Utrechtse politiek heet Sharon Dijksma welkom als burgemeester Utrechtse politiek heet Sharon Dijksma welkom als burgemeester

Utrechtse politiek heet Sharon Dijksma welkom als burgemeester

Utrechtse politiek heet Sharon Dijksma welkom als burgemeester
Sharon Dijksma is dinsdagavond door de Utrechtse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. De Utrechtse wethouders, raadsleden en politieke partijen feliciteerden haar en heetten haar welkom in onze stad.

Sharon Dijksma is dinsdagavond door de Utrechtse gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. De Utrechtse wethouders, raadsleden en politieke partijen feliciteerden haar en heetten haar welkom in onze stad.

Zelf laat Dijksma weten trots en dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat de gemeenteraad in haar heeft. Ze zegt te hopen dat ze een burgemeester voor alle Utrechters te zijn. “Ik kijk ernaar uit de stad, de wijken en de mensen snel te leren kennen!”

Haar nieuwe titel als burgemeester betekent het eind van haar functie als wethouder bij de gemeente Amsterdam. Daarover schrijft de politica op Twitter: “Met pijn in het hart verlaat ik Amsterdam. Een stad die me dierbaar is geworden.”

 

Gekoppelde berichten

20 Reacties

Reageren
 1. Pee

  Ik vind het niet de beste keuze om haar burgemeester te maken.
  Daar zijn verschillende redenen voor maar ik wacht even af met het vertellen waarom want ik kan het ook verkeerd hebben .

 2. Berend

  @Pee haar CV geeft daar feitelijk inzicht in. Ik denk dat het een life time award wordt voor er zijn. Positief geformuleerd, ze heeft geen gekke dingen gedaan.

 3. tjark reininga

  nadat Utrecht een uitstekende wethouder aan Amsterdam heeft afgestaan, komt uit het Amsterdamse een bekwaam politicus én uitvoerder, die sinds ik haar in Groningen heb bezig gezien van positie naar positie ‘gehopt’ is. daarbij heeft ze laten zien het moment te kunnen pakken, maar ook een stapje terug te kunnen doen om later (nu bijvoorbeeld) weer een forse sprong te maken. ik denk overigens niet dat Utrecht haar laatste functie zal zijn.
  overigens stapt ze in de schoenen van hele goede voorgangsters.

 4. Alex

  Een PVDAér.. Net wat we niet nodig hebben. De probleemwijk bewoners zullen weer gepamperd worden. Had liever iemand van PVV gezien.

 5. walter

  Straks rijden we allemaal op een bakfiets of paard en wagen,triest nieuws als je een echt Utregter ben.

 6. Gajes

  @ walter: verklaar u nader
  Dijksma heeft in Amsterdam een initiatief gesteund voor kleinschalig gebruik van deelbakfietsen, doelt u daar op? Lijkt me een beetje uit zijn verband getrokken conclusie dat alle Utrechters op een bakfiets zouden MOETEN gaan rijden. Enne…paard en wagen?

  Een burgemeester heeft niet alle politieke macht in een stad, daar gaat de gehele gemeenteraad over, bestaande uit meerdere coalitiefracties. Ik denk dat uw angst ongegrond is, maakt u zich niet al te veel zorgen

 7. Scherpschutter

  @Walter

  Gajes heeft gelijk. Als burgemeester zijn haar handen tamelijk gebonden. Een ceremoniele functie die -als u het mij vraagt- beter past bij Dijksma dan een functie als bestuurder. De enige schade die te verwachten is, is slap beleid op handhaving/in de driehoek: de kopjes thee en kop in het zand cultuur zal weer terugkomen. See, hear en speak no evil…

  Al met al zullen we we vermoedelijk slechts marginaal slechter af zijn na de ambtstermijn van Dijksma. Haar invloed op het grote geheel is gelukkig zeer beperkt.

 8. George Knight

  De vraag is hoe vaak ze gesolliciteerd heeft en hoe vaak ze afgewezen is. In 2012 stond Sharon Dijksma nummer 1 op de lijst van de vertrouwenscommissie voor Nijmegen, maar werd het Hubert Bruls. Dat is acht jaar geleden. Op welke functies heeft Dijksma voor en na die tijd gesolliciteerd en waarom is het nu juist Utrecht geworden? Waar waren de kandidaten van D66? Waar waren de partijloze kandidaten?

  Dijksma’s benoeming is in elk geval niet in lijn met de politieke realiteit van een weggezakte PvdA die ook al de burgemeester van Rotterdam levert. Dit is een benoeming uit het verleden.

  Nog los van het feit dat de selectie door partijpolitieke vertrouwenscommissies die uitsluitend gevuld zijn met partijpolitici met een selectieve partijpolitieke focus een weeffout van de partijpolitiek zelf is. Dijksma is daar nu een bizar resultaat van.

  Onbegrijpelijk dus.

 9. Van Hoorn H

  Fantastisch,een geweldige vrouw.Zij heeft al bewezen hoe sterk zij rs.Een goede bestuurder,kennis van zaken,integer loyaal,prima keuze.

 10. Paul

  Fantastisch, een top bestuurder ! Dat ze van de PvdA komt is minder relevant, ze heeft enorm veel ervaring ook in de landelijke politiek. Juist dat is ook erg belangrijk om Utrecht meer de verantwoordelijke rol in de randstad te laten spelen die nodig is. Geen getreuzel meer maar anticiperen op de uitdagingen waar Utrecht voor staat.
  Ik verwacht dat ze met open blik en objectief de toekomst in kijkt en duidelijk maakt wat de Utrechts mogelijkheden zijn. En een stimulans is omdat ook helder bij het rijk te realiseren.
  Bv , een goed rail net systeem, ondergrondse / overdekte aanleg van de noordelijke rondweg zodat daar boven op huizen gebouwd kunnen worden en overvecht bevrijd is van verkeers lawaai en barrière na het park.

 11. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat de politieke kleur er niet zo toe doet. Burgemeesters verbinden en zijn in principe a-politiek.

 12. Ralph

  Enerzijds vind ik dat mvr. Dijksma, als de gemeenteraad geconstateerd heeft dat zij de beste kandidaat is, gewoon een faire kans moet krijgen om te laten zien wat ze als burgemeester waard is. Met Van Zanen als vergelijk zal dat nog moeilijk genoeg zijn. Tegelijk gebiedt de eerlijkheid dat haar bestuurlijk prestaties en inbreng bij mij in het verleden nooit een overtuigende indruk hebben opgeroepen. Ik vind haar vooral ook erg “politiek”, en ik weet niet of dat (ongeacht de politieke signatuur) nu is waarop de stad echt zit te wachten. Daarnaast ben ik van mening dat er op zich niets mis is met het nastreven van een (politiek/bestuurlijke) carrière, maar om al na net 1 1/2 jaar wethouderschap al weer naar een volgende bestuurspositie te solliciteren vind ik niet voor haar pleiten. En bij de voorbeelden die ze noemt om aan te geven wat ze met Utrecht heeft (o.a. het openen van het stadion in een grijs verleden) en het typeren van de Utrechters als nuchter met humor… Dan slaat ze echt de plank mis. Utrechters en “humor”…. nee dat lijkt me nu niet de juiste typering bij de Utrechtse stedelingen.

 13. Paul

  Tegenwoordig moet je je door middel van opleiding kwalificeren voor de meest eenvoudige banen.
  Dan is ‘slechts’ een afgeronde opleiding VWO en een paar niet afgeronde vervolgopleidingen wel erg mager, toch?

 14. Koel Hoofd

  Ik denk dat we echt wel in onze handjes mogen knijpen dat zij hier burgemeester wordt. Dit is een hele slimme ‘no-nonsense’ tante die geen blad voor de mond neemt, en zich ook vooral niet laat ringeloren door achterkamertjes politiek van opgeblazen ego’s met piepkleine hersentjes. Van dat laatste soort heben we er best veel van rondlopen in ons gemeente bestuur.

 15. Janah

  Inderdaad @Ralph, humor en Utrechters gaat niet samen. Beter is: sarcasme.

 16. Scherpschutter

  @Paul

  Opleidingen zijn vandaag de dag waardeloos joh. Deze mevrouw mag prima in staat worden geacht wat vergaderingen te leiden en links en rechts een lintje door te knippen. Je moet alleen hopen dat ze er op handhaving en in de driehoek geen al te grote puinhoop van maakt, maar de gemiddelde PVDA’er weet meestal met pappen en nathouden (see no evil, hear no evil en speak no evil) de situatie net ietsjes slechter achter te laten dan de voorganger.

  Mevrouw Dijksma is in deze rol tamelijk onschadelijk. Utrecht zal er na haar ambstermijn vermoedelijk slechts marginaal slechter voorstaan dan nu, opleiding of geen opleiding.

 17. Katja

  @walter; beter dan auto’s en brommers.

 18. paulus

  @janah….in welke wijk woon je ? Echte Utrecht ers zijn geen meelopers maar gewoon kritisch, maar weten ook wat echte Humor is !

 19. paul

  Bij deze al mijn wensenlijstje aan Sharon, wat belangrijk is :
  1. Herstructurering OV, zowel de organisatie vorm die ” vergeet vergunningen ” aan te vragen, alswel een echte planmatige toekomst visie en stappen plan voor de 455.000 inwoners in 2040.
  2. Meer frequentie verbinding met onze luchthaven Schiphol, iedere 10min.
  3. Goed randstad spoor& rail net met meer stations.
  4. Woningbouw planning garanties. Geen uitsluiting van Rijnenburg zonder dat er garantie gegeven dat 60.000 woningen realiseerbaar zijn in de bestaande stad.
  5. Wel grootschalige Energie opwekking in Rijnenburg, maar is samenhang met woningbouw , out of the box. Nieuwe innovatieve oplossingen ipv traditionele windmolens overlast.
  6 . Overkluizing noordelijke rondweg en A 27 bij Amelisweerd, respectievelijk vóór meer huizen in overvecht en bij beide locaties een betere kwaliteit en verbindingen met de natuur.
  8. Actieve stimulering en financiële onder steunen door rijk en provincie van internationale Onderzoek instituten in het Science Park.
  9. Samenwerking in stads regio om ook meer betaalbare woning in de voorsteden te realiseren : Vianen, Culemborg, IJsselstein Lopik, Bunnik, Odijk,Maarssen, Zeist, De Bildt 10. Betere profilering van Utrecht als Cultuur stad, zowel Uitbreiding Centraal museum, nieuw Utrecht Historisch Museum ism utrechts Archief, geen sluiting/ vertrek van Museums, Stimulering cultuur diversiteit voor alle Utrechters herkenning, informele cultuur initiatieven onder steuning.
  11. Stimulering Internationale positie bedrijfvestigingen, met name Aziatische bedrijven/ hoofdkantoren. En tourisme.
  Hartelijkdank voor het lezen !

 20. Joep

  Waar is de mening eigenlijk op gebaseerd dat ze haar werk slecht doet?

  2 x uitstekend gefunctioneerd als staatssecretaris op 2 moeilijke departementen waar mening topstuk is gesneuveld. Op beide departementen als puinruimer gefungeerd. Het Fyra-drbacle gefixed, puin geruimd bij Pro-rail en NS, vrienden met milieubeschermers EN varkensboeren. Misschien wat kort als wethouder gewerkt, maar bedenk dat ze daarvoor gevraagd is en haar ambitie ergens anders ligt; zie haar staatssecretarisschappen en haar sollicitatie als burgemeester in Nijmegen (waar ze ook al de vertrouwensxommissie achter zich kreeg).

  Misschien heeft ze in A’dam wel afgesproken dat ze bij een dergelijke kans weg kon? De termijn in A’dam zit toch al op de helft en de beleidslijnen zijn al gemaakt. Haar opvolger moet vooral het werk afmaken en de rit uitzitten.

  En passant regelt ze op 1 van haar laatste werkdagen nog even 1 miljard voor het doortrekken van de metro in Amsterdam. https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2356400-eerste-miljard-voor-doortrekken-noord-zuidlijn-tot-schiphol-is-binnen.html

  En hoezo partijkartel? De PvdA heeft helemaal niet meer zo veel te vertellen het land. Veel PvdA-burgemeesters? Ze solliciteren fanatiek en ze leveren ook goede kandidaten: zie Abouteleb en Marcoush. Daarnaast is het de VVD die al meerdere keren negatief in het nieuws gekomen bij het lekken in burgemeesterssrlectieprocedures en het beïnvloeden van kandidaten hierbij. Zie deze leuke link: https://www.google.com/search?client=ms-android-samsung&source=android-home&source=hp&ei=7liuX-jfNYu7kgXC_bWQBA&q=vvd+lekken+burgemeesters&oq=vvd+lekken+burgemeesters&gs_lcp=ChFtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1ocBADMgUIABDNAjoFCAAQsQM6AggAOgUILhCxAzoCCC46CAgAELEDEIMBOgUIIRCgAToGCAAQDRAeOgcIIRAKEKABUMQLWPI-YLJFaABwAHgAgAGAAYgBxxOSAQQ2LjE4mAEAoAEBsAEA&sclient=mobile-gws-wiz-hp. De VVD levert volgens mij ook meer burgemeesters.

  Nogmaals, kandidaten moeten wel solliciteren willen ze kans maken. Je kan wel een Utrechts profiel opstellen, maar dan moeten er wel Utrechtse kandidaten solliciteren. En als ze dat doen moeten ze ook maar goed genoeg zijn. Een burgemeester heeft meer aan een landelijk netwerk en lobbykwaliteiten (om iets voor de stad en haar burgers te betekenen) dan een lokaal smoel.

  Wat heeft van Zanen nu eigenlijk gedaan, behalve een geldverslindende tour en vuelta binnen gehaald (waar de stad miljoenen op moest toeleggen en moest bezuinigen op amteursport en amateurkunst en het verenigingsleven)?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).