de stad. Dat doen zij naar aanleiding van een brandbrief waarin verschillende Utrechtse organisaties schrijven dat de daklozenopvang onder druk staat.

Stichting Goud, De Achterkant, U2Bheard en Stichting Rechtop schreven in de brandbrief dat de daklozenopvang zwaar onder druk staat. Het aantal plekken is afgenomen, maar het aantal daklozen groeit juist. De winter nadert en dat kan volgens de organisaties leiden tot een ‘mensonwaardige situatie’.

De fracties van tien Utrechtse partijen stellen daarom vragen aan het college van B&W. De partijen willen weten waarom er te weinig plekken zijn en of het college mogelijk meer slaapplekken voor daklozen wil maken.

Ongedocumenteerden

Speciale aandacht gaat ook naar het vrijmaken van slaapplekken voor daklozen met psychiatrische klachten of verslavingsproblematiek. Ook zouden er minder plekken beschikbaar zijn voor ongedocumenteerden.

Een klein jaar geleden vroeg de gemeente Utrecht steun aan de overheid om tijdens de winter door te kunnen gaan met de opvang van daklozen. Om de noodopvang door te trekken in de wintermaanden, was toen financiële steun nodig van het Rijk.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Als de grote bazen uit den Haag verzoeken om asielzoekers op te vangen is het carrieretechnisch gezien een stuk interessanter om dat acuut op te lossen dan iets lokaals zoals dak- en thuislozen. Het is vrij voorspelbaar allemaal..

 2. buurtbewoner

  gemeente geeft liever voorrang aan mensen van 6000 km verderop, en die in een 4sterren hotel onderbrengen!

 3. Anne Marie ten Berge

  Quote: “Speciale aandacht gaat ook naar het vrijmaken van slaapplekken voor daklozen met psychiatrische klachten en/of met verslavingsproblematiek.”
  Reactie: Deze categorieën vallen sinds 1 jan. 2014 onder de verantwoordelijk van de burgemeester. De burgemeester of zijn/haar gedelegeerde kunnen deze kwetsbare burgers onder de ‘verplichte zorg’ van de GGZ regio Utrecht stellen, hetgeen gelijk staat aan een inbewaringstelling (ibs) volgens de Wet: Besluit opname psychiatrische ziekenhuizen.(Bopz)
  Let wel: Het vrijmaken van slaapplekken voor daklozen binnen de muren van de psychiatrie,(bijvoorbeeld Altrecht/Utrecht, Zeist, Nieuwegeinn) kan niet anders gezien worden dan een dwang-besluit inzake vrijheidsberoving door de overheid, omdat er geen geschikte woningen zijn

 4. Anne Marie ten Berge

  @ buurtbewoner, het zit anders: De ‘gewone’ categorie dak- en thuislozen vallen sinds 1 jan. 2014 onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester. De burgemeester of zijn/haar gedelegeerde kunnen deze kwetsbare burgers onder de ‘verplichte zorg’ van de GGZ regio Utrecht stellen, hetgeen gelijk staat aan een inbewaringstelling (ibs) volgens de Wet: Besluit opname psychiatrische ziekenhuizen.(Bopz)
  Let wel: Het vrijmaken van slaapplekken voor daklozen binnen de muren van de psychiatrie,(bijvoorbeeld Altrecht/Utrecht, Zeist, Nieuwegein) kan niet anders gezien worden dan een dwang-besluit inzake vrijheidsberoving door de overheid, omdat er geen geschikte woningen zijn. Vluchtelingen van 6000km verderop, waar u op doelt, worden in eenvoudige hotels (hostels) ondergebracht omdat de AZC’s overbevolkt zijn en de noodopvangen elders in het land eerst met de veldbedden van het Rode Kruis in gereedheid moeten worden gebracht.

 5. G. de Vries

  Het is natuurlijk flink ‘deugscoren’ van de gemeente om asielzoekers onder te brengen in een vier sterren hotel. Dat deze mensen later in een AZC belanden met minder comfort is niet van belang. Met de thuis-en daklozenproblematiek valt minder mooie sier te maken; het is langdurig probleem, de aantallen groeien en de ‘zieligheidsfactor’ ontbreekt.

 6. buurtbewoner

  @Anne Marie
  uw definitie van eenvoudige hotels, over hoeveel sterren hebben we t dan?
  bijvoorbeeld een City Center Lodge? zou die geschikt zijn?

 7. Koel Hoofd

  Ongedocumenteerden, dat zijn toch illegalen?

  Waarom er te weinig daklozenopvang is lijkt me duidelijk: milieu, klimaat, plat vermaak, voorrang en het ultieme comfort voor de fietser, en van Utrecht een elitaire eco-enclave maken heeft hogere prioriteit bij het D66/GL college. Daklozen zijn slechts collateral damage…

  @Anne-marie ten Berge
  “Het vrijmaken van slaapplekken voor daklozen binnen de muren van de psychiatrie,(bijvoorbeeld Altrecht/Utrecht, Zeist, Nieuwegein) kan niet anders gezien worden dan een dwang-besluit inzake vrijheidsberoving door de overheid, omdat er geen geschikte woningen zijn.”
  ….Zou het college/burgemeester/locoburgemeester echt zo ver gaan?

 8. Ray Connif

  @Buurtbewoner Het City Center Lodge is een tijdelijke maatregel voor enkele weken, totdat andere opvangcentra openen. Zo is het COA al bezig met een verbouwing van het voormalig Holland Casino, maar tijdens een verbouwing wil je het niet vol hebben zitten met mensen.

  Daarnaast, over prioriteiten, gok ik dat de rekening van tijdelijke opvang van asielzoekers en statushouders (groten)deels bij het COA komt te liggen, opvang van dak- en thuislozen dat is ‘het probleem van de gemeente’ en haar gemeentekas. Daar kan een verschil zitten in kwaliteit. Ik hoop dat de gemeente, zoals zo vaak, toch met extra winteropvang gaat komen (dan al niet in samenwerking met het Leger des Heils en het Rode Kruis). Bij vriespunt zijn opvangcentra sowieso altijd geopend. Dit is geen nieuw issue, en er is reeds een draaiboek voor.

 9. W.

  En hoeveel daklozen hebben deze raadsleden zelf al in huis genomen? (!)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).